Ian Russell McEwan s-a născut pe 21 iunie 1948. Romancier și scenarist britanic, este unul dintre cei mai renumiți scriitori britanici contemporani. Copilăria și-o petrece pe drumuri, datorită carierei militare a tatălui său, în Extremul Orient, în Africa de Nord și în Germania. După susținerea master-ului în literatură engleză, lucrează o perioada de timp ca profesor, urmând ca după aceea să se dedice în exclusivitate scrisului. Romanul său de debut, Grădina de ciment, publicat în 1978, o poveste tragică îmbălsămată de erotism, ajunge să stârnească un mare scandal, oferindu-i autorului imaginea unui scriitor dintre cei mai originali ai momentului. Critica contemporană îl consideră un „magician macabru” al literaturii, răsplătindu-l cu numeroase premii, iar în 2008, publicația The Times, îl include în topul celor mai mari scriitori de după cel de-al doilea Război Mondial.

Romanul  Durabila iubire aduce în prim plan introspecția unei căderi ce evoluează într-o istorie obsesivă, în care Joe ajunge să fie invadat treptat pe un plan al conștiinței de un bărbat pe nume Parry, care se îndrăgosteşte nebuneşte de el. Însă, asta după ce amândoi ajung să împărtășească frica de moarte în faţa unui accident catastrofal (dacă îl putem numi așa), în care unul dintre salvatori ajunge să-şi piardă viaţa zdrobindu-se de pământ, el nereușind să se țină îndeajuns de bine de frânghia balonului cu aer cald, căruia Joe şi Parry îi dăduse drumul instinctiv de frică.

Întregul univers al iubirii erotico-religioase care se naște în jurul lui Joe şi Parry oscilează continuu într-un monolog măcinat de instincte şi de un dezechilibru psihologic, în care scriitorul îşi proliferează un orgoliu al lucidităţii. Joe cade pradă atât în faţa propriilor iluzii, cât şi în faţa realităţii fără vreo şansă de evadare – este prizonierul unei căderi interne.

Era ca şi cum aş fi căzut printr-o spărtură a propriei mele existenţe, prăbuşindu-mă într-o altă viaţă, cu un alt set de preferinţe sexuale, un alt trecut şi un alt viitor. Mă prăbuşeam într-o viaţă în care un alt bărbat îmi putea spune „Despre aşa ceva nu se poate vorbi în asemenea condiţii” şi „Sentimentele mele nu sunt importante”. (pag.92)

 

Cartea poate fi achiziționată de aici Târgul Cărții.