Sărută-mă este al doilea volum din trilogia Beresford, în care personajul principal este Andrew Robert – cel mai mic dintre fiii Beresford. Andrew nu este cel mai cuminte bărbat, ba chiar dimpotrivă, se „bucură de prestigiu”, este cel mai cunoscut și faimos libertin din sudul Angliei.

După părerea mea, Andrew nu mi se pare a fi cel mai frumos dintre cei trei frați, nici cel mai cuceritor și nici cel mai scandalagiu. Este un tânăr care se bucură de statutul pe care i-l oferă numele Beresford, este un bărbat fără obligații – cel puțin așa crede el și se bucură de viața de celibatar.

Cunoaște foarte bine faptul că prin atitudinea lui, creează numeroase probleme tatălui său, dar nu renunță la viața de noapte, la petreceri și băute, nici măcar la nopțile de pasiune pe care le trăiește alături de femei frumoase, pasionale și, poate, pregătite să-și trăiască întreaga viață alături de el.

De fapt, cred că descrierea de pe ultima copertă nu este tocmai reală. De ce? Pentru că primul volum al trilogiei se încheie în momentul în care Beresford, tatăl celor trei crai, își cunoaște nepoata și află adevărul despre aventurile fiului  său, Andrew. Iată de ce tânăra Rosa de Lara y Guzman nu-și mai poate propune să-l seducă pe Andrew. L-a sedus în primul volum. Sedus, cucerit pentru totdeauna și i-a transformat viața complet.

Apariția copilei îl schimbă total pe Andrew, îl ajută să vadă altfel viața, îl determină să devină responsabil. Se comportă exemplar cu fetița sa, chiar dacă habar nu are cine este micuța de care tatăl său l-a forțat să aibă grijă.

Toți știu cine este domnișoara, numai Andrew habar nu are cât de mult i s-a schimbat viața într-o secundă, încă din clipa în care copila a păşit în Whitam Hall. Nu știe cine este, dar  o mulțime de întrebări îi cutreieră mintea, nu înțelege de ce trebuie să aibă grijă de copil? Unde este tatăl și fratele său? – două întrebări, două enigme care cresc tensiunea și emoțiile în acest roman.

Trebuie să recunosc faptul că Sărută-mă mi-a plăcut, dar nu la fel de mult ca primul volum. Dacă în Iubeşte-mă era plin de emoții contradictorii, dacă acolo se trecea foarte ușor și foarte repede de la agonie la extaz, în Sărută-mă totul este mult mai liniștit, mai lent, mai… previzibil oarecum.

Mă așteptam să fierb, să mă emoționez, să tremur de emoție și teamă când Rosa este găsită de Beresford sau când Andrew află adevărul și este căutată și adusă în casa familiei. Dar nu prea s-a întâmplat așa. Au fost emoțiile necunoscutului, tensiune, dar nu atât cât mă așteptam. Credeam că voi tremura de teamă atunci când Rosa se reîntâlnește cu fratele – care o condamna, care o acuza de trădare și o ducea spre finalul vieții ei.

Destul de cuminte romanul, de emoționant, dar cumințel. Nu prea am avut parte de întorsături de situație, de complicații, de piedici – în comparație cu primul volum. Totul s-a rezolvat foarte repede, foarte bine, fără nici un fel de alte situații dificile. Mi-a plăcut, dar mă așteptam la mai mult. Credeam că va fi peste primul volum. Peste primul în privința poveștii, a întâmplărilor.

Am avut parte de un moment în care am zis Wow, acum e acum! Sigur se întâmplă ceva cu Andrew și să vezi de acum poveste întortocheată! Dar nici atunci nu a fost să fie. A plecat, a luptat, s-a întors teafăr și și-a iubit nebunește soția. Nimic spectaculos.

Am mai avut o speranță atunci când fetița a părăsit Whitem Hall alături de fratele Rosei, dar nici măcar atunci nu a fost furtună, a fost doar o ploaie de vară cu tunete, fulgere și cuvinte tăioase. Atât și nimic mai mult.

Și când aș fi spus că povestea Rosei și a lui Andrew Beresford se complică puțin, atenția mi se mută asupra altor două personaje, episodice în acest volum, dar principale în ultimul. Da, s-a terminat și volumul al doilea.

Per total, Sărută-mă nu a fost un volum plictisitor, ci doar prea scurt și previzibil, după părerea mea. Sper ca măcar ultimul – Salvează-mă – să mă impresioneze și să compenseze, să fie cât pentru două volume la un loc. Dar dintre cele două cărţi citite din trilogie, Iubeşte-mă rămâne preferata mea.

Să citești cărţile autoarei Arlette Geneve, căci sigur îţi vor fi pe plac.

saruta-ma

Editura: Lider
Anul: 2014
Număr pagini: 290
Traducător: Otilia Carmen Spanu

Sărută-mă de Arlette Geneve poate fi achiziţionată de pe site-ul Târgul Cărţii.