Coș de cumpărături

Anticariat online cu mii de cărți din toate domeniile

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

Luni-Vineri 08:00 - 20:00

Haplea – Primul personaj de benzi desenate din Romania

Haplea – Primul personaj de benzi desenate din Romania

Cand vine vorba de satira sociala, probabil cele mai reprezentative personaje din mentalul colectiv romanesc sunt Pacala si Bula. Cel doua personaje au, fireste, multe atribute comune, sunt amandoi oameni simpli, prosti in aparenta dar inzestrati cu o istetime nativa, care produce in majoritatea anecdotelor solutii surprinzatoare pentru problemele pe care le intampina. Cei doi servesc in general una din doua functii: sa manifeste moravuri sociale sau sa livreze diverse mesaje subversive impotriva factorilor de autoritate. Daca ar exsita in realitate, cei doi ar fi cu siguranta inruditi, Pacala fiind bunicul de la tara al urbanului Bula. Insa acest arbore genealogic fictiv contine cel putin inca un personaj, mult mai putin cunoscut dar la fel de reprezentativ pentru o parte din trasaturile nationale mai putin flatante.

Haplea este protagonistul uneia dintre primele benzi desenate din Romania, personajul, o caricatura grotesca a parvenitului migrat de la sat la oras, a cunoscut o popularitate consistenta in interbelic avand aparitii saptamanale in reviste pentru copii precum Dimineata Copiilor. Spre deosebire de Bula si Pacala, Haplea nu este o creatie populara fiind conceput de Nicolae Batzaria in colaborare cu caricaturisul Marin Iorda. Colaborarea dintre cei doi a produs pe langa o serie de benzi desenate si cea mai veche animatie pastrata in Arhiva Nationala de Filme (prima animatie romaneasca „Pacala in luna” fiind pierduta).

Dupa cel de-al doilea razboi mondial atat personajul cat si creatorul acestuia au cazut in dizgratie, Universul Copiilor, revista condusa de Batzaria in acea vreme fiind catalogata drept „fascista si antisovietica”. Nicolae Batzaria era infierat in paginile Scanteii drept tradator si anuntat ca nu mai are ce cauta in presa romaneasca. Ulterior, autorul a fost inchis in penitenciarul din Ghencea unde s-a stins din viata in 1952. Ininte sa se sinucida in 1972, Marin Iorda a incercat reintroducerea personajului in colaborare cu Tudor Musatescu. Ilustratorul Viorel Pirligras a initiat readucerea pe piata a personajului in 1995 fara succes si 2013 in saptamanalul Indiscret in Oltenia.

Dintre caricaturile arhetipale ale romanului de rand, Haplea are probabil cele mai pronuntate nuante balcanice, caracter imprimat probabil de originea si interesele creatorului sau. Nascut in Crusova, pe teritoriul Macedoiei de astazi, Batzaria era printre cei mai vocali sustinatori ai tezei enuntate de Nicolae Iorga potrivit careia aromanii sunt nu o etnie balcanica de sine statatoare ci o ramura indepartata a poporului roman. In calitate de fost membru al Junilor Turci si de inalt oficial Otoman, Batzaria avea toate premisele ca dupa stabilirea in Romania sa identifice influentele culturii orientului apropiat in tara noastra. Astfel, este foarte posibil ca Haplea, atat in infatisare cat si in comportament, sa fie cel mai reprezentativ personaj pentru natura balcanica a romanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *