Unul din cele mai apreciate şi aşteptate festivaluri de carte din SUA este Miami Book Fair International organizat de Miami Dade College în fiecare an în luna noiembrie. Anul acesta în perioada 13-20 noiembrie 2016, se desfăşoară a 33-a ediţie şi reuneşte peste 300 de expozanţi şi autori din toată America. Timp de 8 zile iubitorii de carte vor găsi în Miami o colecţie impresionantă de cărţi şi vor participa la evenimentele pregătite de organzatori: întâlniri şi discuţii cu scriitori consacraţi, seri de lectură, diverse workshop-uri, de la storytelling şi poezie, la origami şi sesiuni de colorat pentru adulţi.

De la începuturile sale, din 1984, Miami Book Fair a fost gazdă pentru unii din cei mai proeminenţi scriitori care activează în Statele Unite, printre care Isabel Allende, John Updike, Mario Vargas Llosa, Alice Walker (renumită scriitoare afro-americană, câştigătoare a Premiului Pulitzer şi American Book Award, autoarea romanului Culoarea purpurie  ce a fost ecranizat în 1982 într-un film de Steven Spielberg) şi mulţi alţii. Anul acesta printre invitaţi se află celebrul Irvine Welsh, scoţianul cunoscut ca fiind autorul, printre altele, a romanului Trainspotting, bestseller internaţional, aclamat de critici şi ecranizat mai târziu în celebrul film eponim. welshWelsh este recunoscut pentru romanele şi povestirile sale care au ca personaje tineri din cultura marginală a consumatorilor de droguri, tineri cu probleme legate de consumul de heroină, dileme sexuale, conflicte etnice şi religioase. Cărţile sale, deşi greu de digerat datorită subiectelor dureroare, se citesc uşor, abundă de umor şi fac parte din acea categorie a cărţilor care nu te lasă să le laşi din mână. Deşi are un stil crud, violent, Welsh te atrage în poveste şi te face să trăieşti şi să empatizezi cu personajele sale.

 

Pe lângă târgul de carte din weekend Street Fair, pregătit pe două străzi din Miami unde vor fi prezenţi peste 200 de expozanţi de la marile edituri americane şi internaţionale, milioane de cărţi în mai multe limbi de vânzare, muzică şi mâncare bună, organizatorii au pregătit o serie de alte evenimente extrem de interesante.

 miami

Programul special dedicat scriitorilor americano-iberici IberoAmerican Author Program prezintă lecturi/dialoguri/conferinţe cu peste 80 de artişti de origine spaniolă din Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, Cuba, El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Peru, Portugalia, Spain, Sri Lanka, Uruguay şi Venezuela – poeţi, scriitori, artişti vizuali şi fotografi. Noutatea din acest an este programul Read Caribbean care oferă o serie de evenimente specifice zonei Caraibe, inclusiv discuţii şi lecturi din texte de autori caraibi, vor fi scriitori de lucrări pentru copii pentru a-i inspira pe tinerii cititori, autografe de carte, poveşti şi muzică. Iar, atunci când va fi cazul, evenimentul va avea loc în Creolă (cu traducere simultană în limba engleză).

Generation Genius Days este evenimentul dedicat tinerilor în care copiii şi adolescenţii sunt invitaţi la sesiuni de lectură şi scriere, storytelling, arte şi muzică, totul pentru a-i învăţa pe tineri să iubească cărţile. La târg sunt aduşi cu autobuzele peste 9000 de şcolari pentru a întâlni autori de cărţi pentru copii şi pentru a primi cărţi gratuit.

the-porch

The Porch este locul special amenajat în aer liber de la festival unde vor avea loc workshop-uri şi ateliere diverse, precum show-uri de improvizaţie, comedie, cabaret, muzică live, film şi arte. Foarte original este programul 6 Words Miami Improv în care participanţii vor avea 6 cuvinte pentru a construi o poveste, iar povestea respectivă va fi punctul de plecare pentru un show de impovizaţie de 6 minute susţinut de maeştri în acest domeniu de la Villain Theater. Seria evenimentelor de la The Porch continuă cu Community Coloring Wall by Wynwood Coloring Book, o sesiune de colorat specială pentru adulţi. Coloratul a devenit un fenomen global şi este de înţeles pentru că este o metodă perfectă pentru relaxare a minţii. Miami Story Booth este un studio portabil de înregistrare unde poţi să spui o poveste sau să relatezi o întâmplare ce va fi relatată pe postul de radio din Miami. Şi să nu credeţi că asta este tot, pentru că organizatorii s-au pregătit şi cu  jocuri de toate felurile (campionat de domino, bingo, şah) grafitti, muzică, petreceri (pentru că vorbim de Miami) şi multe multe altele. Merită să trageţi cu ochiul la programul festivalului şi să descoperiţi un festival într-adevăr original. Aş vrea şi eu să mă teleportez! Mă învaţă cineva cum?

 miami-street-fair