Este timpul să ne pregătim pentru cel mai aşteptat eveniment de carte al anului, Târgul GAUDEAMUS 2016. Aşteptarea noastră a intrat pe ultima sută de metri pentru că pe 16 noiembrie se deschid porţile şi timp de 5 zile vom putea să pătrundem la propriu în lumea cărţilor şi să ne pierdem pentru câteva ore pe acolo. Parcă încep deja să simt mirosul acela inconfundabil al cărţilor proaspăt ieşite de sub tipar. Nu există senzaţie mai plăcută decât să simţi printre degetele tale o carte nou-nouţă care aşteaptă în tăcere să fie descoperită.

Aflat la a 23-a ediţie, Târgul Internaţional de Carte GAUDEAMUS se va desfăşura la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti şi va reuni oferta a peste 300 de edituri române şi internaţionale, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, librării, biblioteci etc. Organizat de Radio România de peste 20 de ani, GAUDEAMUS este cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, cu peste 100.000 de vizitatori anual, cu sute de mii de titluri de cărţi, cu nenumărate evenimente adresate în egală măsură profesioniştilor şi publicului larg, cu expoziţii, concursuri şi alte surprize. Anul acesta, organizatorii au pregătit pentru noi peste 800 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă şi destinsă.

China este invitatul de onoare al acestei ediţii, astfel încât vor fi prezente peste 50 de edituri importante din China, o delegaţie oficială formată din reprezentanţi ai unor  publicaţii, radio, film şi televiziune, precum şi un grup important de scriitori chinezi, iar la standul ţării vor fi prezentate peste 2000 de titluri în limbile engleză, română şi chineză.

Pe lângă lansări de carte, lectură şi ateliere de creaţie, duminică 20 noiembrie, orele 17:00, vor fi prezentate Premiile GAUDEAMUS 2016 (printre care amintim Cea mai râvnită carte a târgului, Premiul Educaţia, Premiul de Excelenţă şi Trofeele presei) şi vor avea loc donaţii de cărţi prin proiectul Cărţile se întorc acasă. Prin acest proiect volumele de cărţi donate de participanţi şi expozanţi vor ajunge către biblioteci publice rurale şi şcolare din ţară dar şi către comunităţile româneşti din străinătate! Un proiect nou al târgului este Invitaţi de nota 10: Olimpicii României , care îşi propune să acorde vizibilitate performanţelor învăţământului românesc şi să promoveze elevii medaliaţi la concursurile internaţionale la diverse discipline.La GAUDEAMUS 2015, 6 elevi olimpici au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Radio România şi Automobile Dacia.

Dar, haideţi să aruncăm o privire la programul evenimentelor din acest an!

imago

Editura HUMANITAS este prezentă la târg cu foarte multe lansări de carte şi evenimente din care amintim lansarea cărţii Inocenţii a scriitoarei Ioana Pârvulescu, mult aşteptatul Imago al celebrei Ludmila Uliţkaia, dar şi cu Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time) de Radu Paraschivescu, o colecţie de cinci povestiri comice despre viaţa românilor după aderarea la Uniunea Europeană. Povestirile alerte, vii, colorate sunt inspirate din lumea televizuniisport, dar şi din aşa numita invazie românească din Marea Britanie. Autorul doreşte să ne facă să zâmbim, dar şi să ne pună la final un pic pe gânduri. Editura Humanitas ne aduce anul acesta şi evenimente cum sunt atelierul de parenting cu Otilia Mantelers, evenimentul Bob Dylan la care participă Mircea Cărtărescu, Marius Chivu şi Denisa Comănescu, lansare DVD al filmului Bacalaureat al lui Cristian Mungiu, audiobook-uri şi multe altele.

julian-barnes-zgomotul-timpului-c1

Editura NEMIRA lansează sâmbătă, 19 noiembrie, cartea Zgomotul timpului a scriitorului britanic Julian Barnes, laureat în 2011 al premiului Man Booker Prize. Romanul de faţă prezintă viaţa unui mare compozitor rus, Dmitri Şostakovici,  vorbind în fapt de dificultăţile întâmpinate de artişti şi despre frica lor de a lupta împotriva unei societăţi totalitare precum Rusia lui Stalin.

