Jose Saramago a fost un scriitor portughez. S-a născut pe 16 noiembrie 1922, la Azinhaga, într-o familie modestă, urmând ca după doi ani să plece cu părinţii la Lisabona. Debutează în 1947 cu un volum de proză, ulterior renegat de scriitor, iar până în 1966 nu mai publică nimic, trăind cu impresia că nu ar avea nimic de spus. Saramago începe după aceea să publice volume de poezii, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru şi traduceri.  Faima internaţională o câştigă în 1982 cu Memorialul mînăstirii, în care autorul, având o tematică istorică, tratează originea şi identitatea portugheză, culminând în 1998 cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatură.

Fărîme de memorii este un jurnal de amintiri de pe vremea în care Zezito, aşa cum era poreclit autorul, era doar o „fărâmă” de om care se avânta inconştient în mijlocul naturii şi oamenilor, lăsându-se sculptat. Primul titlu al cărţii la care se gândise autorul fusese Cartea Ispitelor, în încercarea de a dovedi ideea pe care o avusese de când lucra la Memorialul mînăstirii, că sfinţenia copilului perturbă natura, o dezorientează, fiind un sediu dominat de dorinţe, o ţintă sigură a ispitelor.

Zezito, lăsându-se purtat de timp, senil parcă, îşi retrăieşte viaţa, atât amintindu-şi, cât şi imaginându-şi primele iubiri eşuate, modul în care a învăţat să citească, cruzimea infantilă pe care o avea faţă de broaşte, livezile de măslini, ispita ciocolatei şi ruşinea în care s-a trezit în zorii dimineţii având patul murdar de ciocolată. În acelaşi timp, „fărâmele de amintiri” sunt însoţite de fotografii de familie, asupra care autorul îşi lasă câteva gânduri.

Copilul care am fost n-a văzut peisajul aşa cum ar fi tentat să şi-l imagineze, de la înălţimea lui de bărbat, adultul care a devenit. Copilul, atîta timp cît a fost copil, se afla, pur şi simplu, în peisaj, făcea parte din el, nu-l interoga, nu spunea, nici nu gîndea, cu aceste cuvinte sau cu altele: „Ce peisaj frumos, ce privelişte magnifică, ce perspectivă uimitoare! (pag. 12)

Cartea poate fi achiziționată de pe Târgul Cărții.