Charles Michael „Chuck” Palahniuk s-a născut pe 21 februarie 1962 în statul Washington. Este un scriitor şi jurnalist american care debutează editorial în 1996 cu faimosul şi controversatul roman Fight Club. Acesta a fost respins iniţial din cauza conţinutului mult prea şocant, însă Palahniuk nu renunţă şi forţează chiar mai mult tonul, ajungând un clasic al literaturii underground. După numai trei ani, romanul său, câştigător a numeroase premii, este ecranizat în regia lui David Fincher, avându-l pe Brad Pitt în rolul principal.

Viaţa lui Palahniuk este la fel de tulburătoare precum operele sale: copilăria şi-o trăieşte într-o rulotă, alături de părinţi şi de cei trei fraţi ai săi, într-un parc din statul Washington. Cu timpul, lucrează la o staţie de radio locală, după care, pentru o scurtă perioadă, scrie pentru un ziar local, iar la un moment dat se angajează ca mecanic într-o fabrică de camioane. În 1999 tatăl său împreună cu femeia alături de care voia să întemeieze o nouă familie sunt ucişi de fostul soţ al acesteia, care fusese eliberat recent din închisoare.

Povestea lui Pygmy este cea a unui adolescent în devenire în vârstă de 13 ani, un agent secret instruit să se infiltreze, în cadrul unui aşa-zis schimb cultural, în sânul unei familii americane în scopul de a distruge America prin Operaţiunea „Dezastrul”. Scrisă într-un stil minimalist, textul se reduce la cuvinte fundamentale, debarasându-se parcă de mişcare şi bazându-se doar pe imagini: imagini care demontează lumea reală într-o lume a simbolurilor care te obligă să gândeşti şi care reuşesc să te transpună într-o tragedie underground, în care viaţa în sine se rezumă la un război continuu, un război pe care-l porţi cu ceilalţi , dar mai ales cu tine, precum în Fight Club.

Romanul accentuează gravitatea actului în sine, care încearcă să se detaşeze de toate contextele sociale, pe principiul că un rău, odată făcut, rămâne făcut, nu contează de cine.

Dată prezent acum. Pentru informare, edificiu învătământ american consacră umilire şi distrugere întreg respect sine din tineret autohton. Consipă degradează întreagă demnitate. Sarcini calculate pentru distrugere părere bună sine. (pag. 55)

Cartea poate fi achiziționată de pe Târgul Cărții.