Bobby Pendragon, un băiat de paisprezece ani, duce o viaţă obişnuită în Stony Brook, Connecticut S.U.A. Are o familie iubitoare, un cămin călduros, chiar şi un câine drag, Marley. Însă, Bobby va înţelege în curând că realitatea nu este aşa cum credea, că este cu totul deosebit, în mâinile sale aflându-se soarta lumii. Rugat de unchiul său, Press Tilton, să îl ajute într-o misiune de-a sa, cei doi ajung într-o gară abandonată, de unde vor călători împreună într-o altă dimensiune.

[…] Dintr-odată, pereţii zgrunţuroşi păreau făcuţi din cristal sau diamant. Lumina peste tot, de parcă ar fi provenit din interiorul pereţilor.

Este o privelişte cu adevărat uluitoare. Atât de uluitoare, încât, încât nu m-am putut opri să mă minunez şi să mă întreb ce erau toate astea. Apoi s-a auzit muzică. Nu era vreo melodie pe care s-o poţi recunoaşte; erau doar nişte sunete blânde şi dulcege, amestecate. Erau aproape hipnotice. Sunetele combinate se auzeau tot mai tare şi mai tare, de parcă totul era din ce în ce mai aproape.

O mână uriaşă, invizibilă mă apucase şi mă trăgea înăuntru.

Proiectat prin timp şi spaţiu, misiunea sa este de a apăra Halla (practic, Universul format din 10 ținuturi) de demonul Saint Dane, care vrea să distrugă Halla pentru a o reconstrui după propriul plac. Cum? Influențând locuitorii fiecărui ținut să ia decizii nefaste pentru viitorul lor, la fiecare eveniment de răscruce din istoria acestora.

Prima aventură a lui Bobby îl poartă în ținutul Denduron și nu începe tocmai bine. Unchiul său este luat prizonier, iar el este ajutat de Călătoarea Osa și fiica ei, Loor, personaje străine și ciudate. Nici Denduron nu e prea primitor: lumea Denduron este împărțită între poporul Milago, popor sclav care lucrează în minele de smalt, și poporul Bedoowan. Diferența dintre cele două popoare este ca o prăpastie, Bedoowanii trăind în lux, în timp ce poporul Milago este nevoit să trăiască în bordeie de lut și să îndure execuții zilnice în cazul în care cantitatea zilnică de smalt nu este atinsă. Conducătoarea Bedoowanilor, regina Kagan, are doar 2 griji în viață: mâncarea și distracția în arene, unde condamnații sunt sfâșiați de quigi. Mâna dreaptă, dar și capul răutăților, este Mallos, care are de gând să provoace haos și revolte.

[…] Era un ghimpe din os, ieşit din spinarea celei mai hidoase lighioane pe care o văzusem vreodată. Quigul se ridică din zăpadă eliberându-şi întregul trup. Arăta ca un urs uriaş, de un gri murdar. Însă avea un cap gigantic, cu nişte colţi ca de mistreţ. Sus şi jos. Ascuţiţi ca nişte vârfuri de suliţă. Şi labele erau supradimensionate, cu gheare de mărimea unor clape de pian. Clape ascuţite. Erau galbeni şi furioşi, aţintiţi asupra noastră.

În lumea în care a crescut Bobby, numită Al Doilea Pământ, prietenii lui, Mark și Courtney, își fac griji: se pare că familia Pendragon a dispărut de pe faţa pământului! Casa, numărul de telefon, tot ce ţine de această familie, parcă nu ar fi existat. Călătoarea Osa le dăruiește lui Mark și lui Courtney un inel prin care aceștia primesc jurnalele de călătorie ale lui Bobby, aflând în felul acesta despre incredibilele peripeţii ale prietenului lor.

[…] Adevărata ameninţare este Saint Dane. El este cel care trebuie oprit. Este periculos pentru că nu-l vezi niciodată când vine. Se tot schimbă. […] Bobby, l-ai văzut acolo, pe al Doilea Pământ. Arăta ca un poliţist. Nu sunt sigur dacă se schimbă şi fizic sau dacă se foloseşte de vreo formă de control mental pentru a te face să crezi că arată foarte diferit, dar cert este că nu-l vezi întotdeauna venind. Şi să nu ai nicio îndoială, e cât se poate de rău.

