61zvqzxmesl-_ux250_

Îmi place nespus ca în luna decembrie să citesc povești de Crăciun. Acestea îmi permit să intru în atmosfera sărbătorilor de iarnă, pe care le iubesc atât de mult. Ca în fiecare an am respectat și acum tradiția. Prima carte a fost, de data aceasta, Darul de Crăciun de Lurlene McDaniel. O lectură excelentă, plăcută, ce-ți dezvăluie adevăratul sens al Crăciunului, acela de a oferi și accepta daruri. Mi-a plăcut mult, mi-a întrecut toate așteptările și pentru puțin timp am simțit cum magia acestei sărbători mă învăluie asemenea unei mantii.

Protagonista este Susanna, zisă și Sussy, o adolescentă de treisprezece ani pentru care viața nu a fost dintotdeauna roz, care a suferit pierderile unor persoane dragi încă de timpuriu. A rămas orfană de tată, și-a pierdut scumpa bunică, s-a mutat de colo-colo. Locuiește cu mama și cu sora sa mai mare la o fermă de provincie din Duncanville. Duc o viață decentă, moderată, mama sa încercând din răsputeri să le ofere tot ceea ce au nevoie, deși este bolnavă și nevoită să-și exercite profesia de contabil de la domiciliu. Susanna are și doi prieteni foarte buni, Stuart și Melody, care reușesc să-i facă viața mai frumoasă prin prezența și afecțiunea lor.

Stu mă prinde, nelăsându-mă să cad. Brațele lui puternice mă readuc  în poziția corectă, iar eu mă întorc să-i mulțumesc. Poate că vinovat e jocul luminilor ori aerul rece al serii, nu sunt sigură, dar pe neașteptate îl privesc cu alți ochi. Ridic privirea spre chipul unui tânăr chipeș, cu părul blond, maxilarul pătrățos și ochi albaștri, strălucitori. El mi-e cunoscut și necunoscut în același timp: chipul lui e cel din copilărie, dar, într-un fel, e diferit. Părul cârlionțat îi atârnă pe frunte. Vreau să mă înalț pe vârfuri și să-l ating. Stomacul meu e străbătut de o stranie senzație de gâdilare, iar pielea îmi ia foc.

Briana este o tânără rebelă, nonconformistă, dornică să-și lărgească orizonturile, să iubească, puțin visătoare, ba chiar naivă. Pleacă de acasă cu iubitul său cu promisiunea că se vor căsători tocmai în capătul celălalt al Statelor Unite, la Los Angeles. Acesta este primul dintr-un șir de evenimente ce-i vor marca viața protagonistei odată pentru totdeauna. Visul frumos al Brianei este spulberat, căci rămâne însărcinată, este părăsită de iubit. Recurge la a reveni acasă, la a-și căuta un loc de muncă și de a se pregăti de venirea pe lume a copilului, rod al dragostei sau poate doar o imprudență a tinereții.

Briana pe care o cunoștea Sussy s-a schimbat. Este mult mai calmă, revenită cu picioarele pe pământ. Vechea fiică rebelă, care se certa cu mama sa oricând și din orice, pare să fi fost înlocuită de una ascultătoare, cumpătată. O viitoare mamă, la urma urmei. Susanna simte o apropiere între ele, acum mai mult ca niciodată sunt două surori unite. Petrec  mult timp împreună, pregătesc camera bebelușului, studiază cărți despre sarcină și evoluția fătului, ba chiar Sussy îi cântă nepoatei sale.

Peste tot se vindecă oameni, în afară de salonașul acesta. Aici, sora mea zace moartă pe pat. Însă trupul ei găzduiește o altă viață, o ființă care, dacă ar fi scoasă din corpul ei, ar trebui să se lupte din greu pentru a supraviețui. În spațiul acesta, eu și mama privim cu atenție, așteptând nașterea unui copil.

xmasTotul pare să fie bine până când Brianna suferă un accident cerebral. Anevrismul i se declanșează și-i curmă existența. Trupul părăsit de suflet este ținut cu greu în viață de către aparate pentru ca sarcina să mai poată evolua, pentru ca pruncul nevinovat să aibă o șansă. Se apropie luna decembrie și sărbătorile, iar protagonista, acum maturizată, nu le mai așteaptă cu nerăbdarea de odinioară. Timpul ei este împărțit între școală și vizitele la spital. Iar în această perioadă dificilă conștientizează că simte fluturași în stomac pentru Stuart. Dar ceva mai mult între ei este imposibil, căci el se află într-o relație cu Melody.

Fetița Brianei vine pe lume mai devreme și începe o luptă pentru supraviețuire. Mătușa sa îi este alături, deși profund îndurerată de pierderea singurei surori. Bunica sa își face griji, căci problemele de sănătate nu-i vor putea permite s-o crească corespunzător. Se gândește inclusiv s-o dea spre adopție. Dar oare ce soartă va avea acest dar al Brianei, atât de fragil și încântător? Această minune va fi acceptată sau respinsă de propria familie?

Noel. Înseamnă ,,Crăciun”, iar ea e cel mai frumos dar de Crăciun. Hotărăsc, de asemenea,  că ea trebuie să poarte și numele mamei ei, ca să-și amintească mereu de originile sale. Așa că se va numi Briana Noel, dar noi o să-i spunem Noel. Rostesc numele cu voce tare, iar el se așază în inima mea ca un foc de artificii, în timp ce eu realizez că e un nume perfect. I se potrivește de minune.

Vă recomand cu drag această poveste ce merită a fi citită în preajma pomului frumos împodobit! Citiți, descoperiți această viață crudă, feeria Crăciunului și lăsați magia să vă inunde sufletul! Apreciați și acceptați orice dar, căci poate fi cel mai frumos pe care l-ați primit vreodată! Celebrați Crăciunul, fiți alături de neprețuita voastră familie, admirați fulgii de nea ce cad din cer! Oferiți cadouri celor din jur! Bucurați-vă!

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Darul de craciun_TIPO2

Titlu original: Briana’s gift
Traducere din limba engleză: Petruța Ionescu
Editura: Lider
Anul apariției: 2008
Număr pagini: 202

Darul de Crăciun de Lurlene McDaniel poate fi achiziționată de pe site-ul TârgulCărții.ro