Zilele trecute vă recomandam să vă petreceţi sfârşitul de săptămână în Transilvania, printre cărţi şi oameni frumoşi. Dacă nu v-aţi făcut încă bagajele şi aţi decis să rămâneţi în Bucureşti, vă rog să nu rataţi vineri, 9 septembrie, Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti, unde veţi avea parte de lectură, performance-uri, discuţii, proiecţii de film şi muzică. Evenimentul este un proiect al clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), sprijinit de Reprezentanţa Comisiei Europene şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez din Bucureşti, Ambasada Portugaliei la Bucureşti/ Camões, I.P., Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Bucureşti, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti. Noaptea Literaturii Europene se desfăşoară anual în mai mult de 70 de oraşe din toată lumea.

noaptea-literaturii-buc

Aflat la a cincea ediţie, evenimentul de anul acesta se va desfăşura între orele 19:00-23:00 în mai multe locaţii din Bucureşti: Casa Ion Mincu (unde va avea loc un eveniment inedit cu poeta Svetlana Cârstean, pe care am putut să o ascultăm live la 21 de nocturne), Cărtureşti Verona, Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Spaţiul Public European şi Piua Book Bar. Patru ore intense de literatură, sărbătorite la final cu un after-party. Se va citi proză şi poezie europeană contemporană, în lectura unor actori cunoscuţi şi autori de carte câştigători ai Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene. Programul complet îl găsiţi pe pagina de facebook a evenimentului.

sursă: cinemagia.ro

sursă: cinemagia.ro

sursă: biografieonline.it

sursă: biografieonline.it

Recunosc faptul că pe mine mă atrage ce se întâmplă la Cărtureşti Verona începând cu orele 20:15, când Mara Chiriţescu va lectura din opera lui Cesare Pavese, Noapte de sărbătoare şi alte povestiri şi va discuta despre viaţa marelui scriitor. Lectura va fi urmată de proiecţia filmului regizat de Michelangelo Antonioni după romanul lui Pavese Femei singure (titlu orig.: Le amiche). Cesare Pavese, unul dintre cei mai importanţi scriitori italiani ai secolului XX, poet, critic literar şi unul dintre cei mai cunoscuţi traducători ai scriitorilor nativi de limba engleză, a fost un militant anti-fascist, fiind şi arestat datorită convingerilor sale în timpul celui de-al doilea război mondial. A condus o importantă editură italiană, iar la încheierea războiului s-a înscris în Partidul Comunist Italian. Pe plan personal, a trăit câteva decepţii sentimentale puternice care l-au adus în pragul depresiei, fapt ce a culminat mai apoi cu sinuciderea sa într-o cameră de hotel din Roma, când era în culmea gloriei. Jurnalul său considerat o adevărată capodoperă, Meseria de a trăi conţine gândurile sale obsesive asupra morţii, singurătăţii şi sinuciderii.

rui-zink-instalarea-fricii-humanitas-2015-a-403653-510x510

De la Pavese la Orhan Pamuk și la Miguel de Cervantes, oferta lecturilor este foarte tentantă şi mie personal mi se pare destul de greu să aleg unde voi participa. Voi dori în mod special să urmăresc Instalarea fricii de Rui Zink în lectura lui Radu Paraschivescu, la Piua Book Bar. Am auzit de romanul portughezului, dar nu am apucat să-l citesc până acum. Este, însă, cu siguranţă pe lista mea de lecturi de citit.

Sincer vă spun că de-abia aştept acest mini-festival de carte!