Vladimir Nabokov a fost un scriitor american de origine rusă. Făcând parte dintr-o familie aristocrată, a fost nevoit să emigreze în timpul revoluţiei bolșevice, tatăl său ajungând să fie ucis de către un fanatic în 1922 la Berlin. Între anii 1923- 1937 locuieşte la Berlin, urmând ca după aceea să se mute la Paris până în 1940, după care pleacă în America.

Faima pe care şi-a căpătat-o se leagă în special de controversatul roman Lolita, unde integrează mitul nimfelor într-o poveste de dragoste modernă, în care un bărbat în toată firea se îndrăgosteşte de această nimfetă, în vârstă de 12 ani. În schimb, o parte din operele sale de început care sunt scrise în limba rusă, printre care şi Invitaţie la eşafod au în prim plan problema eului de a-şi crea o lume ideală, de a-şi restabili copilăria şi de a se regăsi.

Acest refugiu al omului în propriul său eu, Nabokov îl percepe asemeni unui dar al devenirii, a unei despărţiri de societate, în care artistul se regăseşte pe sine. Găsirea acestei fante este resimţită ca o rană făcută sinelui, în care viaţa capătă un sens, chiar, prin incertitudinile manifestate de obiecte şi fiinţe.

Romanul începe prin condamnarea lui Cincinnatus la moarte, pentru simplul fapt că ar fi diferit. Conversaţiile sunt purtate pe un fundal în care cuvintele transparenţă, opacitate şi greutate reuşesc să-l reducă pe condamnat la un limbaj inexpresiv.

Resemnat şi parcă aşteptându-şi moartea, încercă totuşi să afle ziua în care va fi executat, căpătând încrederea că doar astfel se poate salva pe sine în faţa celorlalţi, însă aceştia nu-i dau nici un răspuns exact, ba chiar au o atitudine obişnuită faţă de el, ca şi când nu s-ar întâmpla nimic grav.

Închis în această viaţă, celulă, trup, încearcă să se regăsească şi să-şi accepte, atât viaţa, cât şi moartea. Trăind pe un front invizibil se identifică în primul moment din copilărie în care şi-a mimat viaţa, dar în acelaşi timp şi uşurinţa celorlalţi copii de a se-nţelege între ei prin jumătăţi de cuvinte.

Fiind vizitat uneori chiar şi de către directorul închisorii, care îşi aduce fiica în vârstă de 12 ani, Emmocika, care pare a fi o schiţă timpurie a Lolitei, profesorul Cincinatus ajunge să oscileze între iubirea pe care o resimte faţă de soţia lui, Marfinka, şi inocenţa, puritatea unui copil care maschează o lume ideală, ce nu mai poate fi redobândită sub nici un alt chip.

Totul se plăteşte prin moarte şi doar astfel poate fi redobândită această lume ideală, spre care visează profesorul.

Cartea poate fi achiziționată de pe Târgul Cărții.