Deși vacanța s-a cam terminat pentru majoritatea din noi, nu înseamnă că nu putem continua să ne gândim la ea! Și cum altfel să ne gândim, dacă nu cu o carte? Și nu cu orice carte, ci cu Vacanța lui Maigret de Georges Simenon, unde acțiunea se petrece în stațiunea turistică Sables d’Olonne. Plajă, mare, soare. Tot ce nu avem acum.

Vacanța îndrăgitului comisar Maigret la Sables d’Olonne este afectată de o criză acută de apendicită a soției acestuia. Pentru a evita complicațiile, este operată de urgență într-un spital din stațiune. Vizitându-și soția la spital, comisarului i se strecoară în buzunar un bilețel misterios: „Fie-vă milă, cereți s-o vedeți pe bolnava de la 15.”

Cine să-i fi strecurat bilețelul? Să fi fost una din măicuțele îngrijitoare? Dar de ce i-ar fi strecurat bilețelul și nu i-ar fi spus față în față? Să se fi temut măicuța să vorbească, la mjloc fiind ceva periculos? Sau pur și simplu cineva se ține de farse? Maigret e nehotărât, îl roade curiozitatea, dar i se pare deplasat să viziteze o persoană necunoscută doar pentru că așa scria pe un bilet anonim.

Timpul trece, Maigret nu se hotărăște și în cele din urmă, „bolnava de la 15” moare. Așa îi află și identitatea: o tânără ce suferise un accident de mașină, cumnata unui doctor celebru din orășel, pe nume Bellamy. Circumstanțele accidentului sunt cel puțin ciudate: se pare că fata mergea la un concert însoțită de cumnatul său, când pe drum, portiera mașinii s-a deschis și ea a căzut din mers. Chiar dacă se află în concediu, Maigret își urmează instinctele și începe să cerceteze cazul, cu ajutorul comisarului Mansuy. Poliția a cercetat în prealabil cazul și nu a găsit nimic suspect și cu toate acestea, nimic nu îl convinge de banalitatea accidentului.

La scurt timp, o fată de 14 ani, pe care Maigret o văzuse ieșind în fugă din casa doctorului, este găsită strangulată. Așadar, ceva putred la mijloc chiar există!

Cheia întregii povești este soția doctorului Bellamy, Odette. Este cunoscut faptul că doctorul își iubește soția până la obsesie, fiind foarte gelos și posesiv. Gurile rele spuneau chiar că ar închide-o în casă, pentru ca nimeni în afară de el să n-o poată privi. Odette este o femeie foarte frumoasă, și deși nu apare în roman decât prin evocări și într-un tablou, acțiunea se învârte în jurul ei. Cum anume? Veți afla citind cartea.

Nu știu dacă este numai impresia mea, însă dacă vreți o analogie, Maigret este un fel de Poirot francez. Ca și detectivul belgian, nu poate sta deoparte, deși ancheta nu intră sub răspunderea sa. Este aproape la fel de curios, investigând pe cont propriu. Și la fel ca pe Poirot, crimele parcă „îl caută”, nedându-i pace nici în vacanță.

Bruno Cremer

Bruno Cremer

Am găsit destul de greu o ecranizare a romanului, din anii 1990, cu  în rolul comisarului Maigret. Ca și în cazul ecranizărilor după cărțile Agathei Christie, filmul este lipsit de dinamism, ușor plictisitor în comparație cu cartea. În plus, unele aspecte importante din carte au fost modificate și m-aș fi așteptat ca o ecranizare să ne încânte cu peisajele de vacanță din Sables d’Olonne. În mintea mea am regizat decorul mult mai spectaculos…

maigret-2

Titlul original: Les Vacances de Maigret
Editura: Polirom
Anul apariției: 2010
Traducere de: Nicolae Constantinescu
Număr pagini: 236

Vacanța lui Maigret de Georges Simenon poate fi achiziționată pe Târgul Cărții.