În această perioadă a anului toată atenția ne este asupra sărbătorilor, a curățeniei, dar mai ales asupra cadourilor pentru cei dragi, a  bucuriei de pe fețele celor din jur, dar și a bucuriei și liniștii interioare. E perioada în care toți tânjim după liniște, pace, bucurie, iar un cititor va fi mereu bucuros alături de cărți, de poveștile minunate care-i vor crea întotdeauna propriul spațiu plin de surprize, povești și suspans – pe care va fi încântat să-l exploreze și să-l descopere în ritmul său.

Cadourile vor fi mereu o încântare, o bucurie imensă – unde se pot ascunde milioane de emoții pentru cel căruia oferi cadoul de sărbători. Te-ai gândit că tu nu oferi doar un cadou, doar obiecte sau doar bunuri materiale? Oferi, sau ar trebui să oferi, întotdeauna: atenție, o bucurie, o amintire, o bucată din tine, recunoștință, emoție pură. Dacă tu, prin darul tău, oferi toate acestea, nu ar fi păcat să treacă sărbătoarea fără să oferi din suflet?

Exact asta am zis și eu! Da, ar fi chiar păcat să nu dăruiesc tuturor celor dragi bucurie și emoție. Pe lângă familie și cei dragi – care au parte de cea mai mare bucurie atunci când mă văd în mijlocul lor, am în jurul meu, în grupul de prieteni din mediul online, oameni minunați de care mă leagă cea mai frumoasă pasiune din lume: cărțile și lectura. Grupul pasionaților de lectură se mărește din ce în ce mai mult în fiecare zi, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure foarte mult. Nu am bucurie mai mare decât aceasta, căci mereu mă conving de faptul că se citește în România, că tinerii citesc.

Am foarte mulți prieteni cititori și aștept și alții, dar pentru unii dintre ei pregătesc multe cadouri de suflet. M-am gândit să împart și cu tine – un alt cititor, sugestiile mele de cadouri numai bune de pus sub bradul unui cititor pasionat. Sper doar să te inspir și să oferi și în acest an bucurie fără margini și un strop de magie sărbătorilor de iarnă.

cartiCărți – un cititor pasionat nu va avea niciodată prea multe cărți în bibliotecă. Și chiar dacă ar avea, niciodată nu-l vei supăra dacă i-ai mai dărui încă o carte. Oricum, oricâte cărți are necitite, oricât spune că nu mai are spațiu în bibliotecă (sau loc unde să le țină), nu va exista o bucurie mai mare pentru el. Fericirea și emoția găsirii sub brad a unui pachet cu cărți va fi o adevărată minune! Un cititor pasionat nu are niciodată bani suficienți pentru cărțile pe care și le dorește, așa că… fii atent, trage cu ochiul la zecile de liste cu „cărțile-dorințe” pe care le are scrise. Alege de acolo. Și surprinde-l.

bookmarkSemne de carte. Astea sunt obligatorii. Cititorii colecționează cărți, dar și semne de carte. La ce le trebuie semne de carte? Pentru că ei nu vor îndoi (aproape) niciodată pagina cărții pe care o citesc. Și, deși, nu folosesc decât un semn de carte, cititorii au o a doua plăcere vinovată: semne de carte diferite, cât mai multe, cât mai diverse, de sezon sau nu. Cu cât sunt mai multe și mai atrăgătoare, mai speciale, cu atât mai bine. Cumpărate sau hand-made, semnele de carte sunt la fel de iubite de către cei care citesc oricând și oriunde.

perna2

Pernă sau obiecte decorative cu mesaje literare sau citate din cărți. Căni, agende personalizate. Am descoperit că în țara asta a noastră cineva frumos a îmbinat utilul cu plăcutul – perna decorativă, cu un buzunar pentru carte. Frumos, nu? Te asigur că nici un cititor nu ar refuza așa ceva.

 

geanta

Geantă. Iată un alt dar minunat care bucură cititorul. Culori diverse, forme diverse. Cu unul sau mai multe compartimente. Cititoarele trebuie să aibă mereu loc în geantă pentru o carte (sau mai multe). E un dar mai costisitor, dar la fel ca în cazul pernuțelor decorative, un suflet pasionat de lectură a îmbinat feminitatea și frumusețea cu pasiunea literară. Bucuria primirii unui astfel de cadou bucură orice femeie – care vrea să fie și elegantă, dar și apropiată de pasiunea ei minunată.

lumanariLumânări – se îmbină perfect cu lectura. Sunt atât de multe modele dintre care se pot face cele mai bune alegeri, sunt atât de frumoase, de speciale, căci lumânărele și cartea preferată au întotdeauna o poveste de spus. Imaginează-ți prietena citind într-o seară friguroasă de iarnă, învăluită în cea mai caldă atmosferă: lumină difuză și parfum de trandafir, scorțișoară sau ciocolată. Arome îmbietoare, te vor ajuta să faci o bucurie parfumată oricărei persoane dragi.

husa2

 

Husă pentru carte. Se găsește de cumpărat, dar se poate confecționa și în casă. O poți face chiar tu. Eu am primit o astfel de husă hand-made de ziua mea, iar surpriza a fost pe măsură. Nu mai spun că mi-a făcut o bucurie imensă. E un cadou deosebit, surprinzător și foarte util pentru un cititor.

 

 

 

ebook

E-reader sau alte gadget-uri. Mă voi referi acum doar la un e-book, căci e cel mai frecvent căutat și dorit de către cititor. Se va bucura enorm de acest dar, căci niciodată nu trăiește cu ideea că citește prea mult. E un cadou superb dacă cititorul de care vorbim are obiceiul să citească și cărți în format digital.

 

lampa

Lampă de lectură sau veioză pe baterii. Un alt dar util, nu? Astfel încurajezi și mai mult cititorul să acorde atenție lecturii, să citească când nu poate dormi sau nu are curent electric. Știi cum e. Fix când nu mai e curent, fix atunci ai mai citi o pagină, două, trei sau mai multe din cartea care te-a captivat. Lampa de veghe și citit poate ajuta foarte mult orice cititor supărat că a rămas pe întuneric.

 

 


Sunt sigură de faptul că orice ai dărui de sărbători va fi foarte apreciat. Dăruiește orice, indiferent de preț, dar fă-o cu tot sufletul. Pune în darul tău, o parte din tine, pune-ți amprenta asupra acelui cadou și totul va fi bine. Îmbină cumpăratul cadoului cu ceva făcut chiar de mânuțele tale, iar atunci când cadoul va fi desfăcut, surpriza va fi dublă: te-ai gândit la cel drag, dar ai și alocat timp și pricepere personală pentru tot ce se află înăuntru.

Tu ce idei de cadouri ai și ce anume alegi să pui sub brăduț anul acesta?

Orice vei dărui și orice vei primi, bucură-te de tot.