Mircea Cărtărescu este un poet, critic literar, prozator şi romancier român cu o activitate literară foarte bogată, cu opere traduse în mai multe limbi străine şi cu multe premii naţionale (Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România etc) şi internaţionale (Premiul internaţional pentru literatură de la Berlin, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad, Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană şi altele). Este, totodată, şi un scriitor controversat, fiind acuzat de mai multe ori de plagiat, dar este poate cel mai cunoscut scriitor român contemporan, cu bestseller-uri ca De ce iubim femeile şi Frumoasele străine. Acest Mircea Cărtărescu va fi prezent zilele acestea în Timişoara pentru a participa la Festivalul Internaţional de Literatură din Timişoara (FILTM) 2016, un proiect cultural iniţiat în 2012 şi aflat acum la a V-a ediţie. Organizat de Headsome Communication, prima agenţie de comunicare din România dedicată proiectelor de promovare a lecturii şi Fundaţia Universităţii Politehnica Timişoara, FILTM îşi propune, prin evenimentele desfăşurate în oraşul de pe Bega, dezvoltarea şi promovarea valorile culturale locale şi naţionale în circuitul internaţional cultural.

ulitkaia

Ludmila Uliţkaia

FILTM aduce în prim plan literatura internaţională, cu accent pe zona Europei Centrale şi de Sud-Est. Sub sloganul La Vest de Est / La Est de Vest, timp de patru zile, între 25-28 octombrie 2016, vor avea loc peste 15 evenimente printre care lecturi publice, dezbateri şi conferinţe, întâlniri ale scriitorilor invitaţi cu elevii de la cele mai importante licee din Timişoara. Iubitorii de literatură din Timişoara vor avea ocazia să se întâlnească cu personalităţi importante  în literatura central-european, cum este, de exemplu, Ludmila Uliţkaia, faimoasa scriitoare rusă care abordează în scrierile sale subiecte fierbinţi cum ar fi toleranţa reliogioasă, rolul femeii în societatea de azi şi dreptul la liberă opinie. Este una din cele mai apreciate scriitoare ruse, iar operele sale includ romane de ficţiune, poveşti pentru copii şi piese de teatru. Publicul român o cunoaşte mai ales datorită romanelor Soniecika, Fetiţele, Minciunile femeilor şi Al dumneavoastră sincer, Şurik, dar nu numai. Este o scriitoare minunată, cu mult umor, pe care o citeşti cu încântare şi nesaţ şi pe care o recomand cu multă căldură. Va fi un deliciu dialogul dintre Uliţkaia şi Cărtărescu programat la FILTM miercuri, 26 octombrie la Muzeul de Artă din Timişoara şi de asemenea şi lectura ultimului său roman tradus în limba română, Imago, un roman despre iubire, destine şi caractere, care acoperă peste o jumătate de secol de istorie, de la funeraliile faraonice ale lui Stalin până la moartea poetului exilat Iosif Brodski.

lecturi-filtm

O altă lectură foarte aşteptată este cea a romanului Fiica Estului a scriitoarei spaniole Clara Usón care va citi vineri, 28 octombrie fragmente din cartea care se spune că este una dintre cele mai puternice romane dedicate Balcanilor publicate în ultimii ani, o carte care dezvăluie atrocităţile războiului şi pericolul naţionalismului. Mai multe detalii despre ceilalţi autori invitaţi să lectureze, dar şi programul complet de la FILTM găsiţi pe site-ul festivalului şi pagina de Facebook.

O iniţiativă excelentă în Timişoara, iar evenimentele şi invitaţii speciali de la FILTM fac cinste acestui minunat proiect cultural. Ce îmi place mie cel mai mult din ce se va întâmpla acolo este implicarea tinerilor liceeni, atragerea lor spre cultură, spre literatură. Spun asta pentru că joi, 27 octombrie şi vineri, 28 octombrie vor avea loc întâlniri ale scriitorilor cu elevii de liceu.  Marius Chivu, Ruxandra Cesereanu, Clara Usón sunt doar câţiva din scriitorii ce vor fi prezenţi în liceele timişorene pentru a promova lectura şi pentru a răspunde întrebărilor adolescenţilor. Discuţiile libere în care tinerii sunt încurajaţi să pună întrebări, să aibă idei proprii pe care să le exprime cu voce tare şi fără frica de a fi judecaţi/criticaţi/pedepsiţi reprezintă o modalitate excelentă de a învăţa copiii să gândească în mod independent. Asta este educaţia corectă şi de care avem atâta nevoie. Bravo Timişoara, Capitala Europeană a Culturii 2021!