După zilele lungi de muncă, învăţat, ne întoarcem acasă şi ne debarasăm de cotidian prin citit. Astfel am procedat şi eu; aveam nevoie de un medicament împotriva angoasei provocate de intemperiile toamnei. Imediat şi-a făcut efectul: mi-a pictat pe chip un zâmbet şi mi-a deschis apetitul de a elucida un mister început în secolul al XVIII-lea şi care îşi va afla soluţia în prezent. Christina Courtenay ne ţine cu sufletul la gură pentru ca, atunci când nici nu ne aşteptăm, să ne arunce într-un vârtej de cuvinte din care nu putem şti dacă vom mai afla scăparea.

Christina Courtenay

Christina Courtenay este pseudonimul folosit de Pia Tapper Fenton, scriitoare suedeză şi engleză. S-a născut în Anglia, a crescut în Suedia urmând ca la 16 ani familia să i se mute în Tokyo. Pentru moment locuieşte între Londra şi Herefordshire. A fost aleasă Preşedintă a Asociaţiei Autorilor de Romane Romantice şi a scris numeroase serii precum Kinross Saga, Kumashiro Saga, Shadows from the Past din care face parte şi volumul de faţă.

Sărutul secret al întunericului ne prezintă viaţa aparent normală a Kaylei Sinclair. Aceasta este secretară la o firmă de avocatură şi este logodită cu şeful său, Mike. Totul se va schimba din momentul morţii mătuşii sale care îi lasă drept moştenire cincisprezece mii de lire. Ce să facă cu aceşti bani? Alege să cumpere o antichitate de la casa de licitaţii Sotheby’s. Mai exact, un tablou „pe care trebuia să-l aibă” şi care înfăţişa „un bărbat înalt, brunet… ochii aceia de un albastru intens, pătrunzător păreau să îi intre direct în suflet în timp ce o priveau în ochi, într-o provocare mută, vrăjind-o”. Urma să-i fie livrat în curând. Între timp va participa la petrecerea organizată de familia lui Mike cu ocazia logodnei lor. Kayla îşi dă seama că iubise ideea de căsătorie. Mai mult, îi este criticat fiece pas, răspuns, până şi felul cum arată nu îi sunt pe plac viitorului mire. De aceea va alege să pună capăt relaţiei. Oare acestea să fie singurele motive? Vom adăuga faptul că tânăra se simte din ce în ce mai atrasă de bărbatul din tablou şi că acesta începe să îi vorbească. Îi cere ajutorul în căutarea picturii care o înfăţişa pe Lady Eliza Marcombe, unica lui iubire.

Ceea ce m-a impresionat şi m-a determinat în a nu lăsa cartea din mână pentru mai mult de cinci minute, este munca de detectiv pe care o realizează protagonista: caută în analele trecutului şi află… o tragedie. În plus, cât timp se derulează povestea  Kaylei, autoarea ne arată cine a fost bărbatul din tablou şi care i-a fost sfârşitul. Se numea Jago Kerswell, era hangiu, contrabandist şi fiul ilegitim al unuia dintre lorzii Angliei. Se îndrăgosteşte de soţia fratelui său cu care va avea şi un copil. Doreşte să fugă cu dânsa, dar planurile îi sunt dejucate de… MOARTE.  Ce are de făcut? Cere unei ţigănci să arunce asupră-i un blestem care să îi permită să fie alături de Eliza peste veacuri. Singura cale ca acesta să se îndeplinească este găsirea picturii.

Kayla încearcă să îl ajute pe Jago, dar trebuie să se confrunte cu demonii propriei vieţi: pierderea locului de muncă, supărarea părinţilor cauzată de ruperea logodnei şi… o iubire mai presus de cuvinte. Cerul se întunecă peste trecut, prezent şi viitor. Sperăm că are să apară şi soarele…

Ce are să se întâmple cu personajele noastre? Vor descurca iţele vieţii şi vor alunga întunericul de pe cele trecute? Citiți și aflați!

sarutul-secret-al-intunericului-de-cristina-courtenay

 

Editura: Lider
Titlul original: The Secret Kiss of Darkness
Traducere şi note: Liviu Mateescu
An apariţie: 2015
Număr de pagini: 312

Sărutul secret al întunericului de Christina Courtenay poate fi achiziționat de pe site-ul Târgul Cărții.