Irlanda este cunoscută pentru peisajele sale mirifice, dealuri mereu verzi şi învăluite în ceaţă, pentru legendele şi folclorul plin de personaje mitice, dar şi pentru marii scriitori pe care i-a dat literaturii universale. Şi nu sunt puţini: James Joyce, Samuel Beckett, Arthur Conan Doyle (creatorul faimosului Sherlock Holmes), Oscar Wilde, faimosul Bram Stocker, George Bernard Shaw, William Yeats, Iris Murdoch şi mulţi, mulţi alţii. E ceva acolo în munţii aceia verzi care îi inspiră să scrie adevărate capodopere. Sau poate e de vină berea…Orice ar fi, merită să ne îndreptăm atenţia spre generaţia de scriitori irlandezi contemporani pentru a le descoperi arta şi se ridică la nivelul înaintaşilor lor. Şi ce minunat ar fi dacă am putea chiar ajunge la Dublin în perioada următoare să-i şi întâlnim pe aceşti oameni creativi cu ocazia Dublin Book Festival, care se desfăşoară între 10-13 Noiembrie 2016.


Festivalul de Carte
de la Dublin este unul din cele mai de succes şi mai vibrante festivaluri de acest gen din Irlanda. Desfăşurat anual, începând din iunie 2006, festivalul susţine scriitorii irlandezi, îi promovează şi îi ajută să-şi vândă cărţile, toate într-un mediu festiv, prietenos şi accesibil, care să reflecte creativitatea şi personalitatea autorilor, editorilor şi altor colaboratori. Cărţile sunt atracţia principală la festival, însă pe lângă cărţi, o serie de evenimente conexe au fost pregătite de organizatori pentru a asigura timp de patru zile o atmosferă creativă şi relaxantă: lansări de carte, dialoguri cu artiştii irlandezi pe diverse teme, workshop-uri, poezie şi multe altele. caroline-busherCopiii au şi ei colţul lor dedicat în care vor învăţa să scrie şi să spună poveşti, vor avea ateliere de vânătoare de comori, de desen şi de lectură. Interesant este atelierul de ilustraţii şi desen Drawing Giants!, în care, cei mici cu imaginaţia MARE vor învăţa să deseneze personaje unice, imaginare. Tot pentru copii se va organiza atelierul The Ghosts of Magnificent Children’s Creepy Tales and Haunted Houses, unde aceştia vor pătrunde prin lectură tainele poveştilor cu fantome şi case bântuite, vor învăţa cum să scrie o astfel de poveste şi vor avea discuţii cu o autoare a acestui gen de literatură, Caroline Busher. Foarte inedite aceste evenimente, ceea ce confirmă atracţia irlandezilor spre supranatural, legende şi mituri!

Pentru adulţi, aparte mi se pare a fi atelierul Mandala Workshop condus de artista Patricia Fitzgerald în care participanţii vor învăţa puţin din filozofia mandalei şi vor fi conduşi într-o călătorie de meditaţie ghidată prin cele şapte chakre, ca la final să-şi coloreze propria Mandala.

balkanik-essaysDin lansările de carte pregătite de organizatori, mi-a atras atenţia lansarea colecţiei de eseuri reunite într-un singur volum, şi anume Balkan Essays a lui Hubert Butler. Butler este considerat a fi unul din cei mai mari eseişti în limba engleză ai secolului al XX-lea. Descris şi ca „George Orwell al Irlandei”, Butler a dezbătut în operele sale diverse subiecte, de la istorie şi arheologie, la politică şi religie. A fost un foarte bun cunoscător al vieţii est-europenilor, călătorind de-a lungul anilor în Rusia (unde a fost profesor), Croaţia, Serbia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru. A condamnat făţiş antisemitismul, fiind unul dintre puţinii care au salvat de nazişti, în timpul celui de-al doilea război mondial câteva familii de evrei. În festival se va proiecta în premieră şi un film documentar cu imagini din viaţa scriitorului.

Toate detaliile referitoare la program, interviuri cu artiştii din festival şi altele găsiţi pe site-ul festivalului şi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Oameni frumoşi, creativitate, cărţi…o lume ideală!