Aceasta este prima carte scrisă de autoarea Arlette Geneve pe care o citesc, iar acum stau și mă întreb de ce a trebuit să aștept atât de mult să citesc historical romance? Mă întreb pe unde eram atunci când toți prietenii mei cititori au pătruns în poveștile autoarei și recomandau această carte? Faptul e consumat, dar niciodată nu-i târziu pentru nici o carte, pentru întâlnirea cu autoarea Arlette Geneve și  introducerea în CV-ul meu de cititor a unei noi categorii de cărți, care, surprinzător sau nu, m-a captivat instant.

arlette geneve

Arlette Geneve
Sursă: amazon.com

După copertă poți să spui fără teamă faptul că această poveste, oricum ar fi ea, sigur are un final fericit. Așa aș fi spus și eu dacă vedeam doar coperta și nu citeam cartea. Și poate că nu aș fi citit-o, dar ceva, nu știu ce anume, m-a atras la ea. Parcă-mi spunea „Alege-mă pe mine, căci nu vei regreta!”

De fapt, știu răspunsul la întrebarea de mai sus. Îl știu prea bine. Și adevărul este că nu mi-au plăcut niciodată cărțile istorice. Nu mi-au plăcut și pace. Acum aș citi doar dacă sunt foarte, foarte bune. Și doar dacă mai au și ceva pe lângă istorie. O poveste, o iubire imposibilă, o luptă pentru supraviețuire. Nu refuz nici doza de umor.

Romanul Iubește-mă este primul volum dintr-o trilogie extrem de incitantă (trilogia Beresford), care se concentrează pe povestea lui Christopher Beresford, cel mai mare dintre fiii lui John Beresford și a Agatei Martin. Și nu, nu este o poveste tipică, nu este doar o banală poveste de iubire dintre un englez frumos, dar extrem de dur și o femeie extrem de hotărâtă din Spania.

Combinația de caractere, de replici acide și iubire fierbinte, transformă acest roman într-un continuu joc al seducției, un joc fierbinte cu sentimente clare și puternice, un puzzle al iubirii și al urii deopotrivă.

 Iubește-mă este combinația perfectă între istorie, tradiție și iubire năucitoare. Nu prea ai cum să nu te cufunzi în lectură atunci când personajele încep să se arate în plină acțiune, care nu prea te lasă să respiri. Nu ai nicio șansă să nu-ți placă, să vrei să te oprești, să renunți, să nu te implici în tot ce se întâmplă parcă aievea.

O carte bună o iubești de la primul rând pe care apuci să-l citești. Cu sete și curiozitate, cu încredere și siguranța unei cărți perfecte, care te va captiva într-o lume plină de imperfecțiuni, de duritate, ură, sete de răzbunare. Dar în această lume nebună, iubirea le întrece pe toate.

Nu știu dacă protagonistul Christopher era mai interesant dacă ar fi fost mai blând, mai calculat, mai puțin apucat, dar înclin să cred că nicicum nu i-ar fi stat mai bine decât așa cum a fost creionat. Pe tot parcursul cărții, l-am admirat, adorat și urât, iar la final, după toate calculele mele, a rezultat că nu aș fi putut să nu-l îndrăgesc – așa neghiob cum este, așa neatent și dur cum a fost cu Agata. Nu am putut să-i dau o apreciere negativă, chiar dacă a fost rece și morocănos cu femeia pe care se vedea clar că o iubește.

Nici cu Agata nu mi-e rușine, căci se potrivește perfect cu acest minunat Christopher. Ea sufletistă, atentă, calculată, el exact opusul ei. De asta se și potrivesc perfect. Plusul și minusul din viețile lor s-au completat perfect în cel mai spumos puzzle al vieții.

Când viața îți cam dă lămâi, refuzi să mai guști din tot ce știi că e plăcut pentru suflet. Dacă Agata ar fi trăit în trecut ceea ce a trăit Christopher, atunci ar fi înțeles perfect de ce bărbatul pe care l-a iubit din prima clipă, se ferește și fuge atât de iute din calea iubirii. Christopher știe ce gust are trădarea, Agata va gusta din durere, dezamăgire și neputință imediat ce va fi departe de cel pe care îl iubește atât de mult.

Se cunosc întâmplător, se suportă din ce în ce mai puțin, dar se vor alia în cel mai periculos joc al sorții – joc din care, în final, vor afla că așa le-a fost scris, că așa trebuia să se întâmple, pentru ca amândoi să accepte adevărul.

Intră împreună într-o misiune grea și periculoasă, se susțin și mint cu bună seamă familia ei pentru ca el să-și poată îndeplini misiunea secretă. Se iubesc, se prefac, dar nu le iese, mint din nou, dar se află adevărul care trebuia să rămână secret.  De aici Agata are o dublă misiune: să-și apere bunicul de acuzațiile grave care i se aduc și să-l apere pe bărbatul pe care îl iubește în taină.

În taină și nu prea, căci pasiunea dintre ei nu cunoaște limite, nu poate fi ascunsă și ținută în frâu. Și de aici până la momentul în care Christopher încalcă reguli și principii personale riguroase nu mai este decât un pas. Un pas pe care cei doi îl fac în liniștea nopții, în singurătate – unde se auzea doar susur de iubire pătimașă.

Cu toate că se despart – pentru binele bunicului și binele lui, siguranța lui Christopher, Agata tăinuiește secretul care îi schimbă viața bărbatului iubit. Tace și stă departe ani la rând, crezând că ea îl va uita, iar el își va reface viața.

Dar tot viața îi aduce împreună, căci orice minciună are picioare scurte. De ce trebuie să se suporte din nou? Doar pentru că adevărul îl zdruncină pe Christopher, îl supără, îl determină să declare război frumoasei Agata.

Ți-am spus că nici Agatei nu am ce să-i reproșez, căci în fața lui se dezlănțuie, atacă și… iubește. Pătimaș ca o fiară. Îl iubește pe Christopher ca să-l prindă în mreje și ca să nu fie despărțită pentru totdeauna de sensul și rațiunea ei de a fi.

Da, cei doi se iubesc! Dar se iubesc pătimaș, nervos și profund ca să se pedepsească reciproc pentru așa numitele minciuni și trădări. Dar aceste pedepse ascund adevărul pe care doar ea îl rostește: îi spune de nenumărate ori „Te iubesc”, dar îl și invită în jocul seducție prin sărutări prin care se devorează și pasiune care îi lasă fără suflu. Dar doar așa se simt împliniți și compleți.

Finalul este fericit, dar surprinzător este totul. Surprinzător este cum în două pagini se transformă viețile celor două familii, Beresford și Martin, cum se împlinesc dorințele fiecăruia și cum surprinde viața întotdeauna atunci când ai încredere și îți urmezi calea disecată de inimă.

Eu aștept cu nerăbdare să citesc volumul al doilea al trilogiei.  Până atunci mă bucur de senzațiile și emoțiile acestui volum – care m-a făcut să iubesc scrisul autoarei Arlette Geneve.

Iubeste-ma de Arlette Geneve

Iubește-mă de Arlette Geneve

Editura: Lider
Colecția: Cărți pentru suflet
Anul: 2014
Număr pagini: 368
Traducător: Otilia Carmen Spânu

Iubește-mă de Arlette Geneve poate fi achiziționată de pe Târgul Cărții.

Trilogia Beresford: Iubește-mă, Sărută-mă, Salvează-mă

Lectură plăcută!