Târgul Internaţional de Carte din Guadalajara este cel mai important eveniment literar Ibero-American. Acest festival cultural uimitor a fost creat acum 30 de ani de Universitatea din Guadalajara, Mexic şi este în prezent unul din cele mai mari târguri de carte din lume ca prezenţă editorială (peste 2.000 de edituri din întreaga lume) şi ca număr de vizitatori (peste 800.000 de vizitatori), desfăşurat pe o suprafaţa de peste 20.000 metri pătraţi. Târgul se adresează atât profesioniştilor, mediul de afaceri fiind unul din obiectivele sale principale, dar şi publicului larg, organizatorii pregătind un program variat în care lecturile au avut locul lor special, la fel şi poezia, întâlnirile şi discuţiile cu autori de pe toate continentele. Timp de nouă zile cât a durat festivalul (26 noiembrie –4 decembrie 2016) au fost atinse diverse subiecte, din care nu au lipsit problemele majore cu care se confruntă societatea de astăzi.

america-latina

America latină a fost anul acesta oaspetele de onoare al acestui festival, ceea ce a dat posibilitatea vizitatorilor să întâlnească mari scriitori din acest continent, să cunoască mai bine cultura şi arta acestor ţări vorbitoare de limba spaniolă. Conform unui comunicat al Institutului Cultural Român, ţara noastră a fost şi ea prezentă la acest târg cu aproape 100 de tiluri de cărţi de literatură, eseistică şi memorialistică traduse în limba spaniolă, atât prin intermediul programelor de traduceri derulate de Centrul Naţional al Cărţii, respectiv TPS – Translation and Publication Support Programme şi Publishing Romania, cât şi independent de subvenţiile Institutului Cultural Român.

premiu-norman-manea

Mai mult, scriitorul Norman Manea a fost premiat cu Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice în cadrul ceremoniei de inaugurare a târgului, pe 26 noiembrie 2016, fiind primul scriitor de limba română recompensat cu acest premiu. Norman Manea a fost ales în unanimitate de juriul festivalului dintre 54 de candidaturi din 23 de ţări, alăturându-se astfel unor nume mari ale literaturii internaţionale, premiate la ediţiile anterioare: Juan Goytisolo, António Lobo Antunes, Yves Bonnefoy, Claudio Magris ori Enrique Vila-Matas. Norman Manea este un scriitor născut în România, care din 1986 trăieşte în Statele Unite ale Americii. Este unul dintre cei mai traduşi romancieri români, fiind considerat totodată unul din marii scriitorii români din exil, conceptul cheie al romanelor sale fiind chiar exilul şi trăirile complexe ale individului în peregrinări continue. Cele mai cunoscute scrieri ale sale, cum ar fi Întoarcerea huliganului (considerată de mulţi critici literari capodopera scriitorului)Plicul negruFericirea obligatorieCeaiul lui Proust, Despre clovni: Dictatorul şi Artistul, au fost publicate în România şi traduse în nenumărate limbi străine. De altfel, Manea explică foarte simplu alegerea sa de a scrie în limba română, deşi este plecat de mai bine de 20 de ani din România: sunt „român, născut într-o familie de evrei; scriu în limba română, care este adevărata mea patrie; sunt un european care trăieşte în America. Totul este foarte complicat”.

Alături de Norman Manea au fost prezenţi la festival şi alţi scriitori români precum Dinu Flămând care şi-a lansat volumul de poeme El Frio Intermediario la editura Valparaiso din Mexic, Dan Lungu care şi-a prezentat romanul tradus în spaniolă „Sunt o babă comunistă!” şi Ioana Gruia, scriitoare română de limbă spaniolă care a participat la diverse evenimente pregătite la standul României, precum masa literară despre literatura română.

FIL 2016 a fost o sărbătoare culturală în care atât adulţii, cât şi tinerii sau copiii au avut parte de multe activităţi dedicate fiecărei categorii de vârstă în parte. Poezie, lectură, dialoguri, lansări de carte şi alte activităţi literare! Întâlnirile cu tinerii sunt întotdeauna un prilej de bucurie pentru orice scriitor şi se bucură de un succes deosebit în fiecare an, iar One Thousand Young People With… au fost sesiuni care au reunit un public mare de elevi cu scriitori celebri pentru a discuta şi pentru a împărtăşi bucuria lecturii. Carlos Fuentes a inaugurat programul în 1997 într-o sală plină, în care participanţii au stat aşezaţi pe podea sau au rămas în picioare lângă pereţii sălii. Acel an a fost începutul tradiţiei de a uni oameni tineri cu câştigătorul Premiul literar FIL. Anul acesta a fost şi rândul lui Norman Manea de a întâlni publicul tânăr într-o discuţie liberă ce a avut loc miercuri, 30 noiembre 2016.

Un alt program foarte popular a fost Echoes of FIL, în cadrul căruia tinerii elevi din diverse licee se întâlnesc în propriile lor şcoli cu scriitori care vizitează FIL, scopul acestor întâlniri fiind de a promova obiceiul de a citi în rândul studenţilor şi a unei conversaţii ocazionale şi prietenoase cu autori cunoscuţi.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre acest festival de o amploare extraordinară, despre program şi autorii invitaţi şi evenimentele care au avut loc, intraţi pe site-ul festivalului şi veţi fi încântaţi! O bucurie! O adevărată inspiraţie pentru ţara noastră!