Cât de multe știm despre peninsula iberică și oamenii care o numesc acasă? M-am gândit să fac o listă cu câteva recomandări de cărți de autori iberici, cărți care ne-ar putea ajuta să înțelegem puțin mai bine temperamentul, atitudinea și mentalitatea acestor popoare cu istorie tulbure.


Scriitor spaniol premiat cu Nobel în 1989, Camilo José Cela a pus bazele esteticii literare numită tremendismo prin romanul Familia lui Pascual Duarte, apărut în 1942. Acest tremendismo este caracterizat prin cruzimea cu care este prezentată acțiunea cu multe episoade de violență, descrierile personajelor, care, de cele mai multe ori, sunt marginalizate și afectate psihic și fizic și limbajul dur, de jargon, folosit. Stil caracteristic perioadei din timpul și după războiul civil spaniol (1936-1939), tremendismo s-a născut din experiențele trăite de autori.

Romanul povestește întâmplările prin care a trecut Pascual Duarte, un criminal sângeros care își așteaptă execuția în celula sa de închisoare. Un produs al perioadei de instabilitate socială și politică din Spania anilor 1882 – 1937, Pascual Duarte este convins că prin violență rezolvi totul, iar destinul nu poate fi schimbat, el controlând totul.

familia-lui-pascual-duarte_1_fullsize

După Don Quijote, Familia lui Pascual Duarte este probabil cea mai citită carte în Spania!- The New York Times

În tinerețe, Juan Goytisolo a fost membru în Partidul Comunist din Spania din cauza tratamentului dur primit de familia sa în timpul războiului civil. Exilat în Franța, cărțile acestuia au fost interzise în Spania în perioada totalitarismului lui Franco. Publicată în Mexic, cartea Don Julian face parte din Tripticul Răului, alături de Carte de identitate și Juan fără de țară.

În Don Julian, naratorul exilat în Africa de Nord, vrea să se răzbune pe țara care nu-l mai vrea și îi ia apărarea lui Don Julian, unul din cele mai cunoscute personaje negative din istoria spaniolă, Don Julian de Ceuta, generalul care ar fi trădat Hispania, permițând armatei maure să invadeze peninsula. Un adevărat tur de forță împotriva Spaniei, naratorul nu uită și nu iartă nimic: îl ia la rost inclusiv pe Seneca, cel mai iubit filosof al Spaniei. Plină de sentimente puternice, această carte este înecată în anti-patriotism, anti-catolism și anti-Spania lui Franco.

goytisolo

Don Julian este cea mai radical subversivă capodoperă a literaturii spaniole.- Pere Gimferrer

Continuând tema autorilor cenzurați și/sau exilați în străinătate, vă prezint romanul de debut al scriitorului portughez José Saramago, Manual de pictură și caligrafie, apărut în 1977. În această carte Saramago abordează una din temele sale preferate: relația dintre realitate și reprezentarea artistică.

Un pictor mediocru, H., este însărcinat să picteze portretul unui director al unei mari companii. Deși este conștient că această lucrare îi depășește abilitățile sale de pictor, H. acceptă lucrarea. Cu ajutorul unui jurnal, H. își analizează minusurile și reușește, într-un final, să-și dea seama că, pe lângă portretul comandat, el simte nevoia să picteze și un al doilea, care ar surprinde esența acestui om important.

manual-de-pictura-si-caligrafie_1_fullsize

Saramago nu este un autor care subminează diverse formule literare dintr-o simplă intenție ludică sau vocație a gratuitului. Întregul său proces creator este determinat de necesitatea interioară a semnificației. Iar reversul discursului său romanesc conduce, în mod logic, la controversă, la o lume uimitoare unde poeticul se eliberează total, într-o încercare de a surprinde viitorul posibil.- Luis de Sousa Rebelo.

Jesus del Campo, traducător și doctor în filologie spaniol, a cunoscut recunoașterea internațională cu romanul Ultimele dorințe ale cavalerului Hawkins, apărut în 2002. Jesus del Campo construiește un univers unde fiecare narator este invitat să-și spună povestea: Jim Hawkins redeschide hanul Amiralul Benbow și ajunge în compania diferiților oaspeți pe care îi găzduiește. Printre ei se află un pirat englez, un iacobit scoțian, un cavaler prusac, un spion venețian și o doamnă misterioasă. Care este ultima dorință a cavalerului Hawkins? Vă las pe voi să o aflați.

hawkins

Azucena noaptea de Adolfo Puerta Martin prezintă lumea gri după război în care răsună puternic la radio o voce de femeie. Această voce de femeie dă sfaturi ascultătoarelor despre dragoste, familie și casă, dar, mai ales, dă speranță și încredere. Cine este această Azucena? Ce ascunde această flacără în toiul nopții și de ce toți bărbații vor să-i reducă vocea la tăcere? Un roman polițist care te ține în suspans până la ultima pagină, Azucena noaptea este o mărturie a luptei femeilor și bărbaților pentru libertate și pentru dreptul la iubire în timpul oricărui conflict.

azucena-noaptea---adolfo-puerta-martin

Iubire pe o insulă blestemată i-a adus în 2010 lui Alberto Vazquez-Figueroa (celebru pentru romanul Tuareg) premiul Alfonso X pentru cel mai bun roman istoric din Spania. Descriind un episod dramatic din istoria Spaniei, romanul prezintă povestea tragică a cuceririlor și a comerțului cu sclavi din insulele Canare. Două lumi diferite se înfruntă, iar lăcomia, cruzimea și setea de putere conviețuiesc cu generozitatea și modestia. Este mai bine să fii viu și în pericol sau mort și în siguranță? Secretul păstrat de localnici de-a lungul veacurilor iese la iveală, iar cineva trebuie să moară. Cât de sălbatici sunt sălbaticii și cât de civilizați sunt civilizații? (sursă)

IMG_0001