Pentru copii suntem în stare să mergem până la capătul lumii. Însă până ajungem acolo, ar fi bine să facem tot ce ne stă în putinţă aici, pe planeta noastră mică. Iar ce ne stă în putinţă este să ne ocupăm de educaţia lor, şi anume să avem grijă să le stimulăm creativitatea, să-i învăţăm să gândească liber, să pună întrebări, să-i lăsăm să greşească, să le permitem să viseze şi mai ales să se joace. Adică tot ceea ce şcoala uită să facă!

Până se trezeşte din letargie sistemul nostru educaţional tradiţional, există, însă, oameni minunaţi care au înţeles nevoile de dezvoltare ale copiilor şi le oferă cadrul propice în care aceştia să descopere viaţa prin joc, teatru, poveşti, lectură. Este vorba de evenimente culturale unde copiii învaţă, se joacă, se distrează şi se bucură. Un astfel de eveniment este Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia care anul acesta a ajuns la cea de-a XI-a ediţie şi începe chiar de astăzi, ultima zi fiind 16 octombrie 2016. Organizatorii acestui eveniment, Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, au înţeles că avem nevoie de copii fericiţi care să devină adulţi fericiţi.

festival-de-teatru-alba-iulia

Deşi o mare parte a festivalului se adresează copiilor şi adolescenţilor, adulţii sunt şi ei bineveniţi pentru că organizatorii au pregătit evenimente pentru toate categoriile de vârstă: spectacole de teatru, lansări de carte/CD, expoziţii, conferinţe şi dezbateri. Vor fi prezente mai multe companii de teatre, (să menţionăm doar câteva, cum ar fi Teatrul Nottara, Odeon şi Teatrul ACT din Bucureşti, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Sofie KROG Teater din Danemarca ), diverse edituri care au pregătit lansări de carte (de exemplu Editura Şcoala Ardeleană, Editura Humanitas), dar şi alţi oameni de cultură, actori, artişti şi invitaţi speciali. Gigi Căciuleanu, Marcel Iureş, Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim şi Lamia Beligan sunt câteva nume celebre care, cu siguranţă vor umple sălile de spectatori.

Dacă cei mici se vor delecta cu teatru de păpuşi şi îşi vor pune la încercare îndemânarea în atelierele de mânuire marionete, adolescenţii şi adulţii vor avea parte de spectacole de teatru, conferinţe şi dezbateri, dar şi de expoziţii şi lansări de carte. În cele şapte zile de festival vor fi nu mai puţin de 6 lansări de carte, printre care Cu Birlic, râzând până la lacrimi, o carte cu mult umor despre celebrul actor Birlic, sau Domnul Ibrahim şi florile din coran a lui Erich-Emmanuel Schmitt, o carte despre prietenie şi iubire, despre religie şi toleranţă, despre maturizare şi viaţă. Este o carte despre care am auzit foarte multe lucruri bune şi care este pe lista mea de citit. Schmitt este unul din autorii care te tulbură şi te provoacă să-ţi pui întrebări existenţiale. La festival veţi avea ocazia să urmăriţi şi piesa de teatru pusă în scenă de Teatrul Metropolis din Bucureşti, în regia lui Chris Simion.

domnul-ibrahim-si-florile-din-coran_1_fullsize

Nicu Alifantis va fi şi el prezent pentru o dublă lansare, cartea FaceCarte, o colecţie de poeme, poveşti despre evenimente şi personaje importante din viaţa cantătorului şi CD-ul Madame Mon Amour cu cântece de iubire. 

 

Festivalul are propriul său jurnal, intitulat „Poveşti”, pe care îl veţi putea răsfoi în fiecare zi şi în care veţi găsi cronici, interviuri, articole, pamflete, caricaturi şi fotografii de la festival. În plus, fiecare zi va începe cu întânirea de la Art Cafe la o „Cafea cu tâlc”, unde veţi avea ocazia să vă întâlniţi şi să discutaţi cu artiştii prezenţi la festival.

Programul complet şi alte detalii despre ediţiile trecute găsiţi pe site-ul dedicat acestui eveniment şi pe pagina de Facebook a organizatorilor. Decorul se schimbă la fiecare eveniment pentru că locaţiile din Alba Iulia unde se vor desfăşura sunt diferite, de la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Teatrul de Păpuşi Prichindel, cafeneaua Art Cafe şi altele. Biletele se pot achiziţiona online, la acest link.

Alba Iulia se transformă într-un oraş de poveste care ţine şapte zile, exact ca în poveste, iar festivalul, ţinând cont de programul minunat, dar şi de succesele răsunătoare de anii trecuţi, va fi o încântare pentru ochi şi suflet.  Se întâmplă lucruri frumoase acolo în inima Transilvaniei…