Fantasy

Auzim în stânga și-n dreapta vorbindu-se despre cărți fantasy. Dar ce este fantasy-ul? Nu am de gând să reproduc una din lungile definiții științifice, ci mă voi reduce la câteva cuvinte: fantasy-ul este o subspecie a literaturii fantastice, în care sunt preluate mituri, concepții, credințe ale oamenilor, întâlnite  de-a lungul istoriei, populate de ființe mitice, de basm, rezultând astfel o poveste extrem de palpitantă.

Eu sunt fan fantasy și mă bucur extrem de tare să observ că numărul scriitorilor care abordează acest gen e în creștere. Cititorii se simt tot mai atrași de poveștile cu vampiri și vrăjitoare, căci li se permite să privească dincolo de barierele realității, în lumi subordonate magiei, unde orice este posibil.

 summer reading mic
Vine vacanța! Visul oricărui iubitor de cărți e să poată petrece ore-n șir într-un loc liniștit, la umbră, cu o carte bună și o băutură răcoritoare alături – metoda ideală pentru a face față căldurii insuportabile. Iar dacă citești o carte fantasy, totul e mult mai interesant, uiți de plictiseală și de moleșeala care pune stăpânire asupra ta.  Am citit multe cărți fantasy, însă astăzi mă voi limita la a vă recomanda doar 3, plus una bonus. Dacă sunteți și acum sceptici în privința acestui gen, încercați una din aceste cărți și, cu siguranță, vă veți schimba opinia.

Călătoarea de Diana Gabaldon (ed. Nemira)

diana-gabaldon---calatoarea-l-1024px_1

Probabil toată lumea a auzit de celebra serie Outlander sau măcar de serialul cu același nume. Vă sfătuiesc, din proprie experiență, să citiți mai întâi primul volum Călătoarea și mai apoi să vizionați primul sezon al serialului.

De ce este Călătoarea un roman fantasy? Deoarece personajul principal, Claire Randall, călătorește în timp. Când auzi asta, din start îți spui că e ficțiune, că nu poate fi real. Însă ce e rău în a visa? Omul a fost dintotdeauna fascinat de trecerea timpului, a sperat că va putea să călătorească în trecut, în viitor, să vadă cu proprii ochi ceea ce a fost ori ceea ce va fi.  O replică celebră suna astfel: ,,Omul nu visează ceea ce nu poate realiza”. Deci, nu e exclus ca vreodată să fim capabili să depășim barierele cronosului…

În anul 1945, Claire Randall, o asistentă medicală, se întoarce de pe front și pleacă alături de soțul ei, Frank, într-o a doua lună de miere în Scoția, în țara superstițiilor și a credințelor păgâne puternic înrădăcinate în viețile oamenilor. După ce este martoră la un ritual al unor druizi în cercul de pietre de la Craigh Na Dun, Claire atinge una din pietre și datorită unor forțe supranaturale călătorește în timp, tocmai în anul 1743. Ajunge într-o perioadă tulbure, într-un butoi cu pulbere, totul fiind pus pe seama neînțelegerilor dintre englezi și scoțieni, dar și a revoltei iacobine ce este pusă la cale și ce va schimba cursul istoriei.

Apariția ei este pusă sub semnul întrebării și de aceea este nevoită să inventeze o poveste despre originile sale. Este găzduită de clanul scoțian Mackenzie, trece prin numeroase peripeții și se căsătorește cu Jamie Fraser. Viața în aceste timpuri nu este deloc simplă, deși are cunoștințe în domeniul medical și mai știe și câte ceva despre istoria acelor vremuri. La un moment dat, este pusă în situația de a face o alegere dificilă: să se întoarcă în secolul XX la Frank sau să rămână alături de Jamie, în ciuda războiului ce urmează să izbucnească?  Răspunsul îl  veți afla citind această carte…

Este… dificil de explicat. E… ca și cum… e ca și cum fiecare om are un loc în adâncul sufletului, poate, un loc pe care îl ține doar pentru el însuși. E ca o mică fortăreață, unde trăiește cea mai personală parte a ta – poate sufletul, poate e doar acea calitate care te face să fii cine ești și nu altcineva.

Cartea pierdută a vrăjitoarelor de Deborah Harkness (ed. Litera)

cartea-pierduta-a-vrajitoarelor-vol-1_1_fullsize

În primul volum al trilogiei All Souls facem cunoștință cu Diana Bishop – vrăjitoare, istoric și alchimist – și cu Matthew de Clermont – vampir și om de știință. Lumea în care aceștia trăiesc este populată  în egală măsură de vampiri, vrăjitoare și demoni cu înfățișare omenească, dar care-și ascund adevărata identitate în fața oamenilor.

