Nemesis de Alfred Rethel (1837)

 

Philip Roth

Philip Roth

Publicat în 2010, cel de-al 31-lea roman scris de Philip Roth este și ultimul din palmaresul scriitorului. „[P]oate cel mai întunecat, una din cele mai provocatoare cărți contemporane” (Kirkus Reviews), cartea ne determină să fim curioși începând cu titlul acesteia, Nemesis (fiica lui Nyx sau noaptea în mitologia greacă) fiind personificarea răzbunării divine.

Acţiunea începe în anul 1944 în Newark, oraș din statul New Jersey, SUA, unde în fiecare vară se înregistrează multe cazuri de poliomielită. Apogeul epidemiei a fost atins în nord-estul Statelor Unite în 1916, când au fost înregistrate douăzeci şi şapte de mii de cazuri de îmbolnăvire şi peste şase mii de morţi. În Newark au fost o mie trei sute şaizeci de cazuri de boală şi trei sute şaizeci şi trei de morţi. De-atunci chiar, într-o vară cu un număr mediu de cazuri, când  şansele de-a face poliomielită erau mult reduse faţă de 1916 o „asemenea afecţiune, paralizantă, care transformă pentru totdeauna un tânăr într-o făptură schiloadă, diformă sau incapabilă să mai respire” le declanşa părinţilor spaima şi le întuneca vacanţa de vară a copiilor. Deşi, de obicei boala afecta copiii până la 16 ani, ea putea lovi pe oricine, chiar şi pe preşedintele Statelor Unite de la acea vreme, Franklin Delano Roosevelt, care în urma bolii a rămas infirm având nevoie de proteze metalice:

Poliomielita sau paralizia infantilă, cum i se spunea pe vremea când se credea că boala îi afectează în primul rând pe copiii mici, putea lovi pe oricine, fără nici un motiv evident.

Organizaţia caritabilă FDR March of Dimes (tr: marşul pentru bănuţi), înfiinţată de preşedintele F.D.Roosevelt în ianuarie 1938, a strâns bani pentru cercetarea bolii şi sprijinirea familiilor afectate. Problema mare era că nimeni nu ştia cum se transmite virusul bolii şi nici ce măsuri, în afară de curăţenie extremă, se pot lua. Aşa că era important să se evite aglomeraţiile mari, să nu se bea apă de la cişmea, să se spele bine fructele sau legumele, să se evite arşiţa oraşului și să fie trimişi copiii în tabăra de vară sau pe coastă, la plajă, dacă existau posibilităţi materiale. Ceilalţi rămâneau în oraş şi jucau ore întregi diferite jocuri pe terenul de sport al şcolilor, supravegheaţi de profesori angajaţi pentru asta pe toată perioada vacanţei. Profesorul îi organiza pe copii, avea grijă să nu intre copiii în buclucuri, să se joace diferite jocuri și să se odihnească suficient între partide.

childrenscourt_1940_newark

Loc de joacă pentru copii, Newark, 1940
Sursă: newarkphotos.com

Un astfel de supraveghetor era Bucky Cantor, care din cauza vederii slabe nu fusese acceptat pe frontul celui de-al doilea război mondial, unde toţi prietenii lui plecaseră să lupte cu nemţii. Mama lui murise la naştere, tatăl fusese închis şi el fusese crescut şi educat de părinţii mamei. Terminase facultatea de sport şi acum era profesor. Un tip cu fizic atletic, sportiv, fusese educat cu principii clare: „Chipul lui turnat în fier, rezistent la uzură şi de o cutezanţă izbitoare, era cel al unui tânăr vânjos pe care te puteai baza”. Bunica lui a fost ca o mamă pentru el, l-a îngrijit când a fost bolnav, l-a alinat şi mângâiat, dar bunicul lui a fost cel care l-a antrenat şi i-a insuflat principiile de viaţă:

El l-a încurajat pe nepotul lui să îşi apere demnitatea sa de fiinţă umană şi demnitatea sa de evreu şi să înţeleagă că bătăliile unui om nu se termină niciodată sau că, în zbaterea necontenită care înseamnă viaţă trăită: atunci când trebuie să plătești, plătești.

După moartea bunicului, Bucky a avut în continuare grijă de bunica lui, şi-şi împărţea timpul între casă, şcoală, copii şi logodnica lui, Marcia, fata doctorului Steiner, ale cărui sfaturi le cerea câteodată.

Cartier Newark 1944

Cartier Newark 1944
Sursă: newarkphotos.com

Boala loveşte şi în cartier, doi copii mor, mai mulţi sunt în spital în stare gravă şi Bucky cedează insistenţelor Marciei şi merge în tabăra ei de la Indiana Hill să înlocuiască un supraveghetor, deşi trăieşte cu impresia că i-a trădat pe copiii de pe terenul de joacă. În scurt timp boala loveşte şi în tabără, un elev moare, şi Bucky descoperă cu groază că este purtător de virus. Se îmbolnăveşte şi el şi de aici începe derapajul său ca om. Ani mai târziu, Bucky se întâlnește cu un fost elev de-al său, infirm şi el în urma bolii. Elevul Arnie, însă, chiar dacă era infirm, îşi găsise o femeie care să-l iubească, avea doi copii şi o viaţă împlinită. Cu ocazia aceasta aflăm că Arnie este cel care ne spune, de fapt, povestea lui Bucky Cantor.

Povestea ne poartă prin cartierul evreiesc din acele vremuri, ne prezintă interacţiunile dintre oameni, dintre evrei şi celelalte naţii, realităţile acelor timpuri, credinţa lor şi drumurile la sinagogă, credinţa în puterea lui Dumnezeu şi-n acelaşi timp incertitudinile lui Bucky în această privinţă: „Însă acum, când nu mai era copil, avea puterea să înţeleagă că lucrurile nu puteau fi altfel tocmai din pricina lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu n-ar fi astfel, dacă natura lui Dumnezeu n-ar fi astfel, lucrurile ar fi altfel”. Este oare răzbunare divină în cazul lui Bucky? El era un om obsedat de un simț exacerbat al datoriei din cauza căruia:

a ajuns să plătească un preţ foarte mare atunci când a atribuit poveştii lui o semnificaţie extrem de gravă, una care s-a intensificat de-a lungul timpului şi i-a amplificat în mod nociv nenorocirea.

Dacă vreți să citiţi o poveste de viaţă dureros de reală, cu oameni ca cei ai zilelor noastre, cu grijile şi incertitudinile lor, cu dragostea lor şi să aflaţi până la capăt povestea lui Bucky Cantor, citiţi cartea. O paralelă extrem de bine punctată între amenințarea fascistă și amenințarea poliomielitei, Nemesis te face să realizezi că sunt multe lucruri pe care nu le poți controla și care te pot marca pe viață, atât fizic, cât și psihic și emoțional.

Philip Roth, unul dintre cei mai de succes scriitori americani de azi, nu are rival în alegerea detaliului de atmosferă a secolului XX din New Jersey. În Nemesis, el atrage atenţia prin fineţea rece a observaţiei, prin felul în care sînt descrise efectele remuşcării asupra psihicului, futilitatea furiei îndreptate către Dumnezeu sau soarta şi înăbuşirea fără rost a frustărilor. – Library Journal

Nemesis de Philip Roth

Nemesis de Philip Roth

Editura: Polirom
Colecția: Proza XXI
Anul: 2011
Număr pagini: 300
Traducător: Radu Pavel Gheo

Nemesis de Philip Roth poate fi achiziționată pe Târgul Cărții.