Revenim la final de săptămână cu o lectură tocmai perfectă pentru weekend: este ușor de citit și înțeles, este despre adolescenți și încercările prin care trec la răscruce de viață, transmite o stare de bine și are doar 346 de pagini. Poate nu mulți se uită de două ori la cărțile supra-numite chick lit (literatură pentru tinere sau, peiorativ, puștoaice) și poate că nu mulți sunt de acord cu această categorisire, însă noi credem că acest gen literar a trecut și el printr-o maturizare de-a lungul timpului și chiar nu trebuie dat la o parte prea ușor. De data asta vorbim despre Jurnalele lui Carrie de Candace Bushnell, faimoasa autoare a cărții Totul despre sex (titlu original Sex and the city), după care a fost adaptat serialul de succes (premiat cu opt Globuri de Aur) cu același nume, produs de HBO. Candace Bushnell este una dintre autoarele care a consacrat prin munca ei acest termen chick lit.

Prin Jurnalele lui Carrie, Candace Bushnell ţinteşte la ceva ambiţios: să pună în scenă un alt capitol din povestea unui personaj îndrăgit, care stă pe propriile picioare. (Entertainment Weekly)

Personajul Carrie Bradshaw a reușit să facă furori datorită atitudinii sale: este o femeie încrezătoare, pasională și extrem de cochetă, reușind să își creeze o carieră prin propriile forțe. Autoarea și-a dorit să ofere publicului cititor o altă latură a lui Carrie și s-a întors în trecutul acesteia cu ajutorul cărții Jurnalele lui Carrie. Așa vom descoperi cum a fost în adolescență și de ce a ales tocmai orașul New York pentru împlinirea viselor ei.

Sursă: cinemagia.ro

Sursă: cinemagia.ro

Cu mult umor şi inteligenţă, Carrie istoriseşte palpitantele peripeţii ale ultimului an petrecut la un mic liceu din Connecticut. (Publishers Weekly)

Carrie locuiește în orășelul Castlebury din Connecticut împreună cu tatăl și cele două surori mai mici. Mama sa a murit cu ceva timp în urmă, lăsând în sufletul ei un gol, dar tatăl lor se străduiește să-i compenseze lipsa oferindu-le protecție și dragoste necondiționată. Ajunsă în ultimul an de liceu se străduiește împreună cu ceilalți să își aleagă obiectivele și să se pregătească pentru viitor. Este cochetă, zâmbitoare, liniștită și cu gânduri mari. În timp ce prietenii ei apropiați se gândesc ce facultate să aleagă, ea știe sigur că vrea să devină scriitoare. Dezamăgită că i-a fost respinsă cererea de înscriere la Seminarul de Creative Writing de vară, își propune să nu renunțe, ci să meargă mai departe la altă facultate.

Mă gândesc la ce mi-a zis o puștoaică. Avea o personalitate exuberantă și era așa de urîțică, încît părea de-a dreptul drăguță. Eram sigură că știa și ea asta.

-Carrie, m-a întrebat ea, dacă sînt o prințesă de pe altă planetă, dar nimeni de pe planeta asta nu știe?

Întrebarea ei încă mă tulbură. Adică, nu ăsta e adevărul? Oricine am fi aici, în altă parte am putea fi prințese. Sau scriitoare. Sau cercetătoare. Sau președinți. Sau orice altceva ne dorim să fim, dar alții spun că n-o să reușim.

Atmosfera din oraș se animă când se transferă la liceu băiatul de care era îndrăgostită, nimeni altul decât Sebastian Kydd, care creează controverse la tot pasul pentru că fetele sunt atrase ca un magnet de el! Astfel, rivalitățile sunt în floare, numai că el are un scop bine stabilit: vrea, pur și simplu, să se distreze. Prin felul ei natural, deschis și plin de surprize, Carrie își atinge scopul atunci când Sebastian se arată interesat de ea. Deși la început părea să fie genul de relație fără incidente, aceasta reușește să stârnească adevărate intrigi de culise, mai ales când Lali, o foarte bună prietenă, râvnește la iubitul ei.

Când vine vorba de relații, fiecare e ca o mică planetă, cu propriul sistem solar de prieteni. O regulă nescrisă spune că sistemele solare se intersectează rareori.

Carrie știe să se distreze, adoră băuturile colorate și cu alcool, țigările, însă în mare parte din timp este o adolescentă destul de echilibrată. Și nu doar ea este preocupată de iubire! Iubirea le dă bătăi de cap inclusiv celor mai buni prieteni: Maggie are o relație cu Walter, dar alege să se despartă;  Șoricica (Jill Chen) este tocilara grupului, care și ea e îndrăgostită de un alt băiat; iar Walter pare să se redescopere după ce renunță la Maggie. Micile controverse îi învăluie și îi intrigă, dar viața continuă să le rezerve surprize.

Sursă: cinemagia.ro

Viața lui Carrie devine din ce în ce mai incitantă când totul în jur ia o cu totul altă întorsătură: Sebastian, iubitul ei, se comportă ciudat, prietena ei Lali la fel, fetele din jur o bârfesc, iar tatăl ei încearcă să o trimită la o anumită facultate pe care ea nu o agreează. Numai pasiunea pentru scris continuă să persiste, Carrie fiind susținută îndeaproape de un alt băiat, George. Ce alegeri va lua și cum va reuși să oprească bârfele clicilor de la liceu? Acesta este un drum presărat cu decizii importante!

Carrie Bradshaw e un personaj exemplar şi, de-a lungul anilor, oamenii m-au întrebat cum a făcut primii paşi în viaţă. E o fată care evoluează, care vrea mai mult şi care simte nevoia să-şi găsească singură drumul în lume. Mi-am dorit întotdeauna să scriu o poveste a maturizării, care să aibă drept personaj o tânără ce vrea cu orice chip să trăiască la New York. Şi cine altcineva ar fi mai potrivit să se îmbarce în această călătorie decât Carrie Bradshaw? (Candace Bushnell)

IMG_0009

Titlul original: The Carrie Diaries
An apariţie: 2011
Editura: Polirom
Nr. pagini: 346
Traducere: Alina Popescu

Atât Jurnalele lui Carrie, cât și continuarea Vara în New York de Candace Bushnell pot fi achiziționate pe Târgul Cărții.