În ton cu nivelul mercurului din termometre, dar și a pulsului pe scena mondială, vă aduc recomandările noastre de această săptămână! Cu o temperatură așa ridicată peste tot, există riscul să se mai încingă spiritele, așa că am selectat câteva titluri care să vă facă să vă opriți și să meditați puțin înainte de „a sări la bătaie”.

Un subiect greu, războiul și conflictele ne înconjoară, ne sufocă și ne dezumanizează. Este important ca din când în când să ne oprim din viața de zi cu zi și să încercăm să ne raportăm la scara mondială pentru a înțelege ce se întâmplă cu lumea pe care o știm, a ști cum să ne rezolvăm conflictele noastre, locale și pentru a reuși să zâmbim.


Razboiul, pacea si relatiile internationaleVom începe în forță cu Războiul, pacea și relațiile internaționale de Colin S. Gray, analist militar, profesor și fost consilier pe probleme de apărare pentru SUA și Marea Britanie. Această introducere în istoria strategică începe cu teoreticianul militar prus Carl von Clausewitz, faimos pentru volumul său Vom Krieg (Despre război) și pentru aforismele sale, cea mai notabilă fiind războiul e continuarea politicii prin alte mijloace. Volumul continuă cu geniul militar al lui Napoleon, cele două războaie mondiale, războiul rece și se termină cu momentul 11 septembrie 2001 și războiului neregulat din epoca contemporană, alături de intensificarea terorismului de tip Al Qaeda. Istoria recentă este atent analizată, fiind o carte excelentă pentru a înțelege evoluția strategiilor de-a lungul timpului și de a descifra singuri ițele politicilor internaționale din zilele noastre tulburi.

 

Porcul spinos

Continuăm cu literatură, de această dată, dar rămânem, totuși, în sfera războiului. O satiră politică despre căderea comunismului în Europa de Est, Porcul spinos al lui Julian Barnes este o carte care, cu siguranță, va fi interesantă pentru mulți dintre voi. Protagonistul Stoyo Petkanov (inspirat de liderul bulgar Todor Zhivkov), fostul lider al partidului comunist, este acuzat de toate ororile și crimele din timpul regimului, dar acesta reușește să răspundă printr-o apărare fără egal. Cum va rămâne cu procesul? Se va face dreptate pentru victimele acestui regim comunist fictiv? Putem învăța ceva din această carte?

TOceanul e fratele meuot literatură, volumul Oceanul e fratele meu de Jack Kerouac este o antologie de texte care conține, printre proză, scrisori și opere dramatice, și așa-zisul roman pierdut al lui Kerouac. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, Jack Kerouac a lucrat pentru flota comercială a Statelor Unite ale Americii. La câteva luni de la plecarea sa de pe nava Dorchester, aceasta a fost atacată, iar majoritatea echipajului de sute de oameni a murit. Acest lucru l-a determinat pe Jack Kerouac să scrie Oceanul e fratele meu, însă nu l-a considerat niciodată un roman demn să fie numit literatură. Clar marcat de acest eveniment, oare Kerouac a simțit că această operă nu s-a ridicat la magnitudinea acestei tragedii? Deși nu se poate compara cu stilul inconfundabil al lui Kerouac, există câteva sclipiri, câteva întrezăriri ale geniului generației beat. O carte interesantă care aduce noi perspective asupra personalității și vieții scriitorului. Nu trebuie ratată de niciun fan Kerouac!

Destine paraleleFiindcă războiul se poate purta și fără arme (deși ele apar și aici, pe alocuri), am adăugat acestei liste și romanul Destine paralele de Christina Courtenay. O carte care te ține în priză, acest roman de dragoste spune povestea tragică a unui cuplu din secolul al XV-lea care luptă să fie împreună, în ciuda răutății oamenilor din jurul lor. Omorâți într-un război al invidiilor și diferențelor de clan și clasă, Ashleigh Manor și Roger Langford ajung să se regăsească în zilele noastre. Vă las pe voi să aflați cum reușesc și să descoperiți care au fost intrigile și obstacolele din viața lor tragică.

La final, vă las cu Chris Prentiss și cartea lui, Zen și arta fericirii. Un Zen si arta fericiriivolum de care avem nevoie cu adevărat în această lume, unde stresul crește alarmant și avem impresia că munca nu se mai termină. Fericirea de fiecare zi este la îndemâna fiecăruia dintre noi, dacă știm cum să transformăm provocările în oportunități, să apreciem ce avem deja și să ne structurăm imaginația astfel încât să reușim să vizualizăm mai bine călătoria vieții prin care descoperim adevărul:

Niciodată să nu spui nu pot; puterile tale sunt infinite. Chiar și timpul și spațiul sunt nimic, în comparație cu natura ta. Poți face orice și totul. (Swami Vivekananda)