Cu toate ca eBook-urile sunt un produs din ce in ce mai cautat, toate statisticile arata o covarsitoare preferinta a cititorilor pentru formatul clasic, de carte tiparita. Ambele medii au avantajele si dezavantajele lor si deoacamdata e greu de spus daca pe termen lung cartile tiparite vor cunoaste soarta casetelor, vinilurilor si cd-urilor audio. Argumentele pentru pastrarea formatului pe hartie sunt inca numeroase, cercetatorii au desfasurat studii care arata ca in ceea ce priveste invatarea citirii cartea pe hartie este un instrument mai eficient decat tableta si eBook reader-ul. Pe de alta parte cititorii progresisti sustin ca citirea in format electronic este mai convenabila, mai comoda si mai ecologica. In definitiv „batalia” se da la nivel de preferinte personale care de cele mai multe ori nu iau in calcul argumentele empirice.

Cam asta arata si sondajul facut de cei de la Fatbrain, un fel de „Schimb de carte” din Marea Britanie. Acestia au interogat in jur de 1000 dintre utilizatorii site-ului cu privire la motivele pentru care prefera sa citeasca pe hartie. Cum prefiguram si mai sus, majoritatea motivelor sunt emotionale, oamenii sunt atasati de senzatiile fizice care vin la pachet cu o carte, mirosul, vederea hartiei frumos decorata si ilustrata, felul in care isotria unei carti vechi este vizibila in adnotari, pagini indoite, colturi tocite si asa mai departe.

Pe de alta parte o serie consistenta de raspunsuri apreciaza mobilitatea unei carti ce poate fi imprmutata, daruita, vanduta odata ce a fost achizitionata. Incapacitatea de a transfera un produs digital de la un utilizator la altul fara a intra in incidenta pirateriei este una dintre cele mai mari nemultumiri ale consumatorilor in ceea ce priveste produsele digitale (muzica, filme, jocuri video) si pana cand producatorii acestor bunuri nu gasesc o varianta de mijloc pentru a raspunde acestor nemultumiri n-au decat sa se uite pe cifrele anuale de pierderi cauzate de piraterie si sa ofteze.

Un alt motiv important pentru care utilizatorii prefera cartea pe hartie este ca deocamdata este mai facila in procesul didactic. Parte contraintuitiv, te-ai astepta ca un continut digital sa fie mult mai facil de manevrat, marcat si modificat in timpul sesiunilor de invatare insa oricine a citit un curs in format pdf va admite ca un marker fluorescent este mult mai facil de folosit decat functia similara din cititoarele de texe (plus ca pe tablete procesul de selectare e atat  de prost optimizat incat mai bine te dai batut).

Cei de la Fatbrain au sintetizat datele sondajului in infographic-ul pe care l-am tradus  mai jos

Sursa: DigitalReader

 

Care sunt motivele principale pentru care alegeti o carte reala tiparita pe hartie in locul versiunii digitale? Am pus aceasta intrebare pentru 1000 dintre utilizatorii nostrii, Iata ce au raspuns

SENZATIE 66%

INVATARE 61%

IMPRUMUT 58%

VIZUAL 53%

REVANZARE 45%

COLECTIONARE 44%

DARUIRE 44%

CUMPARARE 42%

MIROS 11%

IMAGINE 9%

Senzatie fizica, greutate, adotari si inscriptii, indoituri, tocituri, biletul ala uitat la pagina 56...
Nu exista aplicatii care sa iti ofere asta !

Cine studiaza fara markere, post-it-uri si cate trei carti deschise odata ?

Nu poti sa imprumuti un eBook prietenilor si rudelor si nu-l poti recicla

Design-uri tari, ilustratii, margini decorate. O carte e un obiect de arta

Nu poti sa pui o funda pe un download. E putin impersonal, nu ?

Exemplarul e al tau, l-ai platit si il poti vinde sau da la schimb cand vrei tu

Editii bibliofile, design-uri unice, sau rafturi frumos decorate cu randuri de carti

Ce preferi? Sa navighezi si sa dai clickuri acasa, sau sa te plimbi printre rafturi intesate de carti si sa alegi de te atrage ?

Cartile miros frumos eBook-urile nu. Simplu.

Cum poate sa stie cineva cat de cult esti daca tot ce vede la tine in mana e o placa gri.

RAMAI AUTENTIC