De partea celor din Milago, va fi Loor, unchiul Press, un alt călător pe nume Alder şi Bobby. Șeful minelor și conducătorul rebeliunii, Rellin, dorește accelerarea revoltei și astfel cade în capcana lui Saint Dane. Fără să vrea, Bobby va fi catalizatorul evenimentelor și, își va da seama că trebuie să-și asume rolul de salvator al lumii Denduron, deși este foarte confuz și deloc receptiv față de noul său rol de Călător. Tot ce vrea Bobby este să se întoarcă acasă și să-și reia viața obișnuită și liniștită de adolescent. Dar oare, e posibil așa ceva?

[…] Nu voiam să fiu un Călător. Doream să fiu doar Bobby Pendragon, pivot în echipa de baschet Stony Brook, însă această existenţă părea destul de îndepărtată acum.

[…] Am văzut modul oribil în care oamenii îşi puteau căsăpi semenii. Poate că acesta este cel mai trist lucru dintre toate. Am văzut lăcomie, şi furie, şi omoruri, şi lipsa totală de consideraţie pentru viaţa umană. Aici, pe Denduron, m-am confruntat cu latura vicioasă a firii umane şi m-a întristat să descopăr că există un asemenea loc sumbru.

Plină de acțiune, evadări dramatice și planuri ingenioase, prima carte din această serie, Negustorul morții, mi-a plăcut teribil! Aştept să descopăr alte aventuri ale Călătorului Bobby Pendragon şi ale echipei sale.

machale

D.J. MacHale / sursă: bookfans.net

Primul titlu al seriei de 10 volume scrise de D.J. MacHale a apărut în 2002, iar de atunci popularitatea acestei serii a tot crescut. Autorul D.J. MacHale, născut în 1956 în Greenwich, Connecticut, și-a făcut mai întâi un renume în industria serialelor de televiziune pentru copii drept scriitor, regizor sau producător executiv. Apoi, a luat toată experiența dobândită și, într-o perioadă în care aprobările pentru un serial se lăsau așteptate, a decis să-și încerce norocul scriind cărți pentru tineri. Și bine a făcut! Conform unui interviu realizat în 2004, după ce s-a mutat pe coasta de vest a S.U.A., D.J. MacHale s-a trezit izolat de familia și prietenii de pe coasta de est. Cum modul principal de comunicare era email-ul, ideea pentru seria Pendragon a luat naștere: un erou care trece prin nenumărate peripeții incredibile, undeva departe, scrie despre aventurile sale celor de acasă. Mai mult de atât, autorul a ales ca Bobby să fie un puști destul de popular pentru a-l face mai accesibil publicului tânăr, care nu trăiește într-o cămară, nu are puteri supranaturale sau nu pleacă de la zero. Bobby Pendragon este un personaj cât se poate de simpatic și credibil, tocmai pentru că a pierdut o viață întreagă atunci când a devenit Călător, iar acum că este singur, tot ce poate face este să aibă încredere în alegerile pe care le face (cu experiența sa de 14 ani de viață) și să spere că va reveni la normalul său…

[…] Nu ştiu cum se face că sunt un Călător. Nu ştiu nici în ce timp. Am şi eu un milion de întrebări şi nici un răspuns. Şi sunt speriat ca naiba.

Recomand cu căldură seria Pendragon fanilor seriei Harry Potter, dar și celor care vor o nouă poveste de aventură. Cu siguranţă nimeni nu va putea lăsa cartea jos până nu termină de citit și ultima pagină!

pendragon-cartea-intai-negustorul-mortii-de-d-j-machale

Negustorul morții, vol. I din seria Pendragon de D.J. MacHale

Titlul original: The Merchant Of Death
Traducere: Silviu Genescu
Pagini: 574
Editura: Nemira Junior

Primul volum din seria Pendragon, Negustorul morții, poate fi achiziționat de pe site-ul TârgulCărții.ro