Zilele acestea gândurile mele au plecat la Frankfurt… Oricât de tare aş încerca să mă concentrez în altă parte, nu pot pentru că…vreau şi eu la Frankfurt!!! Şi nu, nu pentru că sunt atât de multe locuri frumoase de vizitat, ci pentru că în perioada 19-23 octombrie 2016 se desfăşoară Frankfurt Book Fair 2016, cel mai mare târg de carte din lume, cea mai importantă piaţă pentru tot ce înseamnă cărţi, licenţe şi drepturi de autor la nivel global. Ca să vă daţi seama de grandoarea acestui eveniment mondial, vă spun că în general sunt prezenţi peste 7.500 de expozanţi din peste 100 de ţări, peste 11.000 de jurnalişti şi peste 250.000 de vizitatori din întreaga lume. Anul acesta, organizatorii sunt pregătiţi pentru un număr mai mare de participanţi, vor fi peste 4000 de evenimente culturale, iar cărţi….cine poate să le numere?

Frankfurt Book Fair este, în primul rând, un loc profesional unde se întâlnesc toţi comercianţii din industria cărţilor (editori, publicişti, anticari, bibliotecari, agenţi literari, autori, ilustratori de carte, chiar şi producători de film şi jocuri video) pentru a tranzacţiona drepturi de publicare internaţionale şi taxe de licenţiere. Primele trei zile le sunt dedicate în totalitate experţilor, iar în ultimele două zile târgul îşi deschide porţile şi pentru publicul larg.

Frankfurt Book Fair are o istorie de peste 500 de ani, având rădăcini în Evul Mediu, mai exact în anul 1478 când a fost înfiinţat de Johann Gutenberg, supranumit şi „tatăl cărţilor”, un metalurgist şi bijutier german care este cunoscut ca fiind inventatorul primei maşinării de tipărit. Timp de câteva secole, târgul a avut o importanţă deosebită în lumea culturală europeană, ca mai apoi în secolul al XVIII-lea, succesul său să scadă datorită cenzurii catolice, apoi să piardă supremaţia în faţa târgului din Leipzig, urmând ca abia după cel de-al doilea război mondial să renască din propria cenuşă şi să ajungă la magnitudinea pe care o are în zilele noastre. Putem spune că un nou târg s-a născut în 1949 în Frankfurt. Astăzi, avem de a face cu un târg dinamic, internaţional şi inovativ în care găsim premii, conferinţe şi dezbateri, lansări de carte, întâlniri cu autori celebri, workshop-uri şi multă, multă vânzare de carte…

Începând cu 1950 în fiecare an se acordă Premiul pentru Pace al Târgului German de Carte din partea Asociaţiei Editorilor şi Vânzătorilor de Carte din Germania. De-a lungul anilor, laureaţi ai acestui premiu au fost scriitori consacraţi cum ar fi Mario Vargas Llosa, Amos Oz, Orhan Pamuk şi alte mari personalităţi. Anul acesta premiul va fi acordat în ultima zi de târg jurnalistei şi autoarei germane Carolin Emcke care, prin munca sa jurnalistică din zonele de conflict a adus o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte dialogul social şi pacea. Sunt multe alte premii care se acordă în cadrul acestui târg, printre care premiul pentru Cea mai bună ilustraţie, dar şi un premiu mai puţin obişnuit, şi anume Premiul Diagrama acordat cărţii cu Cel mai ciudat titlu al anului – în 2015, acest premiu a fost acordat cărții biografice Too naked for the Nazis (tr.: prea goi pentru naziști) despre Wilson, Keppel și Betty, un trio de vodevil de la jumătatea secolului XX.

 

Din 1976 încoace în fiecare an este ales un oaspete de onoare al târgului, o ţară pentru care este organizat un program literar special cu lecturi, expoziţii de artă, discuţii publice, producţii de teatru şi programe de radio şi televiziune. O sală de expoziţie specială este pregătită pentru oaspetele de onoare, iar autorii ţării respective sunt promovaţi intens, la fel şi literatura, cultura şi istoria sa către publicul general. Expunerea de care are parte această ţară este de o importanţă majoră pentru industria cărţii din ţara respectivă. Anul acesta oaspetele de onoare va fi Olanda şi Ţările de Jos.

pavilion-olanda

Sala de expoziție a țării invitate, design de The Cloud Collective.

Conform declaraţiei ministrului culturii, Corina Şuteu, România va fi şi ea prezentă la Frankfurt Book Fair 2016 cu un stand organizat de Ministerul Culturii şi care va găzdui numeroase lansări de carte, dezbateri şi întâlniri cu scriitori români şi nemţi. Mai multe detalii nu ne-au fost dezvăluite, nu ştim exact ce scriitori vor participa sau ce cărţi vor fi lansate, poate Ministerul Culturii doreşte să ne facă o surpriză!?! Am aflat însă despre prezenţa unei românce alături de  editura DeFiore&Company din New Zork, Manhatan. Este vorba despre Mihaela Noroc, o fotografă care a călătorit în 37 de ţări pentru a surprinde frumuseţea femeilor din întreaga lume şi care a adunat fotografiile acestora într-un proiect unic în lume, cunoscut sub numele Atlasul Frumuseţii şi care va fi prezentat cu această ocazie de editura americană.

Mihaela Noroc, fotograf

Mihaela Noroc, fotograf

Vor fi multe, multe, multe alte evenimente pregătite la Frankfurt printre care colţul gurmanzilor, unde vor fi spectacole de gătit cu bucătari celebri din peste 20 de ţări, colţul dedicat copiilor, unde vor avea loc lecturi şi alte evenimente pentru copii, colţul educaţiei, colţul ştiinţei, art&design, colţul anticarilor….e loc pentru toată lumea. Şi pentru discuţii, dezbateri şi conferinţe. În acest an pe agenda evenimentului se află diverse teme, printre care şi subiecte fierbinţi inspirate din realitatea politică şi socială actuală, cum ar fi: Brexit, criza refugiaţilor, viitorul Europei, căutarea ideilor pentru aşa-zisa „Salvare a Europei” şi altele. Găsiţi toate detaliile despre evenimentele pregătite de organizatori, despre program, bilete şi alte informaţii pe site-ul târgului şi pe pagina de Facebook.

salvarea-europei-la-frankfurt

Mi-ar plăcea tare mult să fiu acolo pentru a savura o adevărată sărbătoare a CĂRŢII !