Noaptea Muzeelor înseamnă stat la coadă.

Însă, poate tocmai afirmația de mai sus e un testimonial al succesului pe care îl are an de an acest eveniment. Și nu, nu e doar ceva tipic românesc, statul ăsta la coadă, pentru că mii de alți europeni stau și ei la coadă în aceeași noapte, răbdători (sau nu) să intre să viziteze Muzeul Luvru, Galeria Națională de Artă Modernă din Roma, Muzeul de Cosmonautică din Moscova sau Muzeul Picasso din Barcelona printre multe, multe altele.

Și la noi se anunță o noapte albă-albă, deoarece prin mai toate orașele găsești minim două muzee care s-au înscris la eveniment nu doar cu gândul să deschidă porțile lor și atât, ci cu multe activități pentru absolut toată lumea. Astfel, pentru cei din Arad, Muzeul Orașului Lipova va lansa cartea Parfum de femei de Ana Olimpia Niculescu și vor avea ateliere pentru copii, expoziție de quilling, un recital de poezie și muzică folk. Cei din Brașov pot vizita faimosul Castel Bran pe muzica instrumentală a celor de la Trupa Duo Cafe, în Constanța Edificiul roman cu mozaic își va deschide porțile pentru vizitatorii care doresc să vadă acest monument, de altfel unic pe coasta de vest a Mării Negre, iar Timișoara va expune „300 de peşti din ăia de sticlă ce se puneau pe teleu” la Muzeul Consumatorului Comunist.

În Baia Mare, Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza”, unul din cele mai mari muzee mineralogice regionale din Europa, a pregătit o expoziție temporară pe florile de mină extrase în urma exploatării miniere de la Herja. De asemenea, vor fi proiecții de filme documentare tematice, concerte de muzică susținute de Corala ”EUROART” și un recital de poezie realizat de directorul Teatrului ARARAT, Claudiu Pintican.

Ești din Cluj și vrei să vezi florile de mină, dar nu te poți deplasa până în Baia Mare? Nicio problemă! Muzeul de Mineralogie al Universității Babeș-Bolyai organizează și el expoziții tematice cu flori de mină din Herja, Giurgiu și Maramureș, pe lângă cea mai mare expoziție cu meteoriți din țară. În total sunt 12 muzee care au hotărât să-și deschidă porțile publicului clujean anul acesta, printre care și Vivariul Universității Babeș-Bolyai care, cu siguranță, va fi printre preferatele copiilor.

În județul Prahova peste 10 muzee își vor deschide porțile vizitatorilor dornici să treacă pragul Muzeului Memorial ”Nichita Stănescu”, unde vor asculta versurile poetului interpretate de el însuși, Muzeul ”Crama 1777” Valea Călugărească, Conacul și Foișorul Bellu sau Castelul Peleș, unde se sărbătoresc 150 de ani de regalitate și de la promulgarea Constituției din 1866. 150 de ani de regalitate va sărbători și Muzeul de Istorie ”Petre Voivozeanu” din Roșiorii de Vede (tocmai Roșiorii de Vede!) care participă la acest eveniment cultural pentru al șaselea an.

La Deva va fi o noapte plină la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, unde vor fi organizate reconstituiri istorice prin prezentări de costume, dansuri medievale, ateliere distractive și informaționale despre gastronomia antică, pielărie, olărit, confecționarea produselor din os și corn, tir cu arcul, aruncarea suliței și multe altele. Și dacă credeai că tot ce am enumerat mai sus ar fi îndeajuns pentru copii, organizatorii s-au gândit să adauge și o paradă de personaje Disney cu multe jocuri interactive. Să fie ei siguri că nu se plictisește nimeni. În plus (așa e, n-am terminat încă!), mai e și spectacolul de teatru Natasha de Cehov produs de Teatrul de Artă din Deva…

La Iași – cum să uităm de Iași?? – organizatorii s-au întrecut pe sine și au adunat peste 20 de instituții care au pregătit concursuri, expoziții, târguri, audiții, spectacole de teatru și literare, recitaluri și câte și mai câte! Astfel că la Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu” tinerii vor fi încurajați să participe la expoziția-concurs în fotografie, care va culmina cu decernarea Premiilor Carol Popp de Szathmari și Nestor Heck pentru ”expresivitate și rafinament în tehnica și creația fotografică”. Elevii și studenții actori vor fi tare ocupați având spectacole de teatru și de muzică la Muzeul ”Otilia Cazimir”, Muzeul ”Constantin Negruzzi” și Muzeul ”Mihai Codreanu”. La Muzeul ”Ion Creangă” îl veți auzi pe Mihail Sadoveanu citind din operele scriitorului, iar programe interactive cu publicul vor avea loc la Muzeul ”Mihai Eminescu”, ”Vasile Alecsandri” și ”Dimitrie Anghel”, amintind doar câteva din ofertă. În sfârșit, la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău veți putea lua drumul vinului, pe cât de savuros, pe atât de educativ.

În capitală sunt peste 25 de muzee participante și peste 20 de parteneri care organizeaza activități în această noapte culturală. Aici Noaptea Muzeelor începe la ONG Fest cu expoziția faptelor bune în aer liber, unde poți participa la diverse ateliere, dezbateri și jocuri organizate de ONG-urile invitate. Avem Magia Lego la Muzeul Național Tehnic prof. Ing. ”Dimitrie Leonida”, Satul Nou la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Casa Memorială a poetului Tudor Arghezi sau invitația la Palatul Mogoșoaia. Și asta e doar o selecție făcută din avion. În multe din aceste instituții (și pe lângă ele) vor fi organizate activități și programe special gândite pentru acest eveniment, așa că vă invit să aruncați o privire mai atentă pe program AICI.

De precizat este că anul acesta Noaptea Muzeelor va demara aplicația de ghidaj audio-video pe telefon mobil pentru muzeele din București, dar și alte orașe mari din țară. Aplicația dezvoltată de izi.Travel poate fi descărcată gratuit, este compatibilă cu iOS și Android și conține harta evenimentelor împreună cu un ghidaj audio-video. Și ca o încheiere perfectă a unei nopți nebune de (primă)vară, La Firul Ierbii (Splaiul Unirii 160) se lasă cu petrecere bună și dacă ai fost plimbăreț și ți-ai făcut selfie unde trebuie, ai șansa de a câștiga un kit Noaptea Muzeelor.

Așa că, hai să stăm la coadă de Noaptea Muzeelor!