Am revenit cu cea de-a doua carte din aventura lui Conan! Pentru a afla cum e prima carte, faceți click aici.

Scriitor, jurnalist şi scenarist italian, Mauro Raccasi s-a născut în 1959, la Parma. Şi-a obţinut diploma în Economie la Institutul IFOR de la Universitatea Bocconi din Milano şi a lucrat în domeniul managementului, în afara Italiei. Celebritatea i-a adus-o tetralogia istorică din care fac parte aşa-numitele romane celtice: La Spada del Druido (Druidul), Il Regno di Conan (Domnia lui Conan, cartea de față), Il Guerriero di Stonehenge (Luptătorul de la Stonehenge), I Guerrieri dei Fiordi (trad. „războinicii fiordurilor”).

Domnia lui Conan continuă aventurile protagonistului cu care deja ne-am familiarizat în Druidul. Însoțit de Gwynedd – clarvăzătoarea alături de care a cunoscut sentimentul de iubire – Conan se aşteaptă ca viaţa lui să intre în parametri normali alături de familia pe care şi-o doreşte. Aventura este, însă, o parte din destinul său căruia nu i se poate sustrage.

Pe Gwynedd, toată lumea o cunoaşte:

Prin urmare, tu…ştii? Cunoşti darul meu? Toţi din preajmă ştiu de el, de puterile femeii Eachtrannach, de frumuseţea ei, de forţa ei, de sentimentul dreptăţii pe care-l are. Nici un bărbat n-a ajuns celebru de unul singur: întotdeauna a existat în spatele lui o femeie şi mai capabilă decât el, continuă ea complice. Toţi ştiu de prezicerile sale. Chiar din vremea când erai o osândită a clanului Partholon, cu o geasa care îţi otrăvea viaţa…

Şi în acest volum întâlnim multă mitologie celtică, iar ritualurile, cuvintele care par să învie o limbă moartă şi personajele purtătoare de magie sau mister atrag cu forţă cititorul, introducându-l într-o lume mitică, atemporală şi aspaţială. Avem de a face cu o populaţie amestecată:  celţi şi gennti şi druizi puternici cu ritualuri barbare. Descrierile detaliate ale autorului fac ca totul să pară tangibil, ca un spectacol ce se întâmplă sub privirile cititorului fascinat de universul nou în care se regăseşte.

Din acest volum nu lipseşte nici romance-ul. Eroul cu ochi violeţi se va căsători cu frumoasa Gwynedd, iar domnia lui se va dovedi una dreaptă, influenţat fiind şi de soţia sa. Conan va învăţa să dea pedepse mai blânde, să îşi gestioneze furia distrugătoare, să anihileze din pornirile războinice. Erin cea Frumoasă apare pe neaşteptate în peisaj pentru a tulbura liniştea. Aceasta îşi doreşte să îşi conserve frumuseţea şi pentru aceasta recurge la ajutorul unor poţiuni magice pe care şamanul Calibh i le prepară din sângele copiilor. Crudul şaman începe să răpească tot mai mulţi copii pentru a-i face stăpânei sale pe plac. Dispariţiile însă îl îngrijorează pe Conan care porneşte într-o nouă aventură sângeroasă, iar personajul demonic îşi va primi pedeapsa binemeritată.

Legat de două muchii ale peşterii, fu ucis prin înjunghiere pe la spate, aşa cum era tradiţia pe Inis Fail pentru trădători: moartea cea mai ruşinoasă.

 -Tăiaţi-i capul, braţele şi picioarele şi aruncaţi-le peştilor. Restul lăsaţi-l să putrezească aici. Astfel împrăştiat, corpul său de umbră n-o să mai poată reveni să ne chinuie în somn, iar visele noastre vor fi în fine liniştite, rosti Cathbad arborând amintirea unui surâs încă dureros. 

Călătoria nu se opreşte însă aici. Alături de prieteni credincioşi, Conan pleacă din nou pe urmele duşmanilor care îi ameninţă poporul. Se pare că iniţierea personajului este de durată, deoarece de fiecare dată învaţă ceva nou. Şi bineînţeles că şi de data aceasta există un secret care aşteaptă să fie descoperit de protagonist.

Cei care i-au simţit lipsa lui Morc nu vor fi dezamăgiţi deoarece acesta nu dispare din scenă! Cruzimea sa inimaginabilă şi ambiţia nemăsurată de a pune mâna pe tron îl vor împinge din nou spre atrocităţi. Rămâne să descoperiţi cum se va descurca Conan cu fratele vitreg.

Va reuşi Conan să păstreze unitatea regatului Toraigh şi să salveze druizii? Veţi afla tot, citind cartea care, pur şi simplu, abundă în execuţii, acţiune, personaje şi obiceiuri străvechi. Încă o călătorie de nerefuzat marca Raccasi alături de un erou legendar şi acţiune încărcată de misticism.

Domnia lui Conan

 

Titlul original: Il Regno di Conan
Editura Polirom
An publicatie: 2010
Nr. pagini: 396
Traducere: Geo Vasile

 

Domnia lui Conan de Mauro Raccasi poate fi achiziționată pe Târgul Cărții.