Daca ai crescut in sistemul educational de la noi, sunt sanse consitente sa nu fi beneficiat de o predare adecvata a filozofiei. Pe cat de utila este pentru deschiderea mintii umane si pentru intelegerea lumii, pe atat de dificila este filozofia de abordat de catre incepatori. A incepe sa studiezi filozofia pe cont propriu se poate dovedi a fi ceva mai dificil decat ar putea parea. O abordare istorica poate cadea victima redundatei si genera confuzii cu privire la concepte, o abordare care porneste de la concepte poate omite anumite perspective importante iar una anecdotica poate fi insuficient de complexa pentru a forma o imagine corecta cu privire la dileme filozofice. O introducere in filozofie pentru un novice ar putea beneficia, in primul rand de parcurgerea unei carti de filozofie populara. Aceste carti utilizeaza ilustrarea sau analogia pentru a trata unele dintre conceptiile filozofice ceva mai dificil de patruns. Desi unii le considera superficiale, unele carti de filozofie populara reprezinta foarte bune manuale ale incepatorilului pentru pasionatii de filozofie. Insa ilustrarea prin analogii si anecdote nu este singurul mod de a face filozofia mai accesibila.

Intr-un proiect care imbina filozofia cu arta, Genis Carreras un designer grafic catalan, stabilit in Londra, lanseaza o serie de planse minimaliste care tintesc spre o ilustrare grafica cat mai simplista a conceptelor si curentelor filozofice.

philoposters

Relativism – Punctele de vedere nu au un adevar sau validitate absoluta, au o valooare relativa, subliectiva in functie de diferentele de perceptie si consideratie. Principiile si etica sunt vazute ca fiind aplicabile doar in context limitat.

philoposters

Absolutism – Un adevar absolut este intotdeauna corect in orice conditii. Abilitatea unei entitati de a discerne aceste adevaruri este irelevanta in corectitudinea lor. Adevarurile univerale pot fi descoperite. Este opus relativismului care presupune ca nu exista adevaruri universale.

Proiectul se numeste Philographics si explica in 95 de planse cele mai frecventate -isme ale filozofiei folosindu-se doar de cateva cuvinte si forme bazale. Asa cum noteaza un recenzor al cartii “Enciclopedia Filozofiei publicata la Stanford foloseste 28.250 de cuvinte pentru a explica relativismul, Carerras are nevoie doar de 32 si o imagine”

Desi criticii ar putea sa se planga de supra-simplificare, si de tendinta spre reductionsim proiectul lui Carreras nu aspira sa educe cat sa porneasca un dialog. Artistul spune ca isi doreste ca filosofia sa revina in vietile noastre cotidiene. Asocierea dintre forme simple si definitii ar trebui, in opinia creatorului Philographics, sa lase publicul sa isi dea cu parerea cu privire la motivul pentru care un concept este asociat unei forme sau alteia.

philoposters

Umanism – Fiintele umane pot duce vieti functionale si fericite si sunt capabile de etica si morala fara religie sau dogma. Viziunea fata de viata pune emfaza pe responsabilitatile unice ale rasei umane si pe implicatiile etice ale deciziilor luate de aceasta.

philoposters

Empiricism – Cunoasterea deriva din dovezi create cu ajutroul experientei senzoriale. Empricismul pune emfaza pe rolul experientelor si dovezilor, in special pe rolul perceptiei senzoriale, in formarea ideilor.

Determinism – Fenomenele dintr-o paradigma data, sunt legate prin cauzalitate in asa fel incat, fiecare stare a unui obiect sau fenomen este determinata de starile anterioare acestuia. Orice tip de fenomen, inclusiv cognitia umana este determinata cauzal de fenomene anterioare.

Determinism – Fenomenele dintr-o paradigma data, sunt legate prin cauzalitate in asa fel incat, fiecare stare a unui obiect sau fenomen este determinata de starile anterioare acestuia. Orice tip de fenomen, inclusiv cognitia umana este determinata cauzal de fenomene anterioare.