Lume, lume! Mare anunţ, MARE!

Începe a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, care adună la un loc şi premiază cele mai bune spectacole independente. Festivalul se desfăşoară anual în Bucureşti din 2008 şi este organizat şi creat de Asociaţia Mişcarea Undercloud.

Anul acesta, în perioada 22-31 august 2016 în centrul istoric, la ARCUB – Hanul Gabroveni, sunteţi aşteptaţi să vă delectaţi cu un regal de teatru, dans și lectură în compania selectă a unor artişti români îndrăgiţi, dar şi a invitaţiilor străini din cele şase ţări prezente în Festival (Anglia, Franţa, Rusia, Republica Moldova, Israel şi Grecia). Vor fi zece zile în care ne vom bucura atât de spectacole de teatru, de la comedii spumoase (Gigel în regia lui Vlad Zamfirescu) la poveşti tulburătoare despre rasism (Indianul vrea în Bronx cu Paul Ipate şi Anghel Damian), cât şi de alte evenimente culturale cum ar fi spectacole de lectură marca Chris Simion, lansare de carte, conferinţe şi dialoguri cu oameni de cultură, spectacole de dans şi diverse workshop-uri.

Programul complet îl găsiţi pe site-ul Festivalului, iar biletele pot fi achiziţionate pe bilete.ro. Preţul unui bilet este de 35 de ron, însă sunt şi evenimente la care intrarea se face gratuit, pe baza înscrierilor.

fata-din-curcubeu

Fata din curcubeu

Răsfoind programul Festivalului, mi-au atras atenţia spectacolele tip one man/woman show care, din câte înţeleg, reprezintă o noutate începând cu această ediţie. Am decis că voi fi cu siguranţă prezentă luni, 22 august 2016, la Fata din curcubeu de Lia Bugnar, să ascult surprinzătoarea poveste a unei femei a străzii, dar şi joi, 25 august la Era OK şi la 60! să mă delectez cu povestea lui Răzvan Vasilescu despre micile minuni, plăceri, abandonuri şi paradoxuri ale vieţii unui om care îşi descoperă în fiecare zi bucuria de a trăi.

Voixdanslenoir1

Voix dans le noir

Mă atrage şi spectacolul internaţional (Beirut-Franţa) de marionete Voix dans le noir, realizat după texte scrise de Matei Vişniec în volumul Omul-pubela, în care o multitudine de personaje groteşti, cu priviri curioase şi confuze, năucite de absurdul existenţei noastre, prind viaţă într-o scenografie minimalistă: un cadru al unei ferestre deschise către lume şi către paradoxurile sale.

În 30 august va avea loc, în cadrul Festivalului şi o lansare de carte: Lecţia: o meditaţie cu şapte teme a lui Octavian Saiu. Profesor, cercetător şi critic de teatru, Saiu predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Japonia şi Portugalia, susţine conferinţe şi master-class-uri în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă şi din 2004 este moderatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Din cadrul spectacolelor invitaţilor străini din acest an, comedia Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal din 26 august 2016 sună foarte bine. Spectacolul este susţinut de teatrul Eugène Ionesco din Chişinău, în regia lui Slava Sambriş, după o scriere de Matei Vişniec, care e unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei de anul acesta.

Istoria-comunismului

Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal

De asemenea, voi gusta şi din plăcerea dansului, cu ajutorul Tami Dance Company din Israel care va veni în Bucureşti cu reprezentația Control Freaks & More din 24 august 2016.

COnrol-freaks-and-more

Control Freaks and more

Sunt convinsă că veţi găsi şi voi ceva pe placul vostru pentru că cele peste 40 de evenimente culturale din cadrul Festivalului au fost gândite astfel încât să satisfacă toate gusturile iubitorilor de teatru şi cultură. Vă recomandăm cu drag acest eveniment extraordinar!

Festivalul UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România care a primit această distincţie.

afis undercloud

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti este o instituţie publică fondată în 1996 cu misiunea de a promova cultura oraşului Bucureşti şi oranizează proiecte culturale (spectacole, concerte, expoziţii), produce, editează şi difuzează cărţi şi reviste, sprijină activităţi de studiu şi cercetare cu privire la istoria şi civilizaţia oraşului Bucureşti. Mai multe despre activităţile ARCUB, găsiţi pe site-ul centrului şi pagina de Facebook .

sursă foto: Undercloud