În timpul cercetărilor sale făcute în Biblioteca Boodleiană din Oxford, Diana dezleagă din greșeală o vrajă și astfel îi ajunge prin mâini manuscrisul Ashmole 782, dar pe care-l înapoiază. Abia apoi descoperă că manuscrisul cu pricina era extrem de valoros, întrucât conținea informații despre apariția și existența ființelor cu puteri supranaturale, era cartea pierdută a vrăjitoarelor. Îl cunoaște pe  Matthew și între cei doi ia naștere o poveste de dragoste, una interzisă din păcate. Pericolul e eminent, așa că se hotărăsc să călătorească în timp, cu ajutorul puterilor Dianei. În următorul volum, Școala nopții, veți putea fi martori la peripețiile celor doi, departe de casă, tocmai la sfârșitul secolului XVI…

Ţine minte, Diana: Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul. Este emoţia fundamentală care stă la baza artei şi a ştiinţei autentice. Cine nu ştie asta şi nu se mai poate minuna, nu mai poate fi uimit, e ca şi mort, iar ochii săi sunt înceţoşaţi.

Copiii întunericului de Lavinia Călina (ed. Herg Benet)

Coperta_Neamul_Corbilor-vol1

Nu trebuie să uităm de fantasy-ul românesc care este la fel de bun ca și cel de peste hotare. O autoare extrem de talentată care abordează acest gen este Lavinia Călina. Ea reușește să ne ofere o poveste extrem de captivantă, povestea a două tinere, Roxana și Nicole, ale căror destine se intersectează la un moment dat. Sunt înzestrate cu puteri uimitoare, însă trebuie să se ferească de clanurile de vrăjitori și de războiul inutil purtat de acestea. Aparențele sunt înșelătoare, nimic nu este ceea ce pare a fi. Cele două eroine află asta și sunt nevoite să nu se mai împotrivească sorții, să lase totul să vină de la sine…

Primul volum al seriei Neamul corbilor vă va fi pe plac, veți fi încântați de lejeritatea scriiturii, de limbajul deloc complicat la care apelează autoarea. Și cu siguranță veți aștepta, ca și mine de altfel, continuarea, căci Lavinia are un talent în a te lăsa cu sufletul la gură când te aștepți mai puțin!

Oamenii sunt creaturi minunate, îmi spuse ea. Fiecare are ceva special, unii sunt înzestrați cu abilitățile, devin pictori, scriitori, actori îndrăgiți. Alții au logica de partea lor, mari matematicieni, arhitecți, știu și eu… Unii pur și simplu au o inimă bună, un suflet mare, să știi că și asta e o calitate pe care nu mulți o au. Iar alții… alții sunt ca noi.

Cum v-am promis, vă voi prezenta și o carte-bonus, una din categoria literaturii fantasy pentru adolescenți, Cuibul de Kenneth Oppel (ed. Booklet).

13164252_622006321286194_684636493264739410_n

Un băiețel, Steve, are nenorocul ca familiei sale să i se alăture un bebeluș cu grave probleme de sănătate, în privința căruia doctorii sunt sceptici. Totul se schimbă când este înțepat de o viespe, pe care, mai apoi, o visează noaptea și care-i cere acordul pentru a-i vindeca frățiorul. Steve acceptă, gândindu-se la bucuria pe care ar face-o familiei sale. Ceea ce descoperă mai târziu îl îngrozește. În noul stup de viespi de sub streașina casei lor, harnicele insecte muncesc de zor pentru a crește un alt bebeluș, unul perfect, pe care îl vor înlocui, în cele din urmă, cu cel bolnav. Steve nu mai este de acord, însă trebuie să se țină de promisiunea făcută. Nimeni nu-i crede visele ce sunt, de fapt, cât se poate de reale. Va putea protagonistul nostru să-și retragă acordul, să-și salveze frățiorul greu încercat  de unul singur? Asta rămâne de văzut…

Mi-am zis ORICUM E DOAR UN VIS
Mi-am zis N-ARE NICIO PUTERE ASUPRA MEA
Mi-am zis DE CE NU?
– Bine, am șoptit.

Vă urez lectură plăcută și vă doresc să profitați la maxim de vacanță, de vară și de vremea frumoasă!