Octavian Paler a fost un scriitor, jurnalist, editorialist şi om politic român. Între anii 1945 – 1949 este concomitent student al Facultăţii de Litere şi Filosofie, respectiv Facultatea de Drept din Bucureşti. În 1964 este corespondent Agerpres la Roma, câteva luni, între 1965-1968 este director general al Televiziunii Române, iar în anii 70-83 este redactor-şef la România Liberă. Fiind demis din motive politice, ajunge din nou director onorific al ziarului după evenimentele din `89. Debutează abia în 1970 cu un volum de poezii intitulat Umbra cuvintelor, iar în 2005 primeşte Premiul Opera Omnia din partea Uniunii Scriitorilor.

Don Quijote în Est constituie un moment culminant pentru Paler care resimte din plin un complex identitar românesc. Raportându-se la Occident, Orient, dar şi la America, priveşte istoria Americii precum un album de familie în care apar şi bunicii. America are un anumit cult al succesului, care transformă totul într-o afacere; prietenia, cultura, conversaţiile zilnice ajung o afacere, ei nu au nici o intuiţie a valorii eşecului pe care de altfel o resimte Don Quijote. Pentru Occident combaterea colesterolului devine mai importantă decât combaterea egoismului, iar, în acelaşi timp, occidentalii se enervează dacă orarul nu e respectat și trăiesc în viteză. În schimb, noi, cei din est, aşteptăm resemnaţi, împietriţi, având parcă complexul lui Oedip faţă de propria ţară, resimţind o legătură cu pământul nostru, nu că ceilalţi nu ar resimţi-o.

După evenimentele din `89 observă că imigrantul est-european descoperă că indiferenţa lumii libere poate fi la fel de crudă ca securitatea în care trăiam pe vremea comunismului. Faţă de Orient, poartă iluzia unui european care tinde să creadă că odiosul eu ajunge să fie mai mult decât o porcărie de care e bine să te detaşezi.  Europa are un cult al personalităţii, al eului, iar dacă cei din Vest sunt orientaţi spre bani, spre succes, cei din Est, sunt dezorientaţi şi năvălesc care încotr-o poate.

Pentru Octavian Paler, Don Quijote din Est este omul modern care se lasă purtat să viseze într-o nebunie continuă şi nu găseşte niciun motiv să aştepte, pentru că el trăieşte cu impresia că are totul, în timp ce omul din Vest nu are timp să viseze, nu îi place să lase timpul să treacă inutil.

Cartea poate fi achiziționată de pe Târgul Cărții.