Am crescut cu Hercule Poirot şi poveştile Agathei Christie, am încercat să descifrez puzzle-urile crimelor din romanele faimoasei scriitoare britanice, citeam cu nesaţ paginile cărţilor sale şi făceam pronosticuri despre cine credeam că este criminalul…. Sherlock Holmes a lui Arthur Conan Doyle este un alt personaj care mi-a captat interesul şi cu ajutorul căruia mi-am testat abilităţile de detectiv particular.

Ce vreau să subliniez este faptul că misterul, crima și suspansul au trezit tot timpul interesul cititorilor şi genul acesta de literatură este foarte îndrăgit în întreaga lume. Descoperind apetitul pasionaţilor de lectură pentru aşa numitul „roman poliţist”, India reuneşte la  Delhi, în perioada 27-29 Ianuarie 2017 un eveniment dedicat criminalisticii şi autorilor care scriu acest gen de literatură. Este vorba despre Noir Literature Festival, aflat anul acesta la ediţia a treia, primele două bucurându-se de un succes enorm.

noir2

Organizatorii promit trei zile de suspans şi emoţii criminale, cu scenarii de crimă şi profile psihologice, alături de scriitori consacraţi ai genului din întreaga lume, jurnalişti, foşti poliţişti criminalişti, avocaţi în drept penal şi mulţi alţii. Aceştia vor fi prezenţi la discuţiile ce vor avea loc la festival, pentru a împărtăşi din experienţa lor, pentru a schimba idei şi pentru a învăţa unii de la alţii. Subiecte ca Psihologia crimei, Crimele fantastice şi unde să le găseşti, Gustul crimei vor fi la ordinea zilei şi, cu siguranţă, vor capta atenţia tuturor participanţilor.

Lista scriitorilor invitaţi la festival conţine, pe lângă scriitorii de ficţiune cei mai bine vânduţi din India (Ashwin Sanghi, Surender Mohan Pathak), autori recunoscuţi din Norvegia (Hans Olav Lahlum), Italia (Giampaolo Simi) sau Australia (Jock Serong). Va fi extrem de interesant de aflat cum iau naştere personajele, de unde îşi iau inspiraţia scriitorii, cât este de greu să intri în mintea întunecată a unui criminal în serie… De asemenea, prezenţa oamenilor care au de-a face cu cazuri reale de crimă, precum avocaţi de drept penal, poliţişti criminalişti şi jurnalişti, va stârni un interes major în rândul publicului. Lista completă a invitaţilor o puteţi găsi pe site-ul festivalului sau pe pagina acestuia de Facebook.

noir3

În cadrul festivalul va fi iniţiat şi un concurs de scriere The Indian Crime Fiction Prize 2017, în cadrul căruia participanţii sunt invitaţi să-şi exerseze talentul de scriitor de ficţiune, creând o povestire „criminală”, care să aibă mister şi suspans. Cele mai bune 10 povestiri vor fi publicate într-o carte, de editura Westland Books din India, iar cea mai bună din cele 10 va primi un premiu de 10000 de rupii indiene (echivalentul a 140 euro). Povestea trebuie scrisă în engleză, iar acţiunea trebuie să aibă loc în India. Dacă vă gândiţi să participaţi, puteţi consulta regulamentul concursului de pe site-ul festivaluluiAveți timp până pe 15 martie să trimiteți povestirea voastră!

Iată că după Jaipur Literature Festival, India este din nou în centrul atenţiei lumii literare cu acest festival original. Bravo!