Ellen Terry în rolul Lady Macbeth de John Singer Sargent 1889; Sursă foto: tate.org.uk

Ce farmec ar mai avea literatura fără „reaua din poveste”? Fără personajele negative feminine, care dau sare și piper acțiunii? V-am pregătit un festin, o selecție a celor mai bine construite personaje negative feminine din literatură. Femei diabolice, dar pe care nu le putem urî în totalitate; le iubim și le urâm în același timp. Pentru că ele sunt farmecul poveștii, fără de care acțiunea ar fi mai săracă. Ele alungă plictisul și monotonia. Pentru că e plictisitor când sunt toate bune și frumoase, nu-i așa? Fără personajele negative, care să pună bețe-n roate, povestea n-ar mai merita a fi spusă, personajele nu s-ar mai dezvolta.

Personajele de față sunt prezentate într-o ordine pur aleatorie, pentru că sunt atât de diferite, în funcție de context, de motivație și alți factori, încât o ierarhizare ar fi imposibilă.


Vera Donovan din Dolores Clairborne de Stephen King

Unul dintre personajele mele favorite din toate timpurile! Un geniu al răului, o femeie rănită și puternică. Aparența de femeie rea, rece, dură ca o stâncă, neînduplecată este doar o pojghiță construită pentru a-și ascunde fragilitatea. Își terorizează angajata, pe Dolores, însă la momentul confidențelor, devin cele mai bune prietene, unite în suferință.

Nu are nicio problemă în a-și ucide soțul cu sânge rece și cu același sânge rece, s-o sfătuiască pe Dolores să procedeze la fel. Doar circumstanțele o cereau, era cea mai bună soluție! Pur și simplu o iubesc pe scorpia de Vera Donovan. Nu, nu vă speriați! Nu-i urmez şi exemplul!

Judy Parfitt în rolul Verei Donovan, 1995

Judy Parfitt în rolul Verei Donovan, 1995

 

Lucienne din Diabolicele de Boileau-Narcejac.

Tot o femeie cu personalitate puternică, partea tare din relație. Își convinge amantul s-o ucidă împreună pe soția acestuia și astfel să încaseze banii din asigurarea de viață. Trebuie ca totul să pară un accident. Însă planul este cu mult mai diabolic de atât…

Lucienne este partea dominantă din relația cu amantul său, Ravinel. Cu siguranță l-a ales tocmai pentru slăbiciunea lui, dirijându-l și controlându-l în totalitate. De fapt, cuvântul care o definește pe Lucienne este control. Adoră să fie în poziția de a controla tot, de a depinde toată lumea de ea. A intrat în viața lui Ravinel îngrijindu-i soția, când aceasta era bolnavă. Îi place ideea că de îngrijirile ei a depins viața bietei Mireille. Pe tot parcursul planului de ucidere a lui Mireille, ea dirijează tot, Ravinel fiind un simplu executant, un pion pe tabla ei de șah.

În cele două ecranizări ale cărții, numele personajelor sunt diferite, Lucienne devenind Nicole, interpretată de Simone Signoret (1955), respectiv Sharon Stone (1996). Nu doar numele sunt diferite, ci și acțiunea: în ecranizări, amanta o convinge pe soție să-și ucidă bărbatul. Însă Lucienne/Nicole rămâne aceeași rea memorabilă.

diabolicele_1_fullsize

Fără imprudențe! Să fii foarte calm. Doar știi că așa trebuie, dragul meu. – Lucienne

Rebecca din romanul omonim scris de Daphne du Maurier. Un personaj care mă fascinează, pentru că deși nu apare fizic în roman, fiind doar evocat, este omniprezent. Prima soție a bogătașului de Winter este amintită peste tot în casă. Unde te uiți o vezi pe Rebecca. Spre deosebire de actuala soție a lui Max, are o personalitate foarte puternică, iar amintirea ei îi tulbură pe cei din casă și după moarte.

Este o femeie rea, răzbunătoare, care face rău de dragul de a face rău, fără a fi neapărat animată de un scop. Atunci când nu mai are nimic de pierdut, suferind de o boală incurabilă, ticluiește un plan pentru a-l determina pe Max s-o omoare.

3-2

Umbra ei, între noi, tot timpul… continuă Maxim. Umbra ei blestemată, despărțindu-ne. […] Îmi amintesc ochii aceia cu care s-a uitat la mine, înainte de a muri. Încă de-atunci am știut că voi ajunge aici. Știa că avea să învingă, până la urmă.

