Cel mai important lucru pe care-l învăţăm la şcoală este CITITUL. Pentru că ştim să citim, facem parte dintr-o lume binecuvântată. Să nu uităm niciodată cât de importantă e această calitate cu ajutorul căreia putem să obţinem în viaţă ceea ce ne dorim. Această abilitate însuşită de pe băncile şcolii ne poate schimba viaţa, în bine sau rău, depinde doar de fiecare CUM o foloseşte: citind doar ziare şi reviste sau CĂRŢI adevărate.Cărţile pe care le citim ne formează ca om, ne modelează caracterul, ne dezvoltă anumite vocaţii, ne îndrumă spre o anumită carieră, dar ne şi relaxează, ne fac să visăm cu ochii deschişi, ne conduc acolo unde alegem să ne îndreptăm. Aşadar, să nu mai pierdem timp preţios şi haideţi să citim, să căutăm cărţile de care avem nevoie, să ne încurajăm copiii să iubească cititul şi să fim noi înşine un exemplu citind.

Îmi place să promovez evenimentele care ne încurajeză să citim şi care, prin activităţile lor reamintesc de bucuria lecturii. Un astfel de eveniment este festivalul în aer liber Strada de C’Arte organizat de Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” în parteneriat cu Fundaţia Universitară “Carol” şi cu Institutul de Management şi Dezvoltare Durabilă. Evenimentul se desfăşoară în Bucureşti între 21 –25 septembrie 2016 şi înseamnă târg de carte, expoziţii de artă, lansări de carte, conferinţe şi dezbateri, ateliere de creaţie, proiecţii de film şi concerte. Festivalul, care se află deja la a V-a ediţie, se adresează tuturor vârstelor şi se poate participa gratuit la toate evenimentele. Cei mici vor avea parte de evenimente dedicate lor, pe Strada Copiilor.

strada-copiilor-afis

Festivalul are loc în arealul statuii ecvestre a Regelui Carol I din faţa Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 88. Vom găsi acolo cel mai mare târg de carte în aer liber care va reuni cele mai importante edituri din România dar şi câteva alte instituţii, fiecare având amenajat câte un stand. Veţi găsi toate genurile literare, de la beletristică şi literatură contemporană, până la cărţi de specialitate şi cărţi pentru copii.

De asemenea, în Foaierul de Lectură şi în Aula Bibliotecii veţi putea participa la lansare de carte şi dezbateri/conferinţe pe diverse teme. Îmi place tema discuţiei de joi, 22 septembrie, când se va vorbi de „Raţionalitate, cultură, educaţie”. Sunt curioasă dacă se va atinge şi subiectul educaţiei şcolare şi cum putem să-i atragem pe copii mai mult spre cultură, lectură ş.a.m.d. Într-o eră în care totul e pe repede înainte, copiii nu mai au răbdare, timp şi chef să citească o carte, iar şcoala nu le trezeşte interesul pentru citit, nu îi încurajează să dezbată subiecte şi să-şi expună gândurile, ci îi obligă să memoreze comentarii şi să-şi însuşească părerile altora. Merită o vizită la Bibliotecă joi să asistăm la discuţie şi să punem câteva intrebări, nu-i aşa?

bacalaureat-112474l-1600x1200-n-079520ff

Printre lecturi publice, lansări de carte, dezbateri şi conferinţe, vor avea loc şi proiecţii de film, printre care cel mai aşteptat este premiatul Bacalaureat al lui Cristian Mungiu. Regizorul va fi de altfel şi prezent la festival alături de alţi invitaţi precum Nicu Alifantis care va susţine un recital de jazz şi poezie. Programul complet îl găsiţi pe site-ul festivalului sau pe pagina de facebook.

doneaza-o-carte

Totodată, puteţi dona cărţi pentru copii, în cadrul campaniei „Fiecare copil merită să citească-Donează o carte!”, campanie pentru sprijinirea copiilor defavorizaţi. Fiecare participant la festival este încurajat să doneze cel puţin o carte, în spaţiul de pe platoul verde de pe str. Boteanu, nr. 1, iar la finalul evenimentului toate cărţile primite vor fi oferite unei organizaţii sau unui centru care găzduieşte copii cu posibilităţi materiale reduse. Campania este organizată de Institutul de Management şi Dezvoltare Durabilă (IMDD) , o organizaţie non-guvernamentală care susţine programele de dezvoltare în domeniul educaţional, tehnologic şi al resurselor regenerabile. Găsiţi detalii despre proiectele în care sunt implicaţi pe site sau pe pagina lor de Facebook.

Ne vedem la Strada de C’Arte!

Surse imagini: www.stradadecarte.ro, www.facebook.com/stradadecarte.ro, www.cinemagia.ro