William Somerset Maugham s-a născut pe 25 ianuarie 1873 la Paris, a fost un romancier, dramaturg şi prozator englez. Studiază literatura şi filozofia, apoi urmând medicina, ajunge medic într-unul din cartierele sărace ale Londrei, iar în 1917, este agent secret al Britaniei în Rusia. Debutează în 1897 cu romanul Liza din mahalaua Lambeth, urmând ca în 1915 să-şi câştige prestigiul în urma romanului Robie, ce are un caracter autobiografic şi urmăreşte evoluţia unui orfan, atât pe plan fizic, cât şi pe plan spiritual. Se poate spune că a avut ca inspiraţie propria viaţă, deoarece ambii părinţi ai lui Maugham îl părăsesc în copilărie, mama murind de tuberculoză, iar tatăl de cancer.

Ploaia şi celelalte povestiri aduc în prim plan viaţa tropicală a coloniilor britanice de pe insulele malaeziene, dar şi viaţa socială londoneză. Ploaia este cea mai bună proză scurtă a sa, fiind ecranizată în 1932 sub regia lui Lewis Milestone. Aventura începe după ce două cupluri aflate pe un vas ce se îndrepta spre Apia ajung să fie temporar blocate în apropiere de Pago Pago, din cauza unei eventuale epidemii de holeră la bord. Izolaţi pe insulă, soţii Macphail şi soţii Davidson închiriază două camere de la un negustor într-o cabană demontabilă. Macphail este un doctor boem şi liniştit, căruia nu-i prea place să fie în centrul atenţiei, iar Davidson este un misionar ce nu se lasă împiedicat de nimic când vine vorba de a-şi îndeplini datoria morală şi religioasă faţă de Dumnezeu.

Drama este declanşată de venirea prostituatei, Sadie Thompson, care se cazează la parterul cabanei şi care, prin comportamentul său necuviincios, reuşeşte să-l  stârnească pe zelosul Davidson într-o luptă a căinţei în care inegalitatea planurilor sociale ajunge să oscileze pe o aşa-zisă balanţă a idealurilor, în care religia tinde mereu să capete greutate.

Ştiţi, prin natura lor erau atît de corupţi, încît nu puteai să-i faci să-şi vadă propria josnicie. A trebuit să le dezvăluim păcatul, acolo unde ei credeau că nu sînt decît nişte acte naturale. (pag.20)

Cartea poate fi achiziționată de pe Târgul Cărţii.