Weekend-ul acesta să nu vă faceţi planuri! Mergem la Buzău. După ce în Iaşi şi Alba Iulia ne-am delectat cu teatru, în Buzău mergem să susţinem CARTEA, pentru că ea va fi principalul punct de atracţie. Şi uite aşa reuşim să facem turul României…

În zilele de 15 şi 16 octombrie 2016 va avea loc primul festival al cărţii din Buzău. Organizat de Societatea Culturală Nexus-Kogaion, o organizaţie non-guvernamentală care promovează cunoaşterea şi susţine desfăşurarea de activităţi culturale în judeţul Buzău, Festivalul de C’Arte este un proiect pilot anul acesta, însă dorinţa este ca în următorii ani acest festival să crească şi să devină un festival internaţional. Deocamdată, în cele două zile de festival, vom avea parte de un târg de carte ce va fi pe toată perioada festivalului, lansări de carte, atelier de scriere creativă, conferinţe pe teme de dezvoltare personală, întâlniri cu scriitori, dar şi teatru şi concert de muzică rock alternativ. Nu există limită de vârstă pentru participanţi, fiind aşteptaţi toţi iubitorii de carte, cultură şi creaţie.

Sâmbătă festivalul va debuta la orele 10:00 cu târgul de carte permanent şi cu ateliere de artă plastică şi meşteşuguri, care vor fi de asemenea organizate pe toată perioada de desfăşurare a festivalului.

Dacă în prima zi a festivalului sunt programate trei lansări de carte şi o revistă de benzi desenate, ultima zi este dedicată mai ales conferinţelor, dezbaterilor şi jocurilor inteligente. Interesante, cred eu, sunt atelierele de scriere creativă ce vor avea loc în ambele zile ale festivalului şi îi vor avea coordonatori pe Marian Truţă şi Dănuţ Ungureanu, doi dintre cei mai cunoscuţi autori români de literatură SF & Fantasy. Cu o experienţă vastă în acest gen de literatură, cu romane publicate şi premii naţionale acordate pentru proză fantastică, cei doi scriitori sunt şi membri fondatori ai Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy, o asociaţie non-guvernamentală care promovează literatura şi arta SF autohtonă de calitate. În plus, cei doi sunt co-autori la romanele Vegetal şi Mineral pe care le vor lansa în cadrul festivalului. Cum interesul publicului pentru romanul fantastic, pentru personajele mistice şi întâmplările uluitoare din alte lumi este din ce în ce mai ridicat, sunt convinsă că atelierele de scriere creativă nu vor duce lipsă de participanţi.

Serile sunt dedicate artei muzicii şi teatrului, organizatorii pregătind concertul de rock alternativ cu trupa Arashai din Bucureşti şi spectacolul de teatru „Sectorul S”, în regia lui Emanuel Pârvu. Spectacolul a fost nominalizat la Gala premiilor Uniter în 2006 la categoria Debut şi a fost premiat la Festivalul Comediei Româneşti din 2006 la categoria „Cea mai bună comedie românească”.

Toate evenimentele vor avea loc la Galeriile de Artă şi la Cafeneaua Artiştilor, ambele localizate pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Buzău. Programul sună foarte bine, iar intrarea este liberă, pe baza rezervărilor pe pagina de Facebook a evenimentului.

Nu putem decât să ne bucurăm şi să susţinem astfel de iniţiative culturale care promovează lectura, arta şi creaţia şi ne dorim ca anul viitor să ne vedem la Festivalul Internaţional de C’Arte din Buzău!

program-buzau