Vladimir Nabokov s-a născut pe 23 aprilie 1899 la Sankt Petersburg. A fost un scriitor american de origine rusă, făcând parte dintr-o familie cultivată: ştia foarte bine franceza şi engleza încă din copilărie. În 1925 s-a căsătorit cu Vera Slonim, în perioada respectivă întreţinându-şi familia din traduceri, lecţii de engleză şi tenis, precum şi ca autor de cuvinte încrucişaţe în rusă şi analist de şah. În acelaşi timp, fiind pasionat de entomologie, a descoperit în 1944 o (sub)specie de fluture care-i poartă numele.

Originalul Laurei scris fragmentar între anii 1975-1977 este ultimul roman al său, publicat în 2008 de Dmitri Nabokov, fiul autorului, asta după ce Vladimir Nabokov o însărcinase pe Vera să-l distrugă după moartea sa, urmând ca fiul acestuia să preia în 1991, prin testament, împuternicirea de a distruge cartea care se croise în mare parte „în microcosmosul claustrofobic al unei camere de spital”.

Cartea conţine o colecţie alcătuită din 138 de fişe scrise de Nabokov, dispuse pe câte o pagină, alături de traducerea în limba română. Tema se formează pe aşa-zisele exerciţii de murit prin autodizolvare, prin care doctorul Philip Wild îşi vindecă dezamăgirea şi disperarea unei iubiri eşuate. Acest drum noroios, acest proces al morţii în care doctorul încearcă să-şi diminueze sinele printr-o oarecare cumpătare, oscilează într-un timp în care Laura se lasă descoperită în carne şi oase, asemenea unei fantome a Lolitei, care pare să-l bântuie pe Nabokov până în ultima clipă a vieţii. Ni se schiţează un univers în care sexualitatea este parcă ademenită continuu de moarte, încercând să se elibereze de existenţa individuală, de blestemul cărnii.

Ce poate fi mai trist decât un artist descurajat murind nu din cauza propriilor maladii banale, ci de un cancer al uitării invadându-i picturile cândva faimoase. (pag. 63-65)

Cartea poate fi achiziționată de pe Târgul Cărții.