Cum vă alegeţi voi cărţile pe care urmeză să le citiţi? Are vreo importanţă dacă respectiva carte sau autor a câştigat vreun premiu? Este şi acesta un criteriu de alegere? Eu personal nu mă gândesc la aşa ceva atunci când selectez o carte. Cu toate acestea însă, dacă respectiva carte a fost nominalizată sau chiar a câştigat ceva, subconştientul meu începe să lucreze şi imediat apare ideea că „trebuie să fie bună de ceva dacă a câştigat acel premiu” (asta mai ales dacă este un premiu recunoscut). Ştim foarte bine că toate premiile sunt acordate în mod subiectiv, (doar şi juriul acela e format din oameni), ştim că poate mai sunt şi alte raţiuni şi interese care intră în mişcare, ştim că există diverşi sponsori care trebuie mulţumiţi şi alte asemenea, însă adevărul este că la sfârşitul zilei, premiul nu-ştiu-care a mai vândut o carte…

Mi-ar plăcea să cunosc mai multe din culisele acordării acestor premii şi despre picanteriile din spatele cortinei, însă mai bine să ne concentrăm atenţia pe cărţile din competiţii şi să ne bucurăm de ele. Chiar dacă se stârnesc controverse în fiecare an în jurul acestor premii (vezi spre exemplu Premiul Nobel pentru literatură de anul acesta în care Bob Dylan a fost laureatul), premiul rămâne premiu şi aduce un plus de popularitate autorului şi cărţii premiate. Acesta este şi cazul Man Booker Prize, un premiu literar prestigios, acordat anual pentru cel mai bun roman de ficţiune scris în limba engleză şi publicat în Marea Britanie. Premiul este acordat la iniţiativa Booker Prize Foundation, o organizaţie de caritate formată din lorzi, baronese, critici de carte, vice-presedinţi de universităţi şi alte asemenea personalităţi, şi este sponsorizat de Man Group, o companie internaţională de investiţii. Câştigătorul premiului este în general, asigurat de renume şi succes internaţional, iar premiul este de mare importanţă pentru comerţul de carte. De la începuturile sale, doar cărţile din Commonwealth, Irlanda şi Zimbabwe au fost eligibile pentru a primi premiul, dar în 2013, această eligibilitate a fost extinsă la orice roman în limbă engleză, indiferent de naţionalitatea autorului (în acest moment, există două premii distincte Man Booker Prize şi Man Booker Prize International). Doar nominalizarea pentru „lista lungă” sau „lista scurtă” este un semn de distincţie şi prestigiu pentru autorul respectiv.  Este, de asemenea, şi unul dintre cele mai scumpe premii din punct de vedere material, premiul în bani fiind de 50.000 de lire sterline.

Dacă Man Booker Prize International a fost deja decernat, în mai 2016, romanului The Vegeterian al autoarei coreene Han Kang, câştigătorul premiului Man Booker Prize va fi ales astăzi, 25 octombrie 2016, în cadrul ceremoniei de decernare a premiului. Lista scurtă este formată din 6 cărţi/ autori care se „bat” pentru celebrul premiu.

paul-beatty-the-sellout

Americanul Paul Beatty este unul dintre nominalizaţi cu romanul The Sellout. Un tânăr crescut la periferia oraşului Los Angeles încearcă să reintroducă sclavia şi segregarea în cartierul său, încercare care îl aduce în faţa Curţii Supreme. Romanul, care atinge subiecte sensibile precum principiile sacre ale Constituţiei Statelor Unite, viaţa urbană şi mişcarea pentru drepturile civile, este de fapt o adevărată satiră la adresa rasismului Americii de Nord.

deborah-levy-hot-milk

Hot Milk a lui Deborah Levy este altă pretendentă la premiu. Protagonistele sunt două femei, mamă şi fiică, aflate într-o relaţie tensionată datorită bolii misterioase de care suferă mama şi care o impiedică pe fată să-şi trăiască propria viaţă, iar romanul în sine este o minunată explorare a trăirilor interioare ale celor două femei, a sexualităţii şi a dragostei.

ottessa-moshfegh-eileen

Eileen de Ottessa Moshfegh este un thriller incitant în care Eileen, o tânără prinsă între rolul ei ca îngrijitoare a tatălui său alcoolic şi bolnav şi slujba ei ca secretară într-o închisoare de băieţi, este consumată de resentimente şi ură de sine. Fermecată de frumoasa şi carismatica Rebecca, noul consilier al închisorii, Eileen vede în ea o prietenă în devenire însă, în locul prieteniei îşi face loc crima.

graeme-macrae-burnet-his-bloody-project

 His Bloody Project, romanul lui Graeme Macrae Burnett spune povestea unui caz de crimă din 1869 şi procesul în care Roderick Macrae, un tânăr de 17 ani este acuzat de comiterea unei triple crime într-o comunitate din Marea Britanie. Romanul lui Burnett, care are la bază memoriile lui Roderick, transcrierile instanţei, rapoarte medicale, declaraţiile poliţiei şi articolele de ziar din acele vremuri este cartea cu cea mai mare vânzare dintre cele 6 de pe lista scurtă Man Booker.

david-szalay-all-that-man-is

Romanul All That Man Is al canadianului David Szalay este o selecţie de nouă povestiri separate despre vieţile a nouă bărbaţi care nu au legătură unul cu celălalt însă punctul lor comun este dorinţa de a găsi sensul vieţii. Romanul ne arată bărbatul, aşa cum este el: ludic, incoerent, şocant şi josnic, vital, demn de milă, hilar şi plin de dorinţă.

madeleine-thien-do-not-say-we-have-nothing

Un alt autor canadian de pe listă este Madeleine Thien cu romanul Do Not Say We Have Nothing ce încheie lista scurtă. Este despre vieţile a două generaţii dintr-o familie din China, a părinţilor care au trăit în timpul Revoluţiei Mao în mijlocul secolului XX şi a copiilor supravieţuitori care au devenit studenţi care protestau în Piaţa Tiananmen în 1989, într-una din cele mai importante momente politice din secolul trecut.

Şi câştigătorul este…….

Paul Beatty cu The Sellout!