Ajuns la a şaptea ediţie, Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti devine încet, încet o adevărată autoritate în domeniu, aşezându-se cu capul sus lângă celelalte evenimente de gen cu tradiţie din Europa şi din lumea întreagă. Anul acesta a reuşit să aducă pe plaiurile mioritice nu mai puţin de 22 de invitaţi străini (din tot atâtea ţări), care s-au alăturat celorlaţi peste 50 de poeţi români la startul oficial de miercuri, 18 mai 2016, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.

Matei Visniec Avanpremiera FIPB 2016Pe 16 şi 17 mai au fost organizate evenimente tip “avanpremieră” menite să pregătească publicul pentru ce va să vie. Astfel, luni a avut loc lansarea cărţii Poeme – o antologie a lui Matei Vişniec, oferită de editura Tracus Arte. Un dramaturg cunoscut, Vişniec nu renunţă la prima sa pasiune, poezia, prin care, înainte să fugă în Franţa în 1987, simţea că luptă cu regimul socialist. Şi acum este de părere că poezia este un instrument de rezistenţă culturală, dar de data aceasta împotriva societăţii de consum şi a comercializării. Lansarea de carte a fost însoţită de spectacolul Cabaretul cuvintelor de – aţi ghicit! – Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Nagy cu Ioana Paşca, Cristiana Savu, Alexandra Murăruș, Andreea  C. Hristu, Silva Helena Schmidt şi Radu Cătana. Marţi, 17 mai, au avut loc la librăria Open Art lecturi publice de poezie, iar la librăria Humanitas Kretzulescu s-a dezbătut poezia populară cu Silviu Angelescu şi Grigore Leşe.

Ieri, 18 mai, la salonul “Carol I” al Bibliotecii Centrale Universitare a fost lansată cartea Timp cu poeţi morţi (editura Tracus Arte) de Ko Un, poet naţional coreean, nominalizat la premiul Nobel şi cap de afiş pentru această ediţie a festivalului. Ko Un a fost, pe rând, călugar budist şi activist înflăcărat Ko Un poet national coreeanîn sprijinul democraţiei în Coreea de Sud în anii ‘70. Trimis la închisoare de trei ori, persecutat şi torturat de către serviciile secrete coreene, Ko Un a reuşit să adune peste 150 de volume de operă literară, dintre care 70 cărţi de poezie. A scris despre rezistenţa coreeană în timpul ocupaţiei japoneze (Mount Paekdu – trad. Muntele Paekdu), iar în opera monumentală de 30 de volume numită Maninbo (trad. zece mii de vieţi) şi-a ţinut promisiunea făcută în închisoare de a comemora fiecare persoană întâlnită în viaţa sa cu câte o poezie dacă scapă de pedeapsa cu moarte. Lector universitar internaţional, delegat special la Summitul Inter-Coreean, ambasador Goodwill pentru pace şi, în general, un om cu care ai vrea să stai de vorba la un ceai, Ko Un încă nu a lăsat stiloul jos. Trecut de 80 de ani, Ko Un e la fel de pasionat de poezie ca în anii tinereţii. Şi de ce nu ar fi? El însuşi declara că redevine copil atunci când scrie.

Dacă nu l-aţi prins la evenimentul de ieri, mai aveţi ocazia să-l întâlniţi la ora 17:00 vineri, 20 mai, la librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Elisabeta 38), unde va participa alături de Yang Lian, poet chinez de origine elveţiană, la un dialog poetic. Cum Yang Lian a fost catalogat drept poet misty şi a fost exilat din China în anii ‘70, acest dialog se anunţă a fi extrem de interesant!

DADA 100 Excelsior

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti 2016 ţine până duminică, 22 mai, şi promite multe lecturi publice de poezie, mese rotunde, concerte de jazz şi un spectacol DADA 100 dedicat aniversării a 100 de ani de la naşterea mişcării dadaiste în Cabaretul Voltaire din Zurich, Elveţia. Spectacolul va avea loc la Teatrul Excelsior (Str. Academiei nr. 28) la ora 19:30 şi vor participa performeri din 7 ţări: Tomomi Adachi (Japonia), Jaap Blonk (Olanda), Mugur Grosu (România), Joël Hubaut (Franța), Claudiu Komartin (România), Angelika Meyer (Germania), Enzo Minarelli (Italia), Hannah Silva (Anglia).

Pentru programul complet, faceţi click aici.