2017 se anunţă un an plin de evenimente literare care vor încânta iubitorii de carte din întreaga lume. Şi iată că începe tocmai bine, cu un festival fermecător undeva în Oceanul Indian, într-una din insulele cele mai încântătoare din lume, Sri Lanka. Fairway Galle Literary Festival, care se desfăşoară între 11-15 ianuarie 2017, este cel mai aşteptat festival literar din Asia de Sud-Est unde autorii şi cititorii sărbătoresc împreună literatura şi arta.

Într-o atmosferă intimă şi boemă, în timpul zilei Fairway Galle Literary Festival oferă ateliere de scriere, discuţii şi dezbateri tematice, lecturi de poezie, dar şi cursuri de gătit, ateliere de teatru şi prânzuri literare, iar pe timpul nopţii sunt pregătite spectacole de jazz, degustări de vinuri, proiecţii de artă şi expoziţii fotografice. Toate aceste evenimente au loc în clădiri istorice, hoteluri şi proprietăţi particulare, ceea ce face ca acest festival să fie o experienţă culturală captivantă.

Festivalul a fost fondat în 2007 de către Geoffrey Dobbs, un australian stabilit în Sri Lanka, şi de atunci succesul acestui festival a crescut pe măsură ce au trecut anii. În 2011 evenimentul a fost considerat de către celebrul magazin Harpers Bazaar UK ca fiind Festivalul nr.1 din lume. Plasat într-un decor de vis, în Fortul Olandez Galle, un sit istoric încadrat în Patrimoniul Mondial UNESCO, într-o atmosferă primitoare, cu oameni frumoşi, iubitori ai artei, festivalul nu poate fi decât unic şi memorabil.

De-a lungul existenţei sale, scriitori consacraţi i-au trecut pragul, precum Arthur C. Clarke (scriitor SF, inventator şi autor al scenariului pentru celebrul film Odiseea spaţială 2001), Kiran Desai (câştigător al Man Booker Prize), Orhan Pamuk, Romesh Gunesekera (finalist al Man Booker Prize), Sir Mark Tully (fost redactor şef la BBC New Delhi şi scriitor) şi mulţi alţii. Nici anul acesta nu se lasă mai prejos, astfel că vor fi prezenţi acolo atât scriitori locali renumiţi, cât şi nume importante din literatura internaţională, jurnalişti, arheologi, istorici, muzicieni, arhitecţi, poeţi, ilustratori, scenarişti, iluzionişti… Lista invitaţilor festivalului este copleşitoare.

Katherine Boo

Katherine Boo este câştigătoarea premiului Pulitzer pentru reportajele despre comunităţile defavorizate, este editor la The New Yorker şi Washington Post şi este autoarea mult-premiatei cărţi Behind the Beautiful Forevers: Life, Death, and Hope in a Mumbai Undercity, o versiune a celebrului Slumdog Millionaire, însă mai aproape de adevăr, o poveste despre o lume care se zbate nu pentru bani şi faimă, ci pentru o şansă. Este o poveste despre sărăcie, despre lupta pentru supravieţuire şi despre nedreptăţile pe care o comunitate din India se străduieşte să le facă faţă.

 Neel Madhav

Neel Madhav este un iluzionist şi mentalist care combină magia cu mentalismul, cu programarea neurolingvistică şi criminalistica. El este unul din cei mai cunoscuţi magicieni din India, având la active multe spectacole de televiziune, dar şi la cunoscutele prezentări TED Talks.

Phillipa Gregory 1

Philippa Gregory este istoric şi scriitoare de romane istorice de ficţiune, fiind autoarea, printer altele, a celebrei The Other Boleyn Girl (Cealaltă fată Boleyn), premiată Cel mai bun roman de dragoste în 2002 şi ecranizat în 2008, avându-le pe Natalie Portman şi Scarlett Johansson în rolurile principale. Gregory este una din cele mai bine vândute scriitoare britanice, cu bestseller-uri în toată lumea. Ea va fi prezentă la festival să împărtăşească participanţilor cum a reuşit o persoană care avea note relativ mici la literatură şi istorie în şcoală să ajungă la o performanţă literară extraordinară.

 Tricity Vogue

Tricity Vogue, artistă de cabaret, este recunoscută pentru performanţele sale artistice pline de savoare în toată Europa. Cântă la ukulele, cântă jazz, performează solo sau împreună cu formaţia ei All Girl Swing Band, iar show-urile sale sunt pline de culoare si de bună-dispoziţie.

Cinci zile de adevărată sărbătoare a artelor în minunata insulă Sri Lanka. Este o încântare să răsfoieşti programul pregătit de organizatori şi să descoperi artiştii ce vor fi prezenţi la eveniment. Toate detaliile le găsiţi pe site sau, bineînţeles, pe Facebook.

În cadrul festivalului se vor acorda şi două premii, pentru poezie şi pentru literatură. Premiul Edward Lear pentru poezie va fi acordat pentru cea mai frumoasă poezie scrisă în limba engleză de către un locuitor al insulei Sri Lanka, iar marele premiu Fairway National Literary Award va fi acordat pentru cele mai bune romane scrise în limbile sinhala, tamil şi engleză.

Literatură de cea mai bună calitate, muzică frumoasă, mâncare bună, spectacole încântătoare, poezie, artă, discuţii, ce altceva ne-am mai putea dori? Are cineva drum pe-acolo să mă ia şi pe mine?