Deși azi e ziua națională a Franței, următoarea carte pe care o să vi-o prezint nu este scrisă de un autor francez și nici nu e despre Franța. Poate doar subiectul să aibă legătură cu această țară care astăzi sărbătorește 227 ani de la căderea Bastiliei. Salutăm pe această cale autorii francezi care ne-au încântat cu operele lor de-a lungul timpului și pe care îi îndrăgim foarte mult. Le mulțumim pentru răsetele, plânsetele, accesele de furie și clipele de extaz provocate de aceste opere, fără de care nu am fi cine suntem acum.

Tetralogia istorică din care face parte şi romanul Druidul i-a adus autorului Mauro Raccasi faimă literară, bucurându-se de un real succes în rândul cititorilor. Aflate sub semnul celor trei definitorii ale operei sale (acţiune, aventură şi amor), cărţile lui Raccasi sunt deopotrivă savuroase şi captivante.

Mauro-Martini-Raccasi-200x300

Mauro Raccasi (n. 1959)

Druidul nu este o altă poveste despre Conan, ci o adevărată legendă inedită care fascinează atât prin aventurile şi călătoria iniţiatică a eroului principal, cât şi prin mitologia celtică pe care, din câte se pare, autorul a studiat-o amănunţit. Tărâmuri magice pierdute în negura timpului, culturi străvechi, misticism, senzaţia de atemporalitate şi un personaj principal care taie răsuflarea fac din romanul lui Raccasi un must read savuros, o poartă către o lume magică în care intri odată cu deschiderea cărţii. Total diferit de Conan al lui Robert Howard, protagonistul acestei saga vă va purta într-o aventură de neuitat în ţinuturi ce par apuse dar care prind viaţă prin cuvintele alese cu măiestrie: o profeţie milenară spune că se va naşte un conducător cu ochi violeţi purtând un stigmat aparte imprimat pe trup. Acest conducător învăluit în mister este nimeni altul decât Conan, fiul druidului Demne Ban.

Trucurile şi iluziile sunt pentru netoţi. Magia e la fel de reală ca şi cel care o provoacă.

Răpit la naştere de către Erin cea Frumoasă, copilăria lui Conan devine un coşmar. Tratat ca un sclav, umilit şi având limitele testate în permanenţă, băiatul se întăreşte, creşte în grabă, se maturizează rapid. Curajul lui este evident, la fel şi aptitudinile sale de luptător. Pare să păcălească moartea de nenumărate ori, ba chiar să o sfideze cu aroganţa celui care ştie că destinul lui e altul. Numai că, bravul Conan nu are nici cea mai vagă idee despre menirea sa. El se chinuie să supravieţuiască şi să îşi dovedească tăria şi curajul trecând probele tot mai crunte la care este supus.

Conan era altfel decât cei de-o vârstă cu el. Şi altfel decât ei, fomorienii. Mai înalt, mai inteligent şi, în special, părea să intuiască tot ce era închis în ungherele cele mai ascunse ale gândurilor celorlalţi.

Viaţa i se schimbă atunci când o salvează pe prietena sa Maev, riscând să treacă dincolo de Al Nouălea Val, pe tărâmul uitării. Curajul său atrage atenţia arhidruidului aflat în vizită, iar decizia acestuia este de a-l lua pe Conan la şcoala Mur Ollamhan pentru iniţiere.

Destinul lui Conan se schimbase dintr-o dată, devenise un erou, fiindcă trezise interesul unui oaspete important, cum era arhidruidul.

stonehenge-1480288_1920

Şcoala şi învăţăturile druidului îl schimbă pe Conan. Întors în Toraigh abia la vârsta majoratului, acesta pare mult mai sigur pe el, pe forţa lui. Reuşeşte să-l umilească pe fratele vitreg şi să îşi câştige libertatea, pe care Erin i-o promisese într-un moment de neatenţie.

Inspiră adânc parfumul fără niciun miros pe care îl avea aerul de om în sfârşit liber.

Ca om liber, Conan decide să se întoarcă la Mur Ollamhan, în satul druizilor, unde simţea că poate învăţa şi unde era acceptat. Alături de bătrânul druid, Conan îşi va îmbogăţi cunoştinţele şi va lua parte şi la o altfel de şcoală: cea a vieţii. Urmând drumul care i-a fost scris în stele, protagonistul va cunoaşte duritatea realităţii, va trebui să îşi demonstreze abilităţile dobândite, va pune în practică aptitudinile de luptător şi va simţi dragostea. Toate acestea într-o aventură care parcă nu îţi dă drumul, nu te lasă să te desprinzi.

Romanul poartă o aură mistică, legendară. Te simţi teleportat într-o lume deopotrivă cuceritoare, misterioasă, magică. Celţii au atras dintotdeauna prin vitejie, cultură, legende şi o cunoaştere secretă transmisă pe cale orală pentru a nu facilita nicidecum accesul neiniţiaţilor. Documentându-se temeinic, Raccasi creează o poveste seducătoare, un thriller istoric cu un personaj creionat în detaliu care nu doar îţi captează atenţia ci te acaparează cu totul, purtând parcă o vrajă în privirea violet. Descrierile amănunţite redau imagini vii şi sunt multe momentele în care priveşti imaginile prinzând contur în faţa ochilor. La un moment dat simţi că inspiri aerul proaspăt din Inis Fail şi laşi oxigenul magic să îţi inunde simţurile.

O călătorie plină de imprevizibil, o aventură cu ritm ameţitor şi suspans, Druidul condensează în paginile sale istorie, mitologie şi poveşti fascinante.

carte mica

Titlu original: La spada del Druido
Editura: Polirom
An publicaţie: 2011
Număr pagini: 417
Traducere din limba italiană: Vasile Mitu

Druidul de Mauro Raccasi poate fi achiziționată pe Târgul Cărții.