Se tot afirmă de o vreme faptul că românii nu citesc. Se tot spune că românii nu mai cumpără cărți, că nu mai au bani. Se tot vehiculează că unii au cărți, dar nu citesc, dar și faptul că tot ce există pe piața de carte din țara noastră este scump, iar mulți nu-și (mai) permit să cumpere cărți.

Știu că a fost o perioadă în care cărțile nu se găseau, piața de carte a țării era pustie. Și chiar dacă-ți doreai să citești nu aveai cum să faci asta pentru că nu aveai cum sau de unde să-ți procuri cărțile.

Eu pot să înțeleg asta până într-un punct al problemei, căci e o problemă destul de serioasă. Problema principală chiar. Din asta eu înțeleg faptul că ai noștri ar citi, dar nu au bani. Așa este, banii sunt o problemă pentru orice sector. Dar… există un dar în orice, până și în literatură. Dar acum nu mai aveam așa multe scuze, chiar dacă tot încercăm să le găsim. Astăzi există atât de multe opțiuni prin care poți să-ți achiziționezi cărțile.

Deci acum problema banilor destinați cumpărării cărților se poate rezolva mai ușor. Chiar crezi că banii sunt cea mai mare problemă – piedica principală care stă în calea lecturii? Eu aș spune că nu. Dacă acum sunt oferte peste oferte, dacă acum se pot face schimburi de cărți, dacă se pot împrumuta, problema cea mai mare care există, din punctul meu de vedere – un cititor împătimit, este LIPSA TIMPULUI.

books3_500x300

Sursa: unsplash.com

Vă vorbește despre această lipsă a timpului dedicat lecturii cineva care, are cărți, are și ceva timp pentru asta, dar niciodată cât ar vrea ea. Da, și eu mă ”plâng” de prea puțin timp pentru cărțile mele dragi – care mă așteaptă triste, dar cuminți să am sau să-mi fac timp pentru ele.

Nu e timp suficient niciodată pentru pasiuni, dar dacă lectura este pasiune, încerci să scoți timpul și din piatră seacă!

Cum poți să-ți faci și mai mult timp pentru lectură? Asta e întrebarea cea mai grea uneori? Cum poți să obții timp pentru tine și pasiunea ta atunci când ai serviciu, probleme, o casă de întreținut și un copil de crescut?

Uneori e greu să împarți timpul unei zile astfel încât să rezolvi toate urgențele. Atunci e cel mai greu să mai rămână puțin timp pentru sufletul tău însetat de lectură. Te cred! Știu cum este! Dar… există soluție pentru orice problemă, chiar dacă nu pare și ți se pare imposibil să citești măcar o ora pe zi după un program încărcat.

Astăzi îți spun ce soluții am găsit la problema timpului pentru lectură. Împart cu tine o parte din soluțiile pe care le-am pus deja în aplicare – și au dat și rezultate bune. Îți spun doar atât: Dacă vrei să nu treacă nici măcar o zi fără să citești, renunță la tot și citește o carte. E cea mai faină și eficientă soluție.

Cum să faci asta?

  1. Renunță la televizor – am în cameră televizorul, dar au trecut zile în șir fără să-l deschid. E pe post de mobilă fără vreo întrebuințare. Nu-și îndeplinește scopul pentru care se numește televizor, căci prefer să citesc decât să mă uit la știri, scandaluri și alte asemenea, care oricum m-ar conecta la o sursă infinită de energie negativă. Cartea mă deconectează, mă relaxează, mă rupe cu totul de problemele de zi cu zi.
  2. Fără internet – Nu spun să nu stai pe internet. Și eu stau, comunic, scriu, vorbesc cu oamenii, dar dacă vreau să citesc..mă deconectez și de la această sursă care absoarbe foarte mult timp – liber sau nu. De ce am renunța la o oră de somn pentru a sta pe internet? Eu încurajez să pierzi o oră de somn pentru a citi. Ți-e mai util. Și în plus..îți relaxează corpul,  dar și mintea.
  3. Ține telefonul departe – Știu că nu prea se mai poate trăi fără tehnologie (pe care avem acum și internet gratuit), că ai nevoie de el ca de aer la serviciu. Știu! Dar văd oameni care stau pe cu capul și nasul în telefon cam mult timp într-o zi. Nu mai spun că unii stau zi lumină – e o exagerare, dar oricum..), care nu pot mânca dacă nu sunt online, dacă nu vorbesc cu n prieteni în același timp, dar se plâng de faptul că nu au timp pentru ei, că ar vrea să citească, dar nu au timp. O să ai, dar doar dacă mai scoți ochișorii din telefon.
  4. Ia cartea cu tine oriunde – Ei, na.. Și ce dacă ești în parc, în pauza de prânz sau în cele 10 minute de pauză dintre ore. Ei, și ce dacă vor râde de tine trecătorii, colegii sau mai știu eu cine. Nu e o rușine să citești! E o rușine să nu citești! Ia cartea cu tine, căci nu se știe unde o poți ruga să îți țină de urât.
  5. Retrage-te în locuri liniște – Așa te relaxezi, pleci din locurile aglomerate unde nu se mai râde sănătos, ci doar se bârfește. Și citește. Citește în timp ce-ți savurezi cafeaua, fresh-ul sau desertul. Încarcă-te cu energie.
  6. Dimineața perfectă – Pentru mine dimineața devine perfectă doar dacă o încep alături de o carte. Pentru mine nu e dimineață dacă nu e și o carte. Poți să te trezești mai devreme, să te bucuri de răcoarea dimineții alături de o poveste care să te inunde cu o stare de bine – care să te țină o zi întreagă.

Pe final de săptămână vă las pe toți cu un îndemn să renunțați la tot pentru voi înșivă. Renunțați la tot ce poate fi amânat, tot ce nu-i urgent și nu reprezintă o prioritate pentru tine pentru a citi o carte. Nu există timp doar pentru cei care nu caută timp, nu renunță la ceva în favoarea lecturii, nu-și fac timp. 


Tu cum îți găsești timpul pierdut? Cum reușești să citești în fiecare zi?