Cum alegerile pentru Parlamentul European sunt pe vine (22 – 25 Mai 2014), cele trei asociatii majore ale librarilor, editorilor si scriitorilor europeni au lansat un manifest ce include asteptarile acestora de la detinatorii noilor mandate din forul legislativ european. Principalele cerinte ale organismelor de lobby din industria cartii sunt adoptarea unei cote a TVA pentru carti uniformizate si reduse, asigurarea competitiei loiale pe piata de retail online si „conditii de aplicare a dreptului de autor care sa fie corecte si echilibrate” atat pentru autori cat si pentru cititori.

Cele trei organizatii, Federatia Librarilor Europeni, Federatia Editorilor Europeni si Consiliul Scriitorilor Europeni, au lansat o declaratie comuna care subliniaza importanta rolului jucat de industria de carte, fiind cea mai importanta industrie culturala europeana cu o cifra de afaceri anuala de 22 de milarde de euro si peste jumatate de milion de titluri publicate.

„Cartile transmit idei, hranesc mintea si fac o realitate din libertatea de exprimare. Cetatenii europeni au nevoie de acces la carti pentru a intelege valorile democratice europene ce stau la fundatia constructiei europene.”

Adoptarea unei cote reduse a TVA pentru carti alaturi de alte produse nu este o initiativa noua ea fiind aplicata in majoritatea tarilor uniunii inclusiv in Romania unde se percepe un TVA de 9%. Producatorii de carte incurajaza, fireste, scaderi suplimentare dezideratul fiind acela de adoptarea unei cote unice in toate tarile uniunii care sa fie mai mica de 5%. Initiatorii manifestului subliniaza totodata importanta folosirii de manuale scolare care sa atinga cele mai exigente standarde de calitate, fara a se sacrifica diversitatea. Este argumentat ca pentru a instrui forta de munca competitiva intr-un climat economic in care cunoasterea si abilitatile intelectuale constituie valori centrale accesul la carti si manuale de calitate este absolut esential.

O alta revendicare a manifestului cere asigurarea conditiilor de fair-play pe piata de carte electronica prin reglementarea compatibilitatii dintre e-book-uri si dispizitivele de citire. Cerinta reprezina fara indoiala un atac la adresa colosului Amazon, care limiteaza utilizatorii Kindle la achizitionarea de carti de pe magazinul online propriu . Producatorii de carte europeni cer impunerea compatibilitatii atat in ceea ce priveste cartile electronice cat si platformele de comert online.

Manifestul librarilor, editorilor si scriitorilor nu contine cerinte nerezonabile si exista toate premisele sa fie indeplinite in noul mandat al Parlamentului European mai ales tinad cont de tendinta istorica de a pune nevoile consumatorilor si producatroilor mici si medii de pe continent inaintea intereselor colosilor internationali din industria IT.

Sursa: thebookseller.com