oferta_polirom

Oferta Editurii Polirom

POLIROM şi Cartea Românească îi aduce în prim plan pe Vladimir Nabokov cu ale sale Scrisori către Vera (invitate: Aurora Liiceanu şi Veronica D. Nicul), pe Ian McEwan cu  Coajă de nucă, una din cele mai aşteptate traduceri din literatura universală şi pe Charles Bukowski, cu Dragoste la 17,5 $, considerată cea mai bună antologie a scriitorului în care ne întâlnim cu o Americă a periferiilor, săracă, degradată, cu alcoolici, târfe şi vagabonzi. Să nu-i uităm nici pe românii Mircea Mihăieş cu Ulysses, 732. Romanul romanului şi Dan Alexe cu În punctul lui rebbe G care apar tot la aceeaşi editură. Dan Alexe este un scriitor, cineast, jurnalist român stabilit în Belgia care a călătorit şi realizat filme documentare în Caucaz şi Asia Centrală, a predat jurnalism la Kabul şi a trăit în confrerii mistice musulmane. A scris teatru, a făcut filme premiate la festivaluri internaţionale, a publicat volume de proză şi a scris reportaje despre războaiele din Balcani şi Afganistan.

tn1_draga_ma_duc_la_charlie-wolinski-c1

Editura ALL va lansa Dragă, mă duc la Charlie, o carte-eveniment, scrisă de jurnalista şi scriitoarea Maryse Wolinski, soţia caricaturistului Georges Wolinski care şi-a pierdut viaţa în atacul terorist de la Charlie Hebdo din 7 ianuarie 2015. Ziua fatidică, dar şi evenimentele care i-au urmat sunt de o încărcătură emoţională puternică, prezentate cu o tensiune la limita suportabilităţii.

scurta-istorie

Marlon James, căştigător Man Booker Prize 2015

Scurtă istorie a şapte crime de Marlon James este o carte premiată în 2015 cu Man Booker Prize şi este lansată la Gaudeamus de Editura LITERA, sâmbătă, 19 noiembrie. În aceeaşi zi,  Editura SPANDUGINO va lansa cartea Copiii sub agresiune a lui Solomon Marcus, celebrul matematician român cu o viziune fantastică asupra educaţiei copiilor, a scris nenumărate articole şi publicaţii inovative cu privire la sistemul educaţional.

Sunt foarte bucuroasă să văd că organizatorii au acordat o atenţie deosebită copiilor, iar evenimentele pregătite pentru aceştia sunt nenumărate şi diverse. Joi, 17 noiembrie va avea loc un Atelier de lectură şi autocunoaştere  la salonul de carte pentru copii „Ion Creangă”, iar la standul Grupului Editorial Corint se va desfăşura Atelierul de creaţie Scrie-ţi propria poveste susţinut de Corina Andrei. Vor fi multe alte activităţi şi lansări de carte pentru copii printre care Atelierul Detectivii de lectură, lansarea Cartea Curajului de Adina Rosetti cu ilustraţii de Alexia Udrişte, Basme din Banat, lansarea mapelor educative Loggico Piccolo şi lansare de poveşti terapeutice cu puzzle, ateliere de origami, de desen şi multe multe altele. Editura Nemira ne invită „în lumea bufniţei Nemi! Un băiat numit Crăciun şi basmele ilustrate româneşti îţi dau întâlnire la Gaudeamus! Copiii, părinţii şi bunicii sunt aşteptaţi cu noutăţi editoriale, lansări de carte, sesiuni de lectură, evenimente speciale cu distracţie şi multe cadouri la standul Nemira”

Îmi este foarte greu să scriu de toate evenimentele care mi-au atras atenţia pentru că sunt extrem de multe, astfel că vă invit pe voi să trageţi cu ochiul în programul complet pus la dispoziţie de organizatori pe site-ul Târgului. Orarul de vizitare este zilnic între orele 10:00 şi 20:00, biletele sunt în valoare de 5 lei, iar abonamentele valabile pentru toată perioada sunt în valoare de 10 lei. Pre-şcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial – educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora vor beneficia de acces gratuit la eveniment, astfel că publicul este aşteptat în număr cât mai mare.

Ce mare sărbătoare, ce mare bucurie ne aşteaptă! Am început deja să număr zilele rămase!