Mo Yan este singurul scriitor-cetăţean chinez laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. „El scrie despre ţărănime, despre viaţa în mediul rural, despre oameni care se luptă pentru a supravieţui, care se luptă pentru demnitatea lor, uneori câştigând, dar de cele mai multe ori pierzând” (declaraţia secretarului permanent al Academiei Suedeze, Peter Englund, anunţând câştigătorul Premiului Nobel în 2012)

yan_postcardPe numele său adevărat Guan Moye, Mo Yan (în chineză înseamnă „Nu vorbi”) este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori chinezi, îndrăgit pentru satira sa la adresa socialismului şi a comunismului din China, dar şi criticat pentru „umorul negru” cu care tratează evenimente sensibile din istoria acestei ţări, cum ar fi de exemplu Marea Foamete sau Revoluţia Culturală din China. Prima sa nuvelă Ridichea de cristal, a fost publicată în 1985 şi a cunoscut un mare succes. Mo Yan devine însă celebru în China şi în lume prin romanul publicat în 1987, Sorgul roşu, o cronică sfâşietoare despre război, moarte, foamete şi îngheţ, furturi şi violuri, rituri magice şi practici vrăjitoreşti, fapte mărunte şi gesturi eroice, înt-o ţară sălbatică, guvernată de legi arhaice, rigide şi inumane. Romanul a fost ecranizat în 1987, filmul câştigând Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1988 şi contribuind la notorietatea autorului. Mo Yan a continuat să scrie, romanele şi povestirile sale bucurându-se de un real succes, fiind traduse în numeroase limbi străine. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără Baladele usturoiului din Paradis (1988), Ţara vinului (1992), Ţâţe mari şi şolduri late (1996), Obosit de viaţă, obosit de moarte (2006) şi Broaşte (2009).

Cea mai recentă operă a sa, Femeia cu buchetul de flori este un volum de proză scurtă, reunind zece povestiri ce conţin elemente de mitologie, tradiţie populară, umor, poveşti de dragoste şi femei frumoase, aceste povestiri reflectând diversitatea de teme şi abordări stilistice din proza scurtă a lui Mo Yan. Frumoasa care trecea bulevardul Chang’an călare pe măgar şi Femeia cu buchetul de flori amintesc de tradiţia prozei fantastice chineze şi aduc în prim-plan personaje feminine, a căror frumuseţe exercită o fascinaţie irezistibilă, la graniţa supranaturalului. Bătălia din pădurea plopilor albi sau Cătuşe la degetele mari descriu, prin ochii copiilor, realitatea brutală, indiferenţa şi cruzimea („O copilărie nefericită este o sursă de inspiraţie inepuizabilă“, consideră Mo Yan), iar în Bumbacul imaculat sunt inserate elemente autobiografice, după cum marturiseşte chiar autorul.

Editura Humanitas ne invită astăzi, miercuri, 18 ianuarie 2017, ora 19:00, la lansarea acestui minunat volum de povestiri, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.  La eveniment participă Luminiţa Bălan, profesor universitar, coordonatorul Institutului Confucius al Universităţii din Bucureşti şi traducătoarea volumului de faţă, Florentina Vişan, profesor universitar, traducător şi unul din cei mai apreciaţi cunoscători ai spaţiului cultural chinez şi Mugur Zlotea, lector universitar, traducător şi membru al Departamentul de Limbi şi Literaturi Orientale, secţia Chineză al Universităţii din Bucureşti. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile pe eventbook.ro