Astazi, 24 aprilie, la Libraria Humanitas Cismigiu, scriitorul Lucian Boia lanseaza noul volum “Primul Razboi Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretari”. In cadrul evenimentului, alaturi de autor, va fi prezent si Gabriel Liiceanu.

Lucian Boia considera Primul Razboi Mondial ca eveniment fondator al lumii in care traim, si unul dintre putinele episoade ale istoriei care ramane adanc ancorat in memoria colectiva. La o suta de ani de la declansarea razboiului, Lucian Boia asterne pe hartie gandurile sale legate de acest eveniment, o reelaborare istoriografica, nu o istorie completa, ci mai degraba un comentariu, o reinterpretare a unor probleme-cheie.

Lucian Boia este nascut in Bucuresti, la 1 februarie 1944, si este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Opera sa cuprinde numeroase titluri publicate in Romania si in Franta, si traduceri in engleza, germana si alte limbi straine. Preocuparea lui s-a axat in principal pe istoria ideilor si imaginarului, scriitorul remarcandu-se prin lucrari teoretice si imaginare – “Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si fictiune” si “Pentru o istorie a imaginarului”, dar si prin investigarea unui areal de mitologii, de la viata extraterestra si sfarsitul lumii la comunism, nationalism si democratie.

Scriitorul a adus de asemenea si o interpretare noua cu privire la istoria Occidentului si istoria Frantei, in 1997 prin publicarea lucrarii “Istorie si mit in constiinta romaneasca”, opera care a ramas de atunci un punct de reper in redefinirea istoriei nationale.