Evident că nu putea lipsi malefica Bellatrix Lestrange! Unul dintre cele mai reușite personaje din Harry Potter, cel mai înfocat suporter al Lordului Întunecat, o femeie diabolică, fanatică, în stare de orice pentru a-și sluji stăpânul. O urâm pentru torturarea părinților lui Neville, pentru crimele comise asupra lui Sirius Black, Dobby și mulți alții. Dar nu-i putem nega farmecul, eleganța, fascinația pe care le exercită. Face parte dintr-o veche familie de vrăjitori, mândrindu-se cu sângele ei pur. Își urăște rudele care s-au amestecat cu Încuiați, trădând statutul de sânge pur al familiei. Anii în Azkaban, închisoarea vrăjitorilor, în loc să-i slăbească puterile, parcă i le-au întețit.

Specialitatea ei: blestemul Cruciatus, care provoacă o durere fizică foarte intensă. Bellatrix adoră să tortureze. Totul în numele Lordului Întunecat, bineînțeles.

4-2

Diana Tamaș din Răzbunarea sluților de Rodica Ojog-Brașoveanu: o femeie de o frumusețe ireală, obișnuită să-i aibă pe toți la picioarele ei. Obișnuită de mică să aibă totul, să i se facă toate poftele, să ajungă pe locul doi ar fi o tragedie pentru ea. Este hotărâtă că nimeni și nimic nu-i va sta în cale. Îi manipulează pe toți din jur cu o ușurință incredibilă și croiește un plan diabolic pentru a scăpa de principala ei rivală. Își urăște propria soră, o persecută și o umilește, deși Diana a fost întotdeauna preferata părinților.

Cum mi-o imaginez eu pe Diana? Ca pe o Barbie de porțelan, care manevrează după bunul plac sforile marionetelor. Le poate face să omoare, să trădeze, să fure. Dacă ar fi un personaj din Harry Potter, cu siguranță specialitatea ei ar fi blestemul Imperius.

Razbunarea slutilor

– O va copleși disperarea! Va intra în spital, se va spânzura, va înghiți cuie sau se va arunca de la etaj, oricum, va abandona cursa. Sub nicio formă, urlă, nu trebuie să se prezinte la probe!

Dragoș aprecie, fluierând admirativ:

– Ești diavolul în persoană, soro! Vai de cel care-ți stă în cale!”

Diana râse cu toți dinții:

– Constat că din cauza asta nu mă iubești mai puțin!

– Ba mai și sunt în stare să-ți fiu complice la o chestiune a naibii de jegoasă!

Altă Diană, dar Simionescu. În Ucideți generalul!, Bogdan Hrib ne conturează un personaj cu două fețe: o jurnalistă frumoasă, fiica generalului Simionescu, care aparent dorește să-și ajute tatăl în publicarea memoriilor. Dar se pare că cineva vrea cu tot dinadinsul să oprească apariția cărții, neavând nici un interes ca anumite informații să iasă la lumină.

De fapt, Diana pune la cale asasinatul tatălui său, aflându-se în spatele tuturor planurilor mârșave. În esență, Diana este o persoană dezechilibrată psihic, care și-a format idei și comportamente greșite, o persoană cu tulburări de personalitate.

ucideti-generalul

Annie Wilkes din Misery, de Stephen King

Probabil cel mai reușit personaj al autorului. Nici nu știi ce să simți pentru Annie: milă, ură, frică, furie?

O psihopată perfect construită. Fanatismul ei aduce cu Bellatrix Lestrange, în ceea ce privește nevoia de control și sentimentul minunat pe care i-l dau puterea și gândul că alții depind de ea, ai zice că e Lucienne din „Diabolicele”. Însă Annie nu este niciuna dintre cele două, ea este unică.

Când scriitorul ei preferat suferă un accident, îl salvează și-l îngrijește. La prima vedere este foarte amabilă și binevoitoare, până când „pacientul” se trezește și dorește să-și recapete libertatea. Atunci îl sechestrează și-l obligă să scrie un roman special pentru ea. Și cel mai important, cum vrea ea.

misery

Sanda Poenaru din Necunoscuta din congelator de Rodica Ojog-Brașoveanu

Față de „suratele” ei din articolul de față, Sanda este un mielușel. Nu este un personaj negativ în totalitate, ci o rea delicios de amuzantă. De „profesie” prostituată, acționează la limita legii, urmărind numai să-i fie ei bine. Este carismatică, vicleană, tupeistă și cu simțul umorului din plin:

— Sunt sora Codruţei.

— Scrie la mine pe uşă Evidenţa Populaţiei?! Cine-i Codruţa?

necunoscuta din congelator

Care sunt „relele” voastre preferate din literatură? Așteptăm să ne răspundeți într-un comentariu.