Festivalul de Literatură Europeană de la New York (NLE Festival) este o sărbătoare anuală care celebrează literatura şi scriitorii de pe continentul european. Aflat deja la a XIII-a ediţie, NLE Festival aduce faţă în faţă, pentru discuţii şi lecturi, unele dintre cele mai importante voci literare din Europa şi renumiţi scriitori şi critici literari din America. Fondat în 2003 şi organizat de Institutul Naţional al Uniunii Europene pentru Cultură (EUNIC) şi institute culturale europene din New York, NLE Festival a devenit rapid unul din evenimentele de top din New York, atrăgând cei mai premiaţi, bine vânduţi, dar şi noi autori din mai multe ţări europene. Timp de patru zile, în perioada 7-10 decembrie 2016, vor avea loc, în diverse locaţii din Manhattan, sesiuni de lectură, mese rotunde, discuţii cu cititorii şi lansări de carte.

Scriitorul Matei Vişniec, cunoscutul dramaturg român ale cărui piese de teatru sunt cunoscute în mai toate ţările europene, dar şi în America, va fi prezent, alături de alţi scriitori europeni recunoscuţi, la diverse evenimente care vor avea loc pe parcursul celor patru zile de festival. Mâine, 7 decembrie 2016, Vişniec va discuta despre cât de greu/uşor este să fii dramaturg şi despre cum este să scrii piese de teatru. Evenimentul se numeşte Page to Stage şi îi are ca invitaţi, alături de Vişniec, pe Elena Alexieva din Bulgaria, Stefan Hertmans din Belgia şi Marti Sales din Spania, care vor vorbi şi despre experienţa pe care o au ei, în calitate de dramaturgi, cu actorii, regizorii şi toţi cei implicaţi în realizarea unei piese de teatru.

Inventing Realities este un alt eveniment interesant la care Vişniec va participa, de data aceasta joi, 8 decembrie 2016. Alături de doi jurnalişti deveniţi scriitori, Susana Moreira Marques din Portugalia şi Asle Skredderberget din Norvegia, Vişniec va discuta despre diferenţele între a face jurnalism, unde scrisul este bazat strict pe fapte reale şi a scrie literatură, unde imaginaţia autorului joacă un rol extrem de important. Sambătă, 10 decembrie 2016 va avea loc, în cadrul festivalului, lansarea cărţii lui Matei Vişniec, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, tradusă bineînţeles în limba engleză (Seagull Books 2015, editor Josefina Komporaly). Lansarea va fi acompaniată de o interpretare actoricească a unor fragmente din textele lui Vişniec de către Vasile Flutur, actor român stabilit la New York, şi Aaron Novak. Buzunarul cu pâine, aşa cum este denumită această reprezentaţie, este produsă de Piper Theatre Productions în colaborare cu Institutul Cultural Român şi a fost jucat şi pe scena teatrului din Bucureşti, în cadrul UNTEATRU.

Însă, evenimentele de la NLE Festival nu se opresc aici! Vor mai fi discuţii despre cum să scrii un roman, despre cum se creează un personaj, de unde îşi iau inspiraţia scriitorii atunci când dau viaţă unui personaj, despre cum este să scrii pentru a schimba mentalităţi şi multe multe altele. Dacă vreţi să consultaţi programul complet al festivalului, îl găsiţi pe site sau pe pagina acestuia de Facebook. Festivalul se încheie cu o sesiune de lectură în diferite limbi europene, în timp de traducerea lecturii în limba engleză va fi proiectată pe un ecran uriaş pentru a putea fi înţeleasă de public. Invitat de onoare al acestui eveniment de final este celebrul prozator Salman Rushdie. Asta da încheiere!

poze-new-york-festival