Bangalore, sau Bengaluru, este unul dintre cele mai mari şi mai importante oraşe din India. Timp de mulţi ani la rând, Bangalore era cunoscut drept cel mai verde, mai liberal şi mai avansat în gândire oraş al Indiei, având o tradiţie veche ca important centru cultural. În ultimii ani, oraşul a cunoscut o dezvoltare puternică  în ceea ce priveşte industria high-tech şi IT a Indiei, iar acum este considerat ca fiind „Silicon Valley a Indiei” şi una din zonele urbane cu cea mai mare creştere din lume. Oraş cosmopolit, Bangalore se mândreşte cu spiritul său creativ, cu artişti inspiraţi şi cu o bogată diversitate culturală şi literară.

litmart-pitch

În acest context se desfăşoară, în fiecare an începând cu 2012, Festivalul de literatură din Bangalore (BirLitFest), devenit între timp cel mai mare eveniment literar şi cultural al Indiei care promovează lectura, arta conversaţiei şi a scrierii, în special în rândul populaţiei tinere. Cele patru ediţii anterioare ale BirLitFest, în care au fost prezenţi peste 500 de autori din India şi străinătate, au cunoscut un real succes, ceea ce i-a determinat pe cei trei fondatori ai Festivalului (scriitorii indieni Vikram Sampath şi Shinie Antony şi investitorul Srikrishna Ramamoorthy) să continue tradiţia anuală şi să aibă speranţe de a-l transforma într-un eveniment internaţional. Scopul acestui Festival, conform spuselor fondatorilor, este de a crea un spaţiu propice pentru promovarea ideilor inovatoare şi a dezbaterilor constructive despre literatură şi viaţă, în general. Astfel că, în ediţia a 5-a din anul acesta, care se desfăşoară între 17-18 decembrie 2016, vor fi diverse activităţi, de la ateliere de scriere, jurnalism de investigaţie, la discuţii şi dezbateri pe diverse teme, lectură, poezie, dar şi performanţă actoricească, stand-up comedy şi muzică. Sunt doar câteva din surprizele festivalului, programul complet îl găsiţi pe site-ul acestuia.

romantismul

The Red Couch este locul unde publicul se întâlneşte cu autorii preferaţi pentru a discuta despre cărţile scrise de aceştia, despre povestea din spatele scrierilor, de unde îşi iau inspiraţia, cum îşi construiesc personajele, etc.

LitMart este spaţiul destinat pitch-urilor, unde tinerii scriitori au oportunitatea de a-şi prezenta în faţa publicului romanul scris sau pe care vor să-l scrie, vor primi feedback din partea juriului şi au şansa de a primi oferte de publicare din partea editurilor prezente la festival.

Copiii şi adolescenţii au şi ei activităţi care le sunt special dedicate, cum ar fi ateliere unde învaţă să scrie şi să deseneze, unde pot vorbi, recita sau juca scenete. De asemenea, şi muzica este celebrată la Festival, organizatorii pregătind spectacole în care poezia, dialogurile, muzica şi păpuşile se îmbină armonios pe scenă, iar totul culmină cu un concert tribut pentru Bob Dylan.

children-lit-fun-at-bangalore

În cadrul Festivalului va avea loc şi o decernare de premii. Atta Galatta – Bangalore Literature Festival | Book Prize acordă două distincţii în valoare de 200.000 de rupii indiene (aproximativ 2700 eur) pentru cel mai bun roman (fiction şi  non-fiction) scris în limba engleză de un autor indian şi o distincţie sub forma unui trofeu simbolic pentru contribuţia unui autor indian la literatura în limba kannada (limbă vorbită în regiunea de sud a Indiei). trofeu-sculpturaTrofeul este o sculptură originală denumită „Gândul dincolo de cuvinte” şi prezintă modul în care gândirea creativă precede transpunerii în cuvinte. Sculptura înfăţişează  mintea ca un copac şi gândurile ca păsări. Păsările vin şi pleacă de la ramurile copacului, unele fiind fugitive, iar altele mai perseverente. Unele păsări îşi vor avea reşedinţa în copac, vor construi cuiburi în ramurile sale, dând naştere la multe alte gânduri. O metaforă frumoasă, nu-i aşa?

Mie îmi sună tare bine acest eveniment şi sunt impresionată de diversitatea şi numărul mare de activităţi pregătite de organizatori în doar două zile de festival! Să luăm exemplu, zic!