Magia (de orice culoare sau natură) este o practică pseudo-religioasă născută atât din dorinţa omului de control cât şi din angoase sau fascinaţia pentru supranatural. De-a lungul istoriei, magia a însoţit omul şi a fost sancţionată aspru, dacă ne gândim la perioada Inchiziţiei sau oarecum ignorată, dacă ne raportăm la epoca în care trăim.

 

Acuzate de biserică, practicile magice continuă să fie parte componentă a vieţii cotidiene uneori din distracţie, alteori involuntar şi deseori din dorinţa omului de a se simţi atotstăpânitor. Se spune că magia a fost „predată” oamenilor de îngerii căzuţi şi, chiar şi după ce aceştia au fost îndepărtaţi de la faţa lui Dumnezeu, omul a continuat să le folosească învăţăturile, asumându-şi riscul de a atrage pedepse divine.

 

Aşadar, dacă ne raportăm la vreo carte sfântă, e vai de cel ce practică magia. Dar, dacă ne gândim la … Harry Potter, vrăjitorul celebru al zilelor noastre, atunci parcă am putea afirma că un strop de magie (un strop mai mare dacă e posibil) nu are cum să fie nociv în viaţa noastră banală şi … putem deschide cu entuziasm cartea lui Eric Pier Sperandio.

 

Puteţi da frâu liber imaginaţiei şi să vă creaţi un costum magnific, o tunică cu mâneci lungi în stil medieval sau o splendidă rochie în stil renascentist. Gândiţi-vă că vrăjitoare au existat în toate epocile, iar costumele au evoluat odată cu vremurile.

 

Atunci când ştiinţa nu vine cu o soluţie la problemele noastre şi biserica nu este dispusă să dezvăluie vreun adevăr divin, magia devine automat alternativa salvatoare. Cea care poate schimba destine, care poate jongla cu voinţa divină, care poate manevra universul şi implicit cursul evenimentelor. Sună ispititor? Ştiu!

 

Când ridicăm vălul misterului şi al prejudecăţilor care înconjoară magia şi o privim fără teamă, descoperim că practicile ei nu sunt decât o modalitate de a utiliza energia care ne înconjoară, indiferent dacă ea se originează în pământ, în cosmos sau în interiorul fiecăruia dintre noi.

 

Ocultismul împarte magia în magie albă şi magie neagră. Care este însă diferenţa? Aşa cum şi denumirile o sugerează, magia albă e mai inofensivă faţă de magia neagră care îţi cere sufletul ca preţ. Mai explicit, dacă foloseşti magie albă, Arhanghelul Mihail se va mulţumi doar să îţi dea o amendă, fără să-ţi ia direct gâtul cu sabia ca în cazul utilizării magiei negre. Cartea de faţă poartă titlul de Magia albă, aşadar te poate face să te simţi ca Harry Potter fără riscul de a se prăbuşi cerul dacă greşeşti vreo incantaţie.

 

Culese de pe tot mapamondul, practicile magice descrise de Eric Pier Sperandio nu sunt doar fascinante şi distractive, ci demonstrează că magia a călătorit pe tot globul în pofida piedicilor şi războaielor. Să ne amintim de masacrul vrăjitoarelor din Salem şi vom realiza imediat absurditatea îndoctrinărilor religioase, dar şi teama de necunoscut a oamenilor dusă până la paranoia şi concretizată în sânge vărsat şi moarte.

 

Magii, dintre care probabil Merlin este cel mai cunoscut, au fost admiraţi; cât despre vrăjitoare, ele au fost arse pe rug.

 

Autorul ne oferă în cartea sa atât o incursiune în istoria magiei, cât şi o serie de practici vrăjitoreşti însoţite de superstiţii în care credem şi azi în mod involuntar. Felul în care lucrurile sunt relatate este de-a dreptul captivant, iar informaţiile oferite atrag şi fascinează cititorul.

 

Ritualuri străvechi, cifre fatidice, obiecte de cult şi vremuri apuse pătrund în prezentul modern cu rapiditate, făcând tehnologia să pălească în faţa fierturilor magice şi a promisiunilor mute. Trebuie recunoscut că „Magia albă” este o scriere destul de tentantă, iar „reţetele” magice sunt suficient de ispititoare pentru a fi încercate. Depăşind banalul ghicit în cafea şi în cărţile de tarot, cartea are acel ceva (poate magie suflată în cuvinte) care te îndeamnă să încerci chiar şi numai de dragul de a vedea dacă funcţionează.

 

În ciuda cotidianului în care ne păstrăm picioarele bine înfipte, ni se întâmplă tuturor ca, într-un moment ori altul, să ne imaginăm că există energii necunoscute, sau mai curând ignorate, pe care le-am putea folosi în aşa fel încât să ne îmbunătăţim viaţa, soarta.

 

Dacă magia este sau nu pentru toată lumea, veţi afla cu siguranţă citind cartea şi lasându-vă pradă tentaţiei de a încerca o vrajă. La urma urmei … de ce nu? Poate că îngerii sunt ocupaţi … şi poate că dezastrul nu va fi unul cosmic! 🙂

magia-alba-de-eric-pier-sperandio

 

Titlu: Magia albă
Autor: Eric Pier Sperandio
Editura: Nemira

 

Magia albă de Eric Pier Sperandio poate fi achiziționată pe Târgul Cărții.