o scena din viata unui pictor calator

O scenă din viața unui pictor călător

de César Aira

Traducere din limba spaniolă și note: Ileana Scipione
Titlul original: Un episodio en la vida del pintor viajero
Editura: Polirom
Număr pagini: 139
Disponibilă la: Târgul Cărţii

 


Moritz_Rugendas

Johann Moritz Rugendas

O scenă din viața unui pictor călător ne vorbește despre viața (sau mai degrabă, așa cum spune titlul, de un episod al vieții) pictorului Johann Moritz Rugendas (1802-1858). Mai puțin cunoscut decât alți colegi de breaslă, Rugendas a fost un pictor naturalist din secolul XIX, imortalizând cu precădere peisaje. Născut în Germania într-o familie având generații de pictori în spate, cu rădăcini catalane, a călătorit în America Latină tocmai în acest scop, pentru a surprinde peisaje deosebite. Mexic, Argentina, Chile, Uruguay, Peru, Bolivia, Brazilia au fost, cu siguranță, printre destinațiile sale preferate.

Rugendas a fost un pictor de gen. Genul lui a fost fizionomia naturii, un procedeu inventat de Humboldt. Acest mare naturalist a fost tatăl unei discipline care a murit odată cu el în cea mai mare parte: ceea ce s-a numit Erdtheorie sau Physique du Monde, un soi de geografie artistică, un mod de a capta estetic lumea, știința peisajului.

Rugendas_lundu_dance

Dans Lundu

În tablourile lui, simplitatea învăluia totul în aura sidefie a unei zile de primăvară. Lucrările lui erau deosebit de inteligibile, îndeplinind astfel postulatele fizionomiei. Această inteligibilitate stătea și la baza reproducerii lor; singura lui carte publicată fusese un succes de librărie în întreaga Europă, iar gravurile care ilustrau „Voiaj pitoresc prin Brazilia” fuseseră folosite pentru a împodobi folii de tapet, ca și vesela din porțelan a manufacturii din Sèvres.

Vedere către Santiago dinspre Santa Lucia

Vedere către Santiago dinspre Santa Lucia

Cartea se axează pe una din expedițiile sale în America Latină când, printre alte peripeții, Rugendas a fost lovit de fulger și târât de calul său o distanță considerabilă. În urma acestui accident, pictorul a rămas desfigurat și cu tulburări neurologice destul de invazive, manifestându-se prin crize, dureri insuportabile și mișcări necontrolate ale feței.

Krause se cutremura, gândindu-se ce fragil era un chip de om. O lovitură și, gata, se zdrobea pe vecie, ca o carafă de porțelan. Caracterul era mai durabil. Prin comparație, dispoziția psihologică părea eternă.

Începând cu acest moment, Rugendas se izolează, autopercepându-se ca un monstru. Având dureri foarte mari, apelează la morfină, ceea ce îi tulbură starea de conștiență, dar îi și stimulează creativitatea artistică. În izolarea casei gazdelor sale din orașul Mendoza, începe să scrie și un jurnal, pe baza căruia putem deduce că a fost redactată cartea de față. „Ce mai însemna boala, dacă tocmai leacurile luate ca s-o combată îl ajutau să reia totul cu neatinsă energie?”

RaptodeDoñarinidadSalcedo

Raidul indian sau Răpirea doamnei Trinidad Salcedo

Încă de dinaintea accidentului, Rugendas ar fi dorit să aibă ocazia să picteze două fenomene: un cutremur și o invazie a indienilor. De cutremur nu a avut parte, dar de invazia indienilor, da. Ceea ce probabil nu ar fi avut curaj să facă înainte de accident, Rugendas a întreprins fără a ezita după: ca într-o transă, a mers la invadatorii indieni și i-a imortalizat într-o pictură, fără a simți vreo teamă, aș fi zis eu, fără a conștientiza măcar pericolul. Sunt convinsă că la această scenă anume se referă titlul, fiind descrisă cu mult suflet, autorul acordându-i o importanță considerabilă.

Doi călăreți odihnindu-se

Personal, am perceput O scenă din viața unui pictor călător ca pe o lectură relaxantă, perfectă de luat în vacanță: este mică, subțire, încape la fix în bagaj. În plus, descrierile peisajelor divine ne trimit cu gândul la vacanță: „Vântul înălțimilor desprindea șuvițe de zăpadă de pe culmi și le arunca asupra lor, ca un slujitor milostiv care le-ar fi adus în toiul muncii un cornet cu înghețată de vanilie.”

Peisajele căpătau o plasticitate fără sfârșit; după o oră, se învăluiau în lumina cordilierei și deveneau transparente, în nesfârșite cataracte de amănunte. Lumina serilor, filtrată de impunătorul zid de piatră al Anzilor, era o adevărată ectoplasmă de lumină, o optică intelectuală, locuită de rozurile intempestive ale amurgului.

Este o carte perfectă pentru iubitorii de artă, dar și pentru cei care doresc să afle mai multe despre pictorii mai puțin cunoscuți. Conține și reproduceri după anumite lucrări ale lui Rugendas, dar mi-ar fi plăcut să se și precizeze titlurile acelor lucrări.

În acei ani, Rugendas lansase practica înnoitoare a schiței în ulei. Era o inovație, înregistrată ca atare de istoria artei. Peste doar cincizeci de ani, impresioniștii aveau s-o folosească sistematic; dar pe atunci tânărul artist german n-avea drept precursori decât câțiva englezi excentrici, cu Turner ca model. Disprețuit, procedeul era considerat o cârpăceală. […]

Dacă era adevărat, cum spuneau budiștii, că tot ce exista, chiar și o piatră, o frunză uscată ori un bâzoi, fusese înainte și avea să fie și mai apoi, și că totul făcea parte dintr-un mare ciclu de renașteri, atunci totul era un om, un singur om pe scara vremii. […]

Orice accident, mic sau mare, putea omorî un om, o mie sau un miliard în același timp. Dacă noaptea ar ucide, am muri cu toții imediat după apusul soarelui. Rugendas putea spune ca toată lumea, mai ales după cele întâmplate: „Am trăit destul”. Cum arta este eternă, nimic nu se pierde. […]

cesar airaCésar Aira este un scriitor argentinian cu peste cincizeci de cărți la activ. A studiat Dreptul și Literele, iar în prezent este profesor la Universitățile din Buenos Aires și Rosario, unde predă cursuri de poezie. În 1998, romanul său Cum m-am făcut călugăriță a fost declarat printre cele mai bune volume de ficțiune ale anului. A mai scris, printre altele, Congresul de literatură, Ziua de naștere, Creierul muzical, Cina, Conversațiile, trilogia Vindecările miraculoase ale Doctorului Aira.

O scenă din viața unui pictor călător de César Aira poate fi achiziţionată pe www.targulcartii.ro