Uneori, amenințarea vine din locuri nebănuite.

Cu mare bucurie anunț că mai sunt doar 5 zile până la lansarea celui de-al 8-lea volum marca Harry Potter – Harry Potter and the Cursed Child (trad.: Harry Potter și copilul blestemat) – și mai sunt doar 4 zile până la premierea oficială a acestei piese de teatru (căci este o piesă de teatru, de data asta!) pe scena West End-ului londonez. Nu știu de voi, dar parcă retrăiesc vremurile când așteptam cu sufletul la gură apariția unui nou volum, vremurile când se crea o adevărată isterie atunci când apărea o nouă operă Harry Potter…

harry potter 8

ultimul volum Harry Potter

Cum acțiunea din noua carte HP are loc la 19 ani după evenimentele încheiate în cartea a 7-a, carte apărută acum 9 ani de zile (aproape un deceniu!), mi se pare cel mai potrivit moment să facem o recapitulare, să punem în revistă tot ce s-a întâmplat până acum și să vă întreb: vouă care carte din cele șapte v-a plăcut cel mai mult? Eu, ei bine… nu pot răspunde imediat la această întrebare. Cum de fiecare carte mă leagă o poveste, o perioadă din viață, nu pot răspunde decât argumentat, ordonându-le în ordinea preferințelor. Mărturisesc că mi-a fost teribil de greu să realizez acest clasament, făcând modificări până în ultima clipă! Este inutil să spun cât de mult mi-au plăcut toate volumele seriei. Dar să începem:

1. Harry Potter și prințul semipur

Cartea a șasea este preferata mea dintre toate, cea din care citeam un capitol pe zi (nu mai mult), pentru a nu ajunge repede la final. Acum pare ciudat, pentru că toate volumele sunt pe piață, dar poate unii dintre voi țin minte cât de entuziasmați eram când apărea o nouă carte și cât de rău ne părea când se termina. Așa că nu puteam decât să zăbovesc mai mult între pagini, încercând pe cât posibil să încetinesc procesul sosirii la final.

Dar bănuiesc că vreți să aflați ceva și despre carte (mă refer la cei care nu au citit), nu să mă ascultați pe mine depănând amintiri.

În cel de-al șaselea an la Hogwarts, după lovitura dată de moartea uneia dintre cele mai dragi persoane, Harry continuă lupta împotriva eternului său rival, Voldemort. Cu ajutorul lui Dumbledore, pornește într-o incursiune în trecutul Lordului Întunecat. De ce în trecut, veți întreba. Pentru că astfel vor putea da de urma Horcruxurilor, obiecte create de Voldemort pentru a-i asigura nemurirea.

Deși finalul nu este unul tocmai fericit (pare că iese totul prost, dar mai multe nu vă spun), Harry Potter și Prințul Semipur rămâne preferata mea. De ce mi-a plăcut atât? Pentru incursiunea fascinantă în trecutul lui Voldemort, pentru toate ingredientele ce fac un melanj interesant: acțiune, mister, dragoste, umor. Cred că este, de fapt, cartea din serie cu cea mai mare doză de umor.

De ce titlul de „Prințul Semipur”? Până s-o citesc, credeam că se referă la Harry. Într-un fel e și despre Harry, dar nu vă spun mai multe, în caz că n-ați citit-o până acum.

Oamenii găsesc că este mult mai uşor să-i ierţi pe ceilalţi atunci când au greşit, decât atunci când au avut dreptate. (Albus Dumbledore)

2. Harry Potter și talismanele morții

harry potter 7Cea de-a șaptea carte și ultima (cel puțin în „formația veche”) este de nedescris în cuvinte. Atât de complexă, de contrastantă, plină de răsturnări de situație și de dramatism, în ciuda finalului fericit. Cel puțin aproape de final se întâmplau atâtea lucruri, încât nu mai puteam să le procesez. O carte impresionantă, ce te face să plângi și să râzi în același timp. Este și cea mai „întunecată” dintre toate. Nu-mi place că mor atâtea personaje, dar tocmai asta sporește dramatismul.

În cartea a șaptea, lumea nu mai seamănă deloc cu ce ne-a obișnuit autoarea până acum: lumea este terorizată, în fiecare zi mor oameni, cei cu părinți Încuiați (sau Mageamii, după noua traducere) sunt anchetați, fiind acuzați că au furat magia. De parcă ar putea fi furată! Lumea este dominată de Voldemort și adepții săi.

Harry, Ron și Hermione nu se mai întorc la Hogwarts, până și acel loc minunat fiind dominat de magie neagră. Oricum, Harry este acum „Indezirabilul numărul 1”, suspectat de moartea… nu spun cui, nu vreau să dau spoilere; Hermione este în pericol, având părinți Încuiați; potrivit Devoratorilor Morții, ea este un Sânge-Mâl. Cei trei pornesc în căutarea Horcruxurilor, pentru a-l distruge pe Voldemort și a opri teroarea.

Recunosc că mi-a lipsit Hogwarts în acest volum. Totuși, faptele decisive se vor petrece acolo…

Sfat: pregătiți-vă șervețelele, mai ales pentru ultima parte! Este cea mai dramatică și impresionantă carte din serie!

Sigur că asta se întâmplă în mintea ta, Harry, dar de ce asta ar însemna că nu e real? (Albus Dumbledore)

3. Harry Potter și camera secretelor 

harry potter 2O carte din perioada când încă totul se termina cu bine! Nici pe departe la fel de complexă precum cele ce au urmat, dar cu siguranță, una din preferatele mele. Probabil și motivul pentru care sunt legată emoțional de ea: pentru mine, cu ea a început totul. Deși e a doua din serie, pe ea am citit-o prima. Din prima carte am citit puțin și nu mi-a plăcut, reluând-o de abia după… cartea a patra.

Cum spuneam, încă era o perioadă fericită și calmă: Voldemort nu se întorsese, lumea trăia, cât de cât, în armonie, totul bine și frumos, final fericit:

Harry este în al doilea an la Hogwarts, când lucruri ciudate încep să se întâmple: aude șoapte din pereți, nepercepute de ceilalți și în curând, elevii cu părinți Încuiați încep să fie atacați. Școala este la un pas de a fi închisă, totul amintind de ceva ce s-a întâmplat cu aproape 50 de ani în urmă, când o fată cu părinți Încuiați a fost ucisă. Circulă o legendă cu privire la monstrul lui Salazar Viperin/Slytherin și la Camera Secretelor.

Fără să știm, avem de a face cu primul Horcrux din poveste. Ce mi-a plăcut așa mult? Mini-incursiunea în trecutul lui Voldemort, misterul, umorul și faptul că totul se termină cu bine, ceea ce nu se poate spune începând cu volumul 4.

M-a amuzat foarte tare personajul lui Gilderoy Lockart, profesorul-vedetă de Apărare contra Magiei Negre, o caricatură perfectă, și modul în care este ironizat de cei din jur. Tare m-aș mira ca personajul să nu fie inspirat de un narcisist din realitate.

Alegerile noastre, Harry, sunt cele care arată cu adevărat cine suntem, mult mai mult decât abilitățile noastre. (Albus Dumbledore)

4. Harry Potter și pocalul de foc

harry potter 4Ei, cu cea de-a patra carte începe să se schimbe situația! Dacă până acum totul se termina cu bine, acum se observă o schimbare de direcție. Mereu m-am întrebat ce s-a întâmplat cu autoarea între cartea a treia și a patra.

Deja cartea este mai „dark”, încă de la început. Cupa Mondială de Vâjthaț/Quidditch, unde Devoratorii Morții se dezlănțuie, pericolul și tensiunea se simt în aer, crescând din ce în ce…

Este anul în care Hogwarts găzduiește Turnirul Celor Trei Vrăjitori, o competiție între elevii a trei școli celebre. Apar noi personaje: Ochi Nebun Moody, un Auror renumit și noul profesor de Apărare contra Magiei Negre; Viktor Krum, unul dintre cei mai buni jucători de Vâjthaț din lume și spre disperarea lui Ron, admirator al lui Hermione; frumoasa Fleur Delacour, se pare urmașă a unei Zâne; Madame Maxime, directoarea Academiei Beauxbatons; Igor Karkaroff, directorul Institutului Durmstrang și fost Devorator al Morții; Rita Skeeter, o jurnalistă insuportabilă.

Deși în Turnir nu puteau să se înscrie decât elevii majori, care să fi împlinit 17 ani, Harry este unul dintre cei aleși de Pocalul de Foc pentru competiție. Acest lucru pare imposibil, pentru că el nici măcar nu se înscrisese.

Este prima carte din serie cu un final dulce-amar.

Dacă vrei să afli cu adevărat cine este un om, fii atent la felul în care îi tratează pe cei inferiori lui, nu pe cei egali. (Sirius Black)

5. Harry Potter și prizonierul din Azkaban

harry potter 3Cea de-a treia carte ne încântă cu o poveste foarte drăguță, ultima în care finalul este fericit, cu excepția unui singur lucru: întoarcerea unui servitor credincios al Lordului Întunecat la stăpânul său. De fapt, acum se face trecerea spre procesul întoarcerii lui Voldemort.

În cel de-al treilea an la Hogwarts, viața lui Harry pare a fi amenințată de Sirius Black, aparent un delincvent periculos, evadat din Azkaban, închisoarea vrăjitorilor. Se spune că acesta ar fi evadat pentru a-l ucide pe Harry. Paza castelului este întărită cu Demetori, niște ființe care absorb fericirea, ceea ce îi tulbură pe mulți, dar mai ales pe Harry. De ce? Veți afla citind.

Trucul cu întoarcerea în timp m-a fascinat de-a dreptul. Ce mi-a mai plăcut? Meciurile de Vâjthaț, răsturnările de situație, intrarea lui Lupin în scenă, Harta Ștrengarilor.

Finalul este frumos și emoționant, poate ar trebui să vă pregătiți și aici șervețelele.

Fericirea poate fi găsită chiar și în cele mai întunecate locuri, dacă cineva își amintește să aprindă lumina. (Albus Dumbledore)

6. Harry Potter și piatra filozofală

harry potter 1

Prima carte din serie, care la prima citire nu m-a atras în mod deosebit. Totuși, mai târziu am citit-o până la final și am descoperit o poveste frumoasă și plină de exemple pozitive. Chiar dacă nu are nici pe departe complexitatea celor ce au urmat, mesajul este unul frumos; este o poveste despre dragoste, prietenie și alte sentimente pozitive. Îmi place la această carte modul în care autoarea își adaptează stilul la gândirea unui copil de 11 ani.

O carte ce conține magia de altădată, un Harry Potter clasic…

E nevoie de mult curaj ca să-ți înfrunți dușmanii. Însă ai nevoie de și mai mult curaj ca să-ți înfrunți prietenii. (Albus Dumbledore)

7. Harry Potter și Ordinul Phoenix

harry potter 5Din nou un an plin de schimbări la Hogwarts. Ministerul Magiei nu vrea să recunoască faptul că a pierdut controlul și neagă tot: întoarcerea lui Voldemort, îi diminuează credibilitatea lui Harry și culmea, o infiltrează pe Dolores Umbridge în școală ca profesoară de Apărare contra Magiei Negre. Umbridge este o femeie îngrozitoare (cunoscătorii știu): o complexată cu aere de dictator, ce abuzează de putere la fiecare secundă. Vă rog să mă credeți că am urât-o mai tare decât pe Voldemort sau Bellatrix Lestrange!

Este anul când ia naștere A.D. (Armata lui Dumbledore), un grup de elevi ce refuză să înghită minciuna și nu renunță la luptă.

Este și anul când legătura dintre Harry și Voldemort se manifestă mai mult ca niciodată: Harry poate intra în mintea lui Voldemort și invers.

De ce am pus-o pe ultimul loc? Nu știu. Doar că am citit-o mai greu decât pe celelalte (probabil unde este și cea mai mare din serie, de 800 și ceva de pagini). Și ceva nu mi-a convenit deloc: unul dintre cele mai iubite personaje din serie moare la sfârșit.

Ca să te faci bine, trebuie mai întâi să te simţi rău. (Hermione Granger)

Vouă ce carte din serie v-a plăcut cel mai mult? Aștept comentariile